Wielerklassiekers

De wielerklassiekers kennen al jaar een dag een prominente plaats in de pikorde der belangrijke wielerwedstrijden. De wieler klassiekers in het voorjaar, of kortweg de voorjaarsklassiekers zijn al sinds mensenheugenis bij renners, teams, media als de fans erg belangrijk.

Door de jaren heen is de ene koers belangrijker en prominenter geworden dan de andere. De belangrijkste wielerklassiekers hebben de status “monumentaal” verkregen. Een overwinning in één van deze monumentale klassiekers betekent eeuwige roem en de prestaties in en aanzien van deze wielerklassiekers wegen vele malen zwaarder dan andere koersen.

De monumentale wielerklassiekers

Vier van de vijf monumentale wielerklassiekers worden in het voorjaar verreden, het vijfde en laatste monument staat elk najaar op het programma. De vier voorjaarsklassiekers welke de monumentale status hebben, zijn de kasseien klassiekers de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix en de heuvelachtige klassiekers Milaan San Remo en Luik Bastenaken Luik. Milaan San Remo (ook wel ‘La Primavera’ genaamd, ofwel ‘de lente’) heeft de primeur jaarlijks te fungeren als officieuze aftrap van het wielerjaar en het vijfde monument de Ronde van Lombardije wordt als afsluiter van het wielerjaar gezien; La corsa delle foglie morte ofwel de ‘koers van de vallende bladeren’ wordt namelijks jaarlijks, een aantal weken na het WK op de weg, medio oktober verreden.

Programma wielerklassiekers 2020:

1 maart: Omloop Het Nieuwsblad
2 maart: Kuurne-Brussel-Kuurne
8 maart: Strade Bianche
23 maart: Milaan San Remo
26 maart: Dwars door Vlaanderen
28 maart: E3 Prijs Vlaanderen
30 maart: Gent-Wevelgem
6 april: Ronde van Vlaanderen
9 april: Scheldeprijs Schoten
13 april: Parijs-Roubaix
16 april: Brabantse Pijl
20 april: Amstel Gold Race
23 april: Waalse Pijl
27 april: Luik-Bastenaken-Luik

Navigeer ook in het bovenstaande programma naar de speciale pagina’s van elke afzonderlijke klassieker. Hier vindt je informatie, weetjes en voorbeschouwingen van de wielerklassiekers 2020.