Voorbeschouwing WK Veldrijden 2023

Zondag 5 februari de traditionele afsluitende en de meest prominente binnen de cross op het programma. De meest vette vis die het cross-seizoen kan maken of breken. Of de kers op de taart van een uitmuntende campagne kan zijn, als je voor Wout van Aert mag spreken. Kan de in blakende topvorm verkerende alleskunner van Jumbo-Visma zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel in zijn eigen Hoogerheide onttronen? Of pakt Matje zijn vijfde regenboogtrui in de cross? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Voorbeschouwing WK Veldrijden 2023!

WK Veldrijden 2023 Hoogerheide

Wanneer is het WK Veldrijden 2023?

Zoals gezegd, het WK Veldrijden 2023 wordt afgewerkt in Hoogerheide en zal plaatsvinden op 3, 4 en 5 februari 2023 op het parcours wat we kennen als GP Adrie van der Poel te Hoogerheide in Noord-Brabant, Nederland. Een thuiswedstrijd inderdaad voor Matje!

Voorbeschouwing WK Veldrijden 2023

De Tour Down Under in het Australische Adelaide. Of, aan de andere kant van de aardbol, in het westen van Argentinië, de Vuelta a San Juan. Of wat dichter bij huis, de vele koersen op Mallorca. Waar tussen 25 en 29 januari een vijftal Trofeos op het programma staan. Het wielerseizoen 2023 is echt begonnen. En de Omloop het Nieuwsblad 2023 en al die andere voorjaarsklassiekers en wielerkoersen staan al voor de deur. De wielerploegen met hun klassieke kopmannen presenteerden de afgelopen week één voor één hun plannen voor het komend voorjaar én seizoen.

Maar voor de twee topfavorieten voor de komende Monumenten is het voorjaar nog ver weg. Voor Mathieu van der Poel en voor Wout van Aert telt de komende dagen maar één ding: wereldkampioen veldrijden worden! Alle focus is gericht op Hoogerheide, een thuiswedstrijd voor de viervoudig en regerend wereldkampioen, Mathieu van der Poel. Gaan we een nieuwe, prachtige hoofdstuk krijgen in het eeuwige Duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel?

Voorbeschouwing WK Veldrijden 2023 Van Aert vs Vd Poel

Al in de junioren, hier in 2011, strijdend tegen elkaar. En na afloop vaak naast elkaar op het podium.

Voorbeschouwing WK Veldrijden 2023 Wout en Mathieu

Wout van Aert leidt de dans op het WK Junioren in 2012…

Voorbeschouwing WK Veldrijden 2023 Favorieten Van Aert Van der Poel

… maar moet toch zijn meerdere erkennen aan Mathieu van der Poel, die trots is met zijn gouden medaille!

Favorieten WK Veldrijden 2023 _

Van der Poel en Van Aert ten voete uit in het veld. De Nederlander met het beste technisch vermogen, de Belg als betere loper.

Favorieten WK Veldrijden 2023 Van Aert vs Van der Poel

Zij-aan-zij in het WK Veldrijden in 2018.

Favorieten WK Veldrijden 2023 Wout van Aert Mathieu van der Poel

WK 2018 in het veld: tranen met tuiten voor Mathieu van der Poel, die Wout weer ziet winnen na vier (!) platte banden…

Favorieten WK Veldrijden 2023 Wout van Aert en Mathieu van der Poel

… en daardoor weer een jaar zijn rivaal in de regenboogtricot ziet rijden.

Ronde 2020 Van Aert Van der Poel WK Veldrijden 2023

Ronde van Vlaanderen 2020. Inmiddels ook op de weg De Grote Twee. Van der Poel klopt Van Aert in een millimetersprint en wint zijn eerste Monument.

Favorieten WK Veldrijden 2023

Na 2019 en 2020 wint Van der Poel ook in 2021 het WK Veldrijden en maakt er zo 4-3 van in het voordeel van de Nederlander. Wordt het zondag 5-3 of maakt Wout 4-4 gelijk?

Een nieuw duel tussen Mathieu van der Poel versus Wout van Aert 

Hoe kun je de cross in één zin omschrijven? Vraag het aan een Vlaming en hij zal het omschrijven als religie. Een dagje uit, met veel bier. En modder. “Acht toerkes draaien in het zand en aan het eind heeft Mathieu van der Poeleke gewonnen”, was lang het credo. De alleenheerser tussen 2019, 2020 en 2021 maakte lange tijd de dienst uit. Maar hebben we sinds de afgelopen Kerstperiode in de cross een ware kanteling ten faveure van Wout van Aert mogen meemaken? Niet Mathieu van der Poel, maar Wout van Aert is daags voor 5 februari 2023 de man in vorm. En dat was lang niet altijd het geval…

“Wout van Aert en Mathieu van der Poel vechten al sinds hun tienerjaren duels uit in de modder en de klei”, lezen we op de achterkant van het schitterende stuk wielerproza van journalist Wiep Idzenga. Het boek Het Duel, een titanenstrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert is eigenlijk verplichte kost voor elk wielerfan. En al helemaal voor de crossliefhebber of de liefhebber van de voorjaarsklassiekers. Op de redactie van Voorjaarsklassiekers.be liggen meerdere editie. Afijn, terug naar dat duel tussen die twee.

