Het openingsweekend is aanstaande. Eindelijk! Natuurlijk, anno 2020 kan de fervente wielerliefhebber alsnog veel content toch zich nemen. De vele podcasts rijzen de pan uit en nieuwe websites met koersinformatie schieten als paddestoelen uit de grond (waarvoor hulde!), maar toch is het aanbod koers in de gure wintermaanden marginaal.
Natuurlijk hebben we genoten van Mathieu van der Poel in het veld en zijn we vanaf januari alweer aan het fietsen in respectievelijk Australië, Argentinië, het Midden-Oosten en zelfs dichterbij huis in Zuid-Europa – pas als het zaterdag 29 februari aanstaande is, begint het voorjaar.
De Omloop.
Het Volk.
Het Openingsweekend!
Het wielerseizoen begint pas écht wanneer op zaterdag 29 februari de Omloop het Nieuwsblad en zondag 1 maart 2020 Kuurne Brussel Kuurne worden verreden. De eerste échte afspraak van het seizoen. Vlaanderen als decor. Waaiers, hellingen en kasseien op het menu. Of zoals Michel Wuyts aan het begin van de uitzending zal zeggen: “dag dames en heren, ik ben blij dat het weer koers is!”.
Wekenlang alle informatie en nieuwtjes tot je nemen. Alle wielerwebsites herhaaldelijk F5’en in de hoop dat er weer een nieuwtje voorbij flitst en de podcasts van Laurens ten Dam, onze vrienden van De Rode Lantaarn of Cyclingnews zelfs voor een tweede keer luisteren. Of voor een derde keer. De voorjaarsklassiekers staan al geblocked in je agenda. ‘O wee’ als je schoonmoeder nou nét haar verjaardag plant op de zondag van Gent-Wevelgem. Of nog erger, tijdens de Ronde. Dat kan helemaal niet, want dan sta je zelf op de Oude Kwaremont. “Mooi, ben je daar weer een jaar van af!”.
Met je kladboekje alvast de favorieten van de voorjaarsklassiekers uittekenen. Waar ga ik Julian Alaphilippe inzetten? Bewaar ik hem voor het Ardennen-geweld – of speel ik hem al meteen in Milaan Sanremo? Jakob Fuglsang rijdt half februari al iedereen aan frieten, hoor ik je denken. Moet ik die al meteen uitspelen in de Strade Bianche? En welke renners ga ik toch gebruiken in de Omloop. Die prachtige Omloop. De Omloop het Nieuwsblad, zoals het voluit heet. In onze ogen toch nog gewoon het Volk. De eerste, dus een belangrijke. De eerste, dus één van de mooiste. Het is eindelijk weer koers!
Favorieten Voorjaarsklassiekers 2020
Zoals bekend blikken wij vooruit, waarbij alle grote voorjaarsklassiekers worden voorzien van een voorbeschouwing. Kun je niet wachten of moet je vóór de start al je Scorito poule hebben ingevuld? Dan zullen wij wat tipjes van de sluier geven, in deze voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2020!
Gaat Mathieu van der Poel echt in elk voorjaarsklassieker hoog eindigen? Als we Unibet mogen geloven, wel! In bijna elke klassieker krijg je “slechts” 3 euro terug van je inleg indien je MVDP invult als winnaar. Maar goed, de alleskunner is ook gewoon in elke rit waar hij start de favoriet.
En verder? Greg van Avermaet is in bloedvorm en zal er vanaf de Omloop het Nieuwsblad al staan, hoewel hij De Dubbel natuurlijk heeft aangestipt als doel. En met hem velen meer. Niki Terpstra bijvoorbeeld. Won De Ronde in 2018 en Roubaix in 2014 en heeft aangegeven dat hij pas hier op zijn sterkst hoopt te zijn. Datzelfde geldt voor Wout van Aert, die natuurlijk nog herstellende is van een blessure.
Of voor Philippe Gilbert, die zich zelf mogelijk indekt en naast de Heilige Week zijn zinnen heeft gezet op Milaan Sanremo (als het allereerste monument überhaupt doorgaat, nu het corona virus ook Italië heeft bereikt en sportevenementen in Noord-Italië afgeslast dreigen te worden).
Of Zdeněk Štybar. Die gaf eerder al aan “op schema te liggen” voor zijn doelen Strade Bianche, de Ronde en Roubaix.
Over Štybar gesproken, daar bij Deceuninck-Quick-Step zitten ze in een luxe zetel. Want geef toe. Julian Alaphilippe, dé man van de klassiekers van 2019. Bob Jungels, de titelverdediger van Kuurne-Brussel-Kuurne en de E3 BinckBank Classic. Kasper Asgreen, de jonge maar zeer ambitieuze Deense hardrijder die verleden jaar derde werd in de Rode van Vlaanderen. Of de wat meer ervaren Yves Lampaert en Florian Sénéchal. Voor elke klassieker, sowieso vanaf de E3 tot en met Roubaix, hebben zij één of meerdere ijzers in het vuur.
Julian Alaphilippe was bij uitstek dé renner van het klassieke voorjaar van 2019. Kan hij zijn puike prestatie dit jaar herhalen?
Flandriens als Tiesj Benoot, Jasper Stuyven en Oliver Naesen zullen Het Openingsweekend al meteen voor de knikkers willen rijden, maar willen toch echt tussen de E3 en Roubaix op hun allersterkst zijn, terwijl Dylan Teuns en Tim Wellens zowel in Het Openingsweekend kort willen rijden en traditiegetrouw goesting hebben in het Ardennen-werk. Dus waar hun in te zetten, zeg jij het maar!?
Tenslotte is het, voor de liefhebbers die in de wekelijkse klassieker poule weer 3 renners moeten opgeven, beter om te kijken naar de prestaties in de voorafgaande koersen dan blind te staren op de top 10 van het jaar ervoor. Uiteraard, Jakob Fuglsang is ook de Strade Bianche of Luik Bastenaken Luik weer gewoon topfavoriet. Maar het is nog maar de vraag in hoeverre Alberto Bettiol weer een gooi kan doen naar de Ronde van Vlaanderen. Als hij sterk is in de E3 (net als vorig jaar) – natuurlijk wel!
Één ding wat wel zeker is, is dat Michal Kwiatkowski weinig klassiekers zal gaan rijden. Je zal Kwiato niet tegenkomen in het Vlaamse werk, de oud-wereldkampioen past hiervoor. Wel verschijnt hij aan de Italiaanse drieluik Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo én de drieluik de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Bewaar hem dus nog maar even voor het Ardennengeweld, aldus één van onze redacteuren.
Een ander ding dat zeker is, is dat de Scheldeprijs zal eindigen in een sprint en Fabio Jakobsen er zijn zinnen op heeft gezet. Eén ding wat niet zeker is, is dat Kuurne-Brussel-Kuurne zal eindigen in een spurt. Het parcours is hier drastisch aangepast, waardoor het maar weer zo op een herhaling van verleden jaar kan uitlopen. Dus een straffe renner die wegrijdt bij het peloton en solo aankomt. Een Jungels opnieuw. Of een Michael Valgren Andersen. Of een Dylan van Baarle. Of een Luke Rowe. Of Mike Teunissen…
Last but not least, Peter Sagan. De smaakmaker van weleer. In de voorbeschouwing van menig klassieker van de afgelopen jaren prijkte de Slowaak hoog in het lijstje. Heeft op Voorjaarsklassiekers.be veel sterren mogen ontvangen – het is de vraag of en waar de oud-wereldkampioen kort gaat rijden.
Peter Sagan bedwingt de Oude Kwaremont. Hoe is het dit voorjaar met de goesting van de oud-wereldkampioen?
Geen sterrenverdeling in deze voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2020, maar toch een hoog-over overzicht van de kleppers in het veld. Wat er daadwerkelijk gaat gebeuren, zullen we allemaal gaan zien. Wij zijn in elk geval blij dat het eindelijk weer koers is!
Programma voorjaarsklassiekers 2020
Zaterdag 29 februari: Omloop het Nieuwsblad
Zondag 1 maart: Kuurne-Brussel-Kuurne
Zaterdag 7 maart: Strade Bianche
Zaterdag 21 maart: Milaan San Remo
Vrijdag 27 maart: E3 BinckBank Classic
Zondag 29 maart: Gent-Wevelgem
Woensdag 1 april: Dwars door Vlaanderen
Zondag 5 april: Ronde van Vlaanderen
Woensdag 8 april: Scheldeprijs Schoten
Zondag 12 april: Parijs-Roubaix
Woensdag 17 april: Brabantse Pijl
Zondag 19 april: Amstel Gold Race
Woensdag 22 april: Waalse Pijl
Zondag 26 april: Luik-Bastenaken-Luik