Wielerkoersen

Naast de klassieke voorjaarsklassiekers, met monumenten Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije als absolute hoogtepunten, besteedt Voorjaarsklassiekers.be ook de nodige aandacht aan de Drie Grote Rondes. De Giro d’Italia in mei, de Tour de France in juli en de Vuelta a Espana in augustus zijn jaarlijks de drie meest prestigieuze wielerkoersen van het seizoen.

WorldTour en wielerkoersen

Maar zoals de échte wielerfan weten we dat het wielerseizoen meer koersen kent dan enkel de voorjaarsklassiekers en de Drie Grote rondes. Mede door de commercie, maar bovenal door de toename aan populariteit en media aandacht, wordt anno 2016 van januari tot diep in het najaar gekoerst en kan de wielerliefhebber bijna het gehele jaar smullen van koersen die er toe doen.

Tour Down Under: de eerste wielerkoers van het seizoen

Het jaar 2016 is nog geen 19 dagen oud of het wielerseizoen wordt afgetrapt met de allereerst WorldTour wedstrijd: de Tour Down Under in Australië. De race in de Adelaide Hills heeft twee aankomsten heuvelop, in Stirling en op Willunga Hill en net als de afgelopen jaren zullen hier zowel ronde renners als voorjaarsspecialisten aan de start verschijnen.

Voorjaar: Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice

In de week vóór de allereerste monument van het seizoen (Milaan-Sanremo) staat de Tirreno-Adriatico op het programma. De koers van de twee zeeën kent een mix van tijdrijden, heuvel- en sprintetappes en is op deze wijze een koers voor elke type renner. Gelijktijdig wordt in Frankrijk Parijs-Nice verreden. De Koers naar de Zon is een zeven etappes tellende koers voor de completere wielrenner en strijd jaarlijks met de Tirreno om de meest prominente deelnemerslijst.

De voorbereiding op de Tour in de Ronde van Zwitserland en het Critérium du Dauphiné

De Tour de France kent twee traditionele voorbereidingskoersen: de Ronde van Zwitserland en het Critérium du Dauphine. Beide meerdaagse etappekoersen worden (bijna) gelijktijdig verreden, waardoor de Fransen en Zwitsers jaarlijks strijden om de toppers op hun deelnemerslijst. Hoewel de Dauphiné in 2015 het qua prominentie leek te winnen van de Ronde van Zwitserland – Tourfavoriet en latere winnaar Chris Froome verkoos de Dauphiné bijvoorbeeld boven Zwitserland – is het in 2016 maar weer afwachten waar de kanonnen zich voorbereiden. Voorjaarsklassiekers.be zal echter aan beide koersen de nodige aandacht verschaffen, met een uitgebreide voorbeschouwing met favorieten zoals u gewend bent.

Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Op vrijdag 5 augustus 2016 worden de Olympische Zomerspelen van 2016 officieel geopend en een dag later al staat de wegwedstrijd voor mannen op het programma. Op deze zaterdag 6 augustus staan de renners een heerlijk parcours, compleet met beklimmingen en een heuse kasseistrook te wachten. Start- en finish is het beroemde strand Copacabana in hartje Rio de Janeiro en de koers kent maar liefst 5.000 hoogtemeters. Als dat geen smullen wordt?

Dinsdag 10 augustus 2016 staat de individuele tijdrit van de Olympische Spelen van Rio op het programma, waar een circuit van 24,2 kilometer met twee klimmetjes tweemaal wordt verreden. Kan Tom Dumoulin hier Bradley Wiggins opvolgen?

Wielerkoersen 2016

WK Wegwielrennen Qatar 2016

De WK Wegwielrennen 2016 staan in de week van 9-16 oktober in op het programma en worden dit jaar in Qatar gehouden. Na een lange lus door de woestijn volgt een circuit in en rond de hoofdstad Doha.