Vuelta 2023 voorbeschouwing etappe 13 naar de Tourmalet

Hoewel het vrijdag 8 september 2023 is – kan je je zomaar even twee maanden terug in de tijd wanen. Tropische temperaturen in Vlaanderen en Nederland en een etappe over de beruchte Col du Tourmalet. Laten we het maar houden op global warming – of een heerlijke indian summer als toetje van de zomer zoals u wilt – én een typische Tour de France col in de Vuelta a España 2023. Twee weken na de excursie naar Andorra doet de Vuelta 2023 opnieuw het buitenland aan met een finish bovenop de legendarische Col du Tourmalet! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Vuelta 2023 voorbeschouwing etappe 13 naar de Tourmalet!

Vuelta 2023 etappe 6 naar Tourmalet

Vuelta 2023 voorbeschouwing etappe 13 – de geschiedenis van de Col du Tourmalet

Zeg je de Col du Tourmalet, dan zeg je natuurlijk de Tour de France. De geschiedenis van de Tourmalet en de Tour de France gaan terug naar 1910! Een doldwaze etappe over onder meer de de Aspin, Peyresourde, Aubisque en dus de Tourmalet leverde hartverscheurende taferelen. De parcoursbouwer werd uitgemaakt voor sadist – renners trotseerden ijzige kou, onmenselijke kwellingen moesten worden ondergaan. Echter, een legende in de Tour de France was geboren.

Historische gebeurtenissen op de Tourmalet zijn er in overvloed. Neem de aanval van Eddy Merckx in 1969 – die weliswaar al stevig in het geel reed maar zijn concurrentie naar de vaantjes reed door op de Tourmalet extra gas te geven. 

Maar ook de attaque van Miguel Indurain in 1991 mag er zijn. Op de Col du Tourmalet schudde hij zo hard aan de boom dat vriend en vijand moesten lossen. De toen nog in het geel rijdende Greg LeMond moest passen, het geel was voor Indurain – welke hij feitelijk pas vijf jaar en vijf Tour zeges later weer afstond. 

Tourmalet geschiedenis Vuelta 2023

En ook – ja we weten het, hij wordt door de helft van onze lezers verguisd, door de andere helft nog altijd gezien als de sterkste van de kwaden – Lance Armstrong hield vaak huis op de Col du Tourmalet. Bijvoorbeeld in 2002 toen hij door het ijzersterke US Postal werd gekattapulteerd en op explosieve wijze demarreerde. 

Vuelta 2023 etappe 13 Tourmalet Contador Schleck

Wat meer recenter, in 2010 in de befaamde Tour de France waar Andy Schleck door mechanische problemen (zijn ketting vloog er af op de Port de Bales, kun jij het nog herinneren?) de zege moest laten aan rivaal Alberto Contador vochten deze twee kemphanen eerder die Tour op de Col du Tourmalet ook al mooie duels uit.

Ook afgelopen Tour de France zat de Col du Tourmalet opgenomen in het parcours. In etappe 6 naar Cauterets-Cambasque wist Tadej Pogačar de tweede Pyreneeënrit van de Tour de France van 2023 te winnen. Hoewel Jumbo-Visma de kopman van UAE Emirates op de Col du Tourmalet goed wisten te isoleren, kon Pogi op de slotklim afrekenen met Jonas Vingegaard.

Kortom, van Eddy Merckx tot Miguel Indurain versus Greg LeMond en van Lance Armstrong tegen zijn belagers Iban Mayo, Jan Ullrich en consorten naar Alberto Contador tegen Andy Schleck en Tadej Pogačar versus Jonas Vingegaard. Nagenoeg alle grootheden uit de geschiedenis van de Tour de France – en dus het wielrennen – wedijverden met elkaar op die schitterende, mytische Col du Tourmalet!

Welk scenario we dit jaar mogen verwachten is nog de vraag. Reken in elk geval maar weer op een grote dominantie van Jumbo!

Vuelta 2023 voorbeschouwing etappe 13 – het parcours

Heb je in Italië de cimma coppi, de hoogste berg van de ronde, daar doen ze in Spanje aan de Cima Alberto Fernández. En de Col du Tourmalet is het dak van de Vuelta van 2023. Vandaag gaan de renners namelijk de magische 2.000 meter hoogte grens over. De Col du Tourmalet schrijft namelijk 2.115 meter hoogte voor. 

Het parcours van de etappe 13 naar de Col du Tourmalet kent een afstand van 135 kilometer en onderweg wachten ook nog eens de Aubisque en de Spandelle. Inderdaad, een etappe om duimen en vingers bij af te likken!

Vuelta 2023 voorbeschouwing etappe 13 – favorieten

Favorieten Vuelta 2023 etappe 13 volgt daags voor vrijdag 8 september 2023

Sterrenverdeling etappe 13 Vuelta 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be

Sterrenverdeling Vuelta 2023 etappe 13 volgt

*****
****
***
**
*