Favorieten WK Veldrijden 2023 Mathiue van der Poel Wout van Aert

Wij wielerliefhebbers hebben door de jaren heen vele epische duels mogen aanschouwen. Waar eeuwige rivalen een decennium lang het tegen elkaar opnamen. Fausto Coppi en Gino Bartali. Jacques Anquetil en Raymond Poulidor. Lance Armstrong en Jan Ullrich. Tom Boonen en Fabian Cancellara…

Maar de duels die MVDP en D’n Wout met elkaar afleggen zijn zo langzamerhand een zekerheid in het veld én op de weg. Mathieu, gezegend met de genen van zowel de net genoemde Poulidor als vader Adrie was vaak degene die het vaakst aan het langste eind trok, maar de laatste jaren komt het meer in balans. In het veldrijden verdeelden de Twee Matadoren tussen 2015 en 2021 de wereldtitels en sinds ze ook op de weg strijden voor het hoogsthaalbare, met adembenemende finales in voorjaarsklassiekers en Monumenten om de vingers bij af te likken.

Dat het aantrekken van Wout van Aert voor Jumbo in meerdere opzichten een meesterlijke zet is geweest, is bekend. Naast dat-ie de klinkers en kasseien uit de weg reed en vele ereplaatsen en koersen wist te winnen – met zijn rol als luxeknecht van Jonas Vingegaard en de eerste Tour de France overwinning voor de ploeg als absoluut hoogtepunt – is Wout van Aert ook marketingtechnisch een gouden greep geweest.

De supermarktketen uit het Noord-Brabantse Veghel wint in België rap terrein en ziet de marktaandelen én naamsbekendheid alleen maar toenemen, voor een deel natuurlijk te danken aan D’n Wout. Want wat werkt er beter voor je naamsbekendheid dan je nationale trots in je gelederen hebben? Een Belg als speerpunt in een Nederlandse ploeg. Of moeten we zeggen half Belg? Wout van Aert zijn familie heeft roots in Nederland – pas de generatie van zijn opa vertrok na de Tweede Wereldoorlog van Nederland naar België. Nederlanders claimen Wout als halve Nederlander.

Andersom is dit nog meer het geval. Mathieu van der Poel zelf lacht dit weg. “Ik ben geen Nederlander en geen Belg. Ik ben gewoon Mathieu”, een typische Van der Poel antwoord. Maar de Vlamingen lopen doorgaans wel weg met Matje, behalve ten tijde van een WK. Het oranje tricot werkt dan juist als een lap op een stier. Op dergelijke dagen zijn ze vol tegen dee Ollander. En zondag in Hoogerheide? Reken dit WK Veldrijden 2023 maar op grote rivaliteit tussen de beide kampen. Als het ditmaal maar wel sportief blijft en de biergooiende crosshooligans thuis blijven.

Historie WK Veldrijden

Voor we uitgebreid vooruitblikken op de favorieten WK Veldrijden 2023, eerst een stukje geschiedenis en een overzicht van het parcours van het WK Veldrijden 2023. We beginnen met de historie. 

Het wereldkampioenschap veldrijden voor elite mannen wordt georganiseerd sinds 1950. Het was toen Fransman Jean Robic die als eerste crosser ooit zich tot WK-winnaar mocht uitroepen. Hij maakte het Frans feestje in Charenton-le-Pont compleet. 

De eerste jaren was het vooral een Frans feest, met. Renato Longo (1959) was de eerste Italiaanse wereldkampioen, Rolf Wolfshohl (1960) de eerste Duitser, Eric De Vlaeminck (1966) de eerste Belg en Hennie Stamsnijder (1981) de eerste Nederlander.

Met zeven wereldtitels mag Mister Parijs Roubaix Roger De Vlaeminck zichzelf nog altijd recordhouder noemen. Tussen 1966 en 1973 wist de viervoudig winnaar van De Hel van het Noorden zich te kronen tot wereldkampioen in het veldrijden. Hoewel Mathieu van der Poel (vier zeges, behaald in 2015, 2019, 2020 en 2021) en Wout van Aert (drie zeges, behaald in 2016, 2017 en 2018) aan de poort rammelen – zal De Vlaeminck zeker nog tot en met het jaar 2024 alleenheerser zijn. 

De Fransman André Dufraisse (tussen 1954 en 1958), de Italiaan Renato Longo (tussen 1959 en 1967) en de Zwitser Albert Zweifel (tussen 1976 en 1986) wisten ieders vijf maal het WK te winnen. Roland Liboton – en dus Mathieu van der Poel – waren vier maal de beste.

Verleden jaar werd het WK veldrijden verreden in het Amerikaanse Fayeteville en kregen we voor het eerst sinds zeven jaar een andere winnaar dan Van der Poel of Van Aert. In afwezigheid van hen, was het derde muiter van De Grote Drie die zijn eerste regeboogtrictor in het veldrijden pakte: de Brit Tom Pidcock wist zijn rivalen te kloppen.

Voorbeschouwing WK Veldrijden 2023

Laatste tien winnaars WK Veldrijden

 2022: flag-gb Tom Pidcock
2021: flag-nl Mathieu van der Poel
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018:  flag-be Wout van Aert
2017: flag-be Wout van Aert
2016:  flag-be Wout van Aert
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-cz Zdeněk Štybar
2013: flag-be Sven Nys

WK Veldrijden historie Hoogerheide Stybar 2014

Parcours WK Veldrijden 2023

Het parcours WK Veldrijden 2023 kennen we als Grote Prijs Adrie van der Poel. Aanvankelijk werd de cross in 2000 opgericht voor het afscheid van Adrie van der Poel. Hierna is de cross voortgezet en staat het inmiddels bekend als de grootste en belangrijkste cross op Nederlandse bodem.

Na 2009 en 2014 is de Brabantse Wal voor de derde keer het decor van het WK Veldrijden 2023. Het terrein staat bekend als een technisch parcours. Dat betekent veel klimmetjes en, bij regen, veel modder. 

Papa van der Poel himself is dan ook een van de trotse bouwers geweest. “We doen dit al jaren met een vaste groep enthousiaste mensen. We hebben voor het WK wat nieuwe dingen in het parcours zitten, dus dat is hartstikke leuk’, liet de vader van een van de grootste favorieten voor de titel bij de elite mannen optekenen aan onze collega’s van Omroep Brabant, dat langskwam bij de parcoursbouwers.

‘Het wordt zeker zwaar, maar het moet natuurlijk geen loopkoers worden’, blikt Adrie van der Poel vooruit. Bepaalde passages pas daags voor het WK aangepakt, uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden in Hoogerheide. ‘Daarom wachten we nog even met het uitzetten van sommige stukken’, klinkt het. ‘Als er toch nog nattigheid bijkomt, zullen we moeten gaan puzzelen. Vooral over het stuk bij de materiaalpost en de VIP-tent.’

Het parcours WK Veldrijden 2023 kenmerkt zich door sterke bochten, hoogteverschillen en ook dé trap, dat weer terug in het parcours is. Al met al een zeer uitdagende parcours! 

Favorieten WK Veldrijden 2023

Het moge geen verrassing zijn. Duik je in de favorieten WK Veldrijden 2023, kom je uit bij Mathieu van der Poel en Wout van Aert. En daarna een hele tijd niets. Tuurlijk, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt zijn klasbakken tot en met. Maar deze pure crossers zijn niet opgewassen tegen de multi-talenten van Matje en Wout. Zonder gekkigheden gaan we dus een nieuw duel krijgen tussen de Twee Matadoren.

Favorieten WK Veldrijden 2023 Mathieu van der Poel

Kijkende naar de bookies, zoals Unibet, zien we een soortgelijk beeld. Wout van Aert is de favoriet (hier krijg je € 1,65 terug voor elke euro in leg), tegen Mathieu van der Poel (€ 2,25). Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout volgen (allen € 21,-) en, onze dark horse Lars van der Haar krijg je zelfs € 26,- terug.

Twee vechten om een been, de derde gaat er mee heen. Hier zal Laurens Sweeck op hopen. De nummer 1 op de UCI Ranking en winnaar van de Wereldbeker hoopt op een scenario waarin De Twee naar elkaar kijken en hij ervan kan profiteren. Een zelfde scenario gaat op voor Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt, al zien wij deze niet snel naar de overwinning rijden.

Onze dark horse voor zondag is Lars van der Haar. Super constant dit seizoen, reed namelijk in nagenoeg alle ritten binnen de top-vijf en is altijd goed op een WK!

Kan Mathieu van der Poel in eigen huis winnen en maakt hij er 5-3 van of verzilverd Wout van Aert zijn favorietenrol en trekt hij de stand aan gewonnen WK titels in het veld terug naar 4-4?

Favorieten WK Veldrijden 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

*** Wout van Aert
** Mathieu van der Poel
* Laurens Sweeck
Dark horse: Lars van der Haar