Voorbeschouwing WK Veldrijden 2022 in Fayetteville

Het WK Veldrijden 2022 in het Amerikaanse Fayetteville beloofd met een redelijk gelijkwaardige Tom Pidcock en Eli Iserbyt en met outsiders Lars van der Haar en Toon Aerts spannender te worden dan ooit – ook zonder het duo Van der Poel en Van Aert. En bij de vrouwen hebben we de afgelopen weken een eveneens gelijkwaardige Lucinda Brand en Marianne Vos tegen elkaar zien strijden. Waar Brand het eerste en middenstuk van het veldritseizoen nog ongenaakbaar leek, zien we Vos de laatste weken de overwinningen achter elkaar rijgen. Wie wordt wereldkampioene? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Voorbeschouwing WK Veldrijden 2022!

Wanneer is het WK Veldrijden 2022 in Fayetteville?

Het WK Veldrijden 2022 vindt plaats op zaterdag 29 januari en zondag 30 januari 2022 in het Amerikaanse Fayetteville, waar het zeven uur later is vergeleken met Nederland en België.

Programma WK Veldrijden 2022

Het programma van het WK Veldrijden 2022 is als volg Zaterdag is het aan de Meisjes Junioren (18u), de Mannen Beloften (20u) en de Vrouwen Elite (21u30). Zondag beginnen we met de Jongens Junioren (18u) en de Vrouwen Beloften (20u), om te eindigen met de Mannen Elite (21u30).

WK Veldrijden 2022 op TV

Zowel in Nederland (NOS) als België (Sporza) zullen de elite vrouwen en elite mannen wedstrijden live worden uitgezonden.

WK Veldrijden 2022 voorbeschouwing

Voorbeschouwing WK Veldrijden 2022

Het WK Veldrijden 2022 wordt georganiseerd en gehouden in het Amerikaanse Fayetteville (Arkansas). Voor de Verenigde Staten is het na Louisville in 2013 de tweede keer dat het gastheer is voor het WK. Toen pakte Sven Nys de regenboogtrui.

In een reactie op de beslissing om de wereldkampioenschappen toe te kennen aan Fayetteville, zei UCI-voorzitter David Lappartient: “We zijn verheugd over de terugkeer van onze wereldkampioenschappen naar de VS in 2022, wat komt als bevestiging van de internationale expansie van het veldrijden en wijst op de groeiende belangstelling van organisatoren voor een discipline die aanzienlijke ontwikkelingsmogelijkheden biedt.”

Louisville, Kentucky was in 2013 gastheer van de wereldkampioenschappen veldrijden, de eerste en enige keer dat de prestigieuze wedstrijd in de VS plaatsvond. De Belgische legende Sven Nys won er zijn laatste regenboogtrui bij de elite mannen, en de Nederlandse superster Marianne Vos nam de titel bij de elite vrouwen mee naar huis. Mathieu van der Poel won zijn tweede ‘cross regenboogtrui bij de junioren mannen.

Fayetteville is geen onbekende voor de professionele wielersport. Sinds 1978 wordt er de Joe Martin Stage Race georganiseerd. Het evenement op de Amerikaanse nationale kalender staat momenteel geregistreerd als een 2.2 etappekoers op de UCI America Tour.

Historie WK Veldrijden

Het WK veldrijden heeft een rijke geschiedenis dat terug gaat naar 1950 als de Fransman Jean Robic in Parijs het eerste WK Veldrijden op zijn naam weet te schrijven. Hoewel de Fransen hierna ook de acht opeenvolgende wereldtitels weten te winnen hebben niet zij, maar de Belgen de meeste titels behaald: 30 voor de Belgen, om 10 voor de Fransen. Nederlands is met 9 maal nummer drie.

Recordhouder bij de mannen-elite is Erik De Vlaeminck (de oudere broer van Mister Parijs Roubaix die eveneens eenmaal wereldkampioen veldrijden werd) die het WK veldrijden maar liefst zevenmaal wist te winnen!  André Dufraisse, Renato Longo en Albert Zweifel werden vijf maal wereldkampioen veldrijden, Roland Liboton en Mathieu van der Poel volgen met elk vier zeges.

Veldritkampioen ook vaak specialist op kasseien

Wat hebben veldrit wereldkampioenen als Roger de Vlaeminck, Adrie van der Poel, Lars Boom, Zdeněk Štybar, Wout van Aert en Mathieu van der Poel gemeen? Dat ze ontegenzeggelijk hard over kasseien kunnen dokkeren, natuurlijk! Roger de Vlaeminck, we schreven het al, is samen met Tom Boonen met vier zeges mede-recordhouder in De Hel van het Noorden en Adrie van der Poel wist dan weliswaar nooit hoger te komen dan derde in Roubaix, wel was hij in de jaren tachtig en negentig een groot klassiekerman, met de zege in de Ronde van Vlaanderen in 1986 als een van zijn hoogtepunten.

Lars Boom, die we hieronder in het Italiaanse Treviso in 2008 wereldkampioen zien worden, wist Roubaix ook niet te winnen – maar schreef wel de kasseiensetappe van Ieper naar Arenberg in de Tour de France van 2014 op zijn naam.

WK Veldrijden Lars Boom 2008

Wat er ook gebeurt, zondag 30 januari 2022 zullen we voor het eerst sinds de zege van Zdeněk Štybar in het Noord-Brabantse Hoogerheide in 2014 een andere wereldkampioen dan Mathieu van der Poel of Wout van Aert krijgen.

WK Veldrijden 2022 Zdenek Stybar 2014

Laatste tien winnaars flag-wc WK Veldrijden

2021 flag-nl Mathieu van der Poel – flag-be Oostende
2020: flag-nl Mathieu van der Poel – flag-ch Dübendorf
2019: flag-nl Mathieu van der Poel – flag-dk Bogense
2018: flag-be Wout van Aert – flag-nl Valkenburg
2017: flag-be Wout van Aert – flag-lu Bieles
2016: flag-be Wout van Aert – flag-be Heusden-Zolder
2015: flag-nl Mathieu van der Poel – flag-cz Tábor
2014: flag-cz Zdeněk Štybar – flag-nl Hoogerheide
2013: flag-be Sven Nys – flag-us Louisville
2012: flag-be Niels Albert – flag-be Koksijde

Vorig jaar

Het WK Veldrijden 2021 vond plaats in Oostende, een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen, die ongeveer centraal langs de Belgische kust ligt. Het WK-parcours in Oostende had de dagen voorafgaand aan het WK flink wat regen te verwerken gekregen; De Hippodroom veranderde van een perfecte gemaaide grasmat in een slijkerige poel. Echt diep zakten de renners niet in de modder, maar glibberig was het wel. De temperaturen flirten met het vriespunt, het motregent en op het strand staat een ijskoude wind. De omstandigheden waren dus heroisch…

En het verloop van de koers ook! Mathieu van der Poel (Nederland) reed in een enerverende race naar zijn derde opeenvolgende wereldtitel, door solo aan te komen en af te rekenen met Wout van Aert.

De Belg Van Aert werd tweede op 37 seconden van zijn rivaal, na een lange achtervolging op zijn oude rivaal in de tweede helft van de wedstrijd. Toon Aerts (BEL) kwam als derde over de streep terwijl Tom Pidcock (Groot-Brittannië) als vierde eindigde.

Van Aert en van der Poel waren in de eerste ronden schouder aan schouder gegroeid en het kwam aan op kleine foutjes en momenten van pech om het verschil te maken tussen de twee uitblinkers van de sport.

Van Aert nam in de tweede ronde de leiding toen Van der Poel twee keer haperde. In de derde ronde kreeg hij een lekke voorband terwijl de Nederlander hem op de hielen zat. Van Aert reed met een lekke band naar de pits om van motor te wisselen, waardoor van der Poel weg kon rijden en zijn titel van 2020 met succes kon verdedigen.

“Het betekent veel, maar het voelt heel vreemd – er is geen publiek, geen familie of vrienden op het circuit en dus voelt het een beetje raar,” zei Van der Poel in de momenten na de race. “Misschien als ik de trui wat later op het podium pak, dat het dan weer tot me doordringt dat ik wereldkampioen ben.”

WK Veldrijden 2022 Oostende 2021 Mathieu van der Poel

Parcours WK Veldrijden 2022

De wereldkampioenschappen veldrijden van 2022 worden gehouden in Centennial Park in Fayetteville op een drie kilometer lange parcours boven op de Millsap Mountain. Het is een locatie die speciaal is gebouwd voor veldrijden, een relatief zeldzame gebeurtenis in de sport waar de meeste wedstrijden worden gehouden in velden of parken die tijdelijk zijn voorzien van hekken en obstakels voor het komende evenement.

De ronde begint met een rechte stuk van asfalt en we kunnen hier een furieuze start verwachten, aangezien positionering cruciaal zal zijn op weg naar de eerste scherpe bocht. Daarna volgt een afdaling met gras over een relatief breed stuk weg – als de omstandigheden droog zijn, kunnen de renners hoge snelheden halen van meer dan 40 km/u. Dan volgt ongetwijfeld het fysiek meest veeleisende deel van het parcours: een steile helling met stijgingspercentages tot 17%.

Daarna volgen meer technische delen van de ronde, met twee off-camber secties, een kleine tunnel en een kronkelige run door een stuk bos. Een klein gebied met rotsen zal waarschijnlijk deelnemers vereisen om af te stappen en te lopen met de fiets. De renners blijven te voet wanneer ze een lange trap tegenkomen die de benen echt op de proef zal stellen in de laatste fasen van de race. Na een afdaling van 21% vanaf de top van de trap, gaan ze voor een tweede keer door de pits voordat ze de technische gedeelte in gaan.

Hoe de wedstrijd zal verlopen zal grotendeels afhangen van het weer op die dag. