Wielerjaar 2019: de 5 mooiste wielermomenten

Het wielerjaar 2019 stond te boek als een schitterend wielerjaar. We hebben kunnen genieten van prachtige voorjaarsklassiekers, gekleurd door mannen als Julian Alaphilippe, Matthieu van der Poel en Jakob Fuglsang. Er is hevig gestrijd in zowel de Ronde van Italië, als de Ronde van Frankrijk als die van Spanje. De jonge Deen Mads Pedersen werd tegen alle verwachtingen in gekroond tot Wereldkampioen Wielrennen. De eveneens jonge Remco Evenepoel greep de macht en pakte met La Clásica San Sébastian een klassieke droomzege en Bauke Mollema verraste vriend en vijand door toe te slaan in de Koers van de Vallende Bladeren.

Het einde van het jaar betekent ook het maken van lijstjes. En wel de vijf mooiste wielermomenten van het jaar. En waarom zelf nog een lijstje maken als VRT-commentator Michel Wuyts al zijn top vijf heeft gepresenteerd. Een top vijf waar de redactie van Voorjaarsklassiekers.be volledig achter staat.

Tuurlijk is dit lijstje niet heilig. De één zal de zege van Philippe Gilbert in Parijs Roubaix missen. Onze Nederlandse redactieleden missen de sprint van Mike Teunissen in Brussel tijdens het Grand Départ van de Tour de France – en werd daarmee de eerste Nederlandse gele trui sinds Erik Breukink in 1989. Met patriotisme is doorgaans weinig mis, vooral in de koers!
Wielerjaar 2019: De vijf mooiste wielermomenten van 2019 volgens Michel Wuyts én VOORJAARSKLASSIEKERS.BE

#5 De Tijdrit van Julian Alaphilippe in de Tour de France

Op nummer vijf qua mooiste moment van het wielerjaar 2019 staat de sublieme overwinning van Julian Alaphilippe in de tijdrit van de Tour de France. Niet specialisten én topfavorieten Geraint Thomas, Steven Kruiswijk of Enrice Mas die met de zege ging lopen, maar geletruidrager Alaphilippe won de 27,2 kilometer tellende klimtijdrit naar Pau.

De begeleidende woorden van Michel Wuyts en José de Cauwer:
“Hij heeft nog een dikke minuut om binnen te komen”.
– “Hij gaat zijn benen nog eens losschudden, kijk” –
“En avant la musique”
– “Allez huppla”
“Nog een goede 400 meter. Oelalalala.
Wat een allure, wat een klasse, wat een kracht.”
Superbe. Onvoorstelbaar. Met een kansje op winst en wat maakt hij daarvan: een dikke winst. Een overtuigende winst en nog wat vaster in het geel!”

Julian Alaphilippe Tour de France

Voor Julian Alaphilippe was het een fantastische Tour de France: 5e in het klassement, twee ritzeges en veertien dagen gele trui.

#4 Wout van Aert wint de sprint in de Tour de France

We schrijven maandag 15 juli 2019. Heel Frankrijk komt bij van Quatorze Juillet. Behalve het peloton.
Deze tiende etappe mondt uit in een hectische koers, vol met waaiers én een schitterend slotstuk. Waar normaal gesproken de sprint wordt gewonnen door mannen als Michael Matthews of Ela Viviani, is het de jonge Belg Wout van Aert die de spurt op de macht wint door een ultieme jump op de steile laatste meters in Albi.

Wout van Aert Tour de France

Hét moment van Wout van Aert, wanneer onder andere Michael Matthews, Peter Sagan en Ela Viviani heeft verslagen op de meet.

#3 Remco Evenepoel wint Clasica San Sebastian

Een ware wielersensatie. Een ongekende prestatie. Pas 19 jaar is hij, Remco Evenepoel. Staat in België bekend als “misschien wel de nieuwe Eddy Merckx”. Rijdt op deze zaterdag 3 augustus 2019 zijn eerste (!) klassieker, om vervolgens in de 227,3 kilometer tellende Clásica San Sebastián een solo van 8 kilometer te bekronen met de winst.

“Is dat blauw? Is dat het blauwe van Evenepoel?”
“44 seconden”. Als ze niet oppassen hebben ze een minuut aan de broek.
Alsjeblieft, Valverde en co, de wereldkampioen.”
– “Wie is dat jong?”
“Deze jongen van 19 jaar en 190 dagen gaat de Clásica San Sebastián winnen!
Een koers waar in het verleden Valverde meerdere keren heeft gewonnen. Waar Jalabert gewonnen heeft. Waar Alaphilippe gewonnen heeft. Waar Bugno gewonnen heeft. Indurain gewonnen heeft. Evenepoel zet de boel naar zijn hand. Rijdt iedereen naar huis en is de winnaar van de Clásica San Sebastian 2019!

Remco Evenepoel Clásica San Sébastian

Slechts 19 jaar oud en bij zijn eerste klassieker al gelijk winnen. De ster van Remco Evenepoel is rijzende!

#2 De Thomas de Gendt show in Saint-Etienne

“Je verwacht van De Gendt dat hij een stoot uithaalt. Laten we eerlijk zijn, hij heeft het al zo vaak gedaan”, blikt Michel Wuyts terug op de fenomenale solo van Thomas de Gendt in de achtste etappe van de Tour de France 2019. De Belg van Lotto-Soudal bleef als laatste over uit de vroege vlucht en poepte er een machtige solo uit om winnend aan te komen in Saint-Étienne.
“Hoe goed is deze De Gendt?”
– “Fe-no-me-naal, fenomenaal”
“Niet echt goed voor het tikkertje.”
“Met winst in de Tour, na de Ventoux hier in Saint-Étienne, op wat voor een manier, het zit eraan te komen, het zit er aan te komen, hé. Ik ga er bij staan. Ik ga er bij staan! Ik heb wel geen pet aan, maar ik doe ze af. Ik doe ze af en die andere 10 ook.
Hij gaat het jandorie waarmaken.
Dit is een onwaarschijnlijk cabinetstuk. Dit is vrijwel onuitgegeven. Je gaat weg van bij de start, 200 km in het offensief. Je rijdt ze allemaal naar de vaantjes en je maakt het af ondanks de opkomst van wereldtalent.
VIVA DE GENDT!!!”, aldus Michel Wuyts – die in zijn commentaar-cabine daadwerkelijk is gaan staan!

Thomas de Gendt Tour de France

Thomas de Gendt flikt het weer en schrijft de achtste etappe van de Tour de France 2019 op zijn naam.

#1 Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race

Een nog nooit vertoonde ontknoping. Een legendarisch slotstuk. Hét wielermoment van 2019. Hét sportmoment van 2019 en misschien wel één van de meest legendarische en sensationele finale der wielerklassiekers. Hét moment van het wielerjaar 2019: Mathieu van der Poel en de Amstel Gold Race.

“Consternatie. Con-ster-natie”.
– “Nu zit Fuglsang goed.”
“Maar die heeft die aanzet niet.
– “Nee, ik weet het”
“Mathieu van der Poel doet er alles aan om op zijn beurt ook helemaal vooraan het front te verschijnen. En op 400 meter kan hier nog veel. Het slaat hier plots helemaal om. Wie had dat nog gedacht. Van der Poel die hoopt dat iemand anders de kastanjes uit het vuur zal halen, maar moet het dan zelf doen. Hij hoopt op deze manier nog de Amstel Gold Race binnen te halen. Alaphilippe kijkt en weet dat hij er aan komt.”
“Van der Poel komt, Van der Poel komt wel en komt er jandorie ook nog uit. Gaat-ie de Amstel Gold Race winnen? Het is toch niet waar? Het is toch niet waar? HET IS WEL WAAR!!! Het is Van der Poel die de Amstel Gold Race wint! Vanuit een verloren positie.
– “Mannekes. Mannekes. Mannekes. Oh-ooh”

“Absoluut het strafste wat ik dit jaar heb gezien”, besluit Wuyts. En daar zijn wij het helemaal mee eens!

Mathieu van der Poel Amstel Gold Race

Na zeges in Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl, schiet Mathieu van der Poel ook in de Amstel Gold Race raak. En hoe!

Kijk hier ook de 5 mooiste momenten van het wielerjaar 2019 terug via Sporza en YouTube: