Ronde van Lombardije 2021

Ronde van Lombardije

Op zondag 5 oktober staat de 107e Ronde van Lombardije op het programma. De heuvelklassieker in Italië wordt liefkozend ook wel de Koers van de Vallende Bladeren (la corsa delle foglie morte ofwel “de koers van de stervende bladeren”) genoemd, staat traditiegetrouw midden oktober op het programma en is de laatste wielerklassieker van het jaar. De ronde van Lombardije vormt samen met Milaan San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik de 5 monumenten.

Il Lombardia kende sinds jaar en dag Bergamo als verterkplaats en Lecco als finishplaats, maar sinds dit jaar wordt gestart in Como en vindt de finish plaats in Bergamo. Vanzelfsprekend kent de Ronde van Lombardije 2014 ook een geheel ander parcours; enkel de heilige beklimming Madonna del Ghisallo is nog in het parcours opgenomen. Ook heeft de organisatie ietwat gesleuteld aan de afstand: de Ronde van Lombardije is dit jaar 254 kilometer lang.

Historie Ronde van Lombardije

Zeg je de Ronde van Lombardije dan zeg je Madonna del Ghisallo en Fausto Coppi. De eerstgenoemde is een kerkje op de heuvel Ghisallo, dat beroemd is geworden als bedevaartsoord voor het wielrennen in Italië en de beklimming is al sinds jaar en dag opgenomen in het parcours van il Lombardia.

Bij het uitspreken van de naam van deze koers, zullen de Italianen Fausto Coppi in één adem noemen. ‘Il Campionissimo’, die furore maakte in de eind jaren veertig en begin jaren vijftig van de vorige eeuw, is nog steeds recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in de Ronde van Lombardije.

De Ronde van Lombardije werd tweemaal gewonnen door een Nederlander (Jo de Roo in 1962 en 1963 en Hennie Kuiper in 1981) en twaalf maal door een Belg. In 1917 was Philippe Thys de eerste. Na hem volgden Rik Van Looy (1959), Emile Daems (1960), Herman Van Springel (1968), Jean-Pierre Monseré (1969), Eddy Merckx (1971, 1972), Roger De Vlaeminck (1974, 1976), Fons De Wolf (1980) en Philippe Gilbert (2009, 2010).

De titelhouder van de Ronde van Lombardije is Joaquim Rodriquez. De Spaanse klimgeit wist de Ronde van Lombardije ook in 2012 al te winnen.

Ronde van Lombardije 2014

Ronde van Lombardije 2014

De Ronde van Lombardije staat dit jaar zondag 5 oktober op het programma. Sinds vorig jaar, toen Joaquim Rodriquez op formidabele wijze de koers wist te winnen, staat de najaarsklassieker op zondag op het programma. Daarvoor stond de koers, net als Milaan San Remo, steevast op de zaterdag op het program.

De start van de Ronde van Lombardije 2014 vindt, zoals beschreven, plaats in Como en de finish is in Bergamo. De renners zullen in totaal 254 kilometer overbruggen, waar diverse zware beklimmingen moeten worden beproefd. De Madonna del Ghisallo allereerst, is ruim 30 kilometer naar voren gehaald en is de eerste zware beproeving. De 8,5 kilometer lange klim – waarvan het steilste deel 14% is – heeft een gemiddelde stijgingspercentage van 6,2%, maar kent hele zware stukken waar het nimmer onder de 9% komt.

Na relatief 100 vlakke kilometers volgen de Colle dei Pasta, de Colle Gallo en de daaropvolgende Passo di Ganda. De laatstgenoemde beklimming ligt op ruim 1.050 meter hoogte en is daarbij het hoogste punt van de Ronde van Lombardije 2014.

Na wederom een flinke tijd dalen, staan de renners de klim naar het plaatsje Berbenno te wachten. Deze beklimming is 5,5 kilometer lang en kent een gemiddelde stijgingspercentage van 5,3% en zal mogelijk de aanloop naar de echte finale worden.

In die finale wacht alleen nog een klim naar de oude stad van Bergamo, waar een venijnige, 2 kilometer lange heuvel (stijlste punt is 12%) moet worden aangedaan, waar na 3 kilometer dalen de eindstreep opduikt.

Favorieten Ronde van Lombardije 2014

Op deze pagina blikken we uitgebreid en presenteren wij u hier de kanshebbers en favorieten de Ronde van Lombardije 2014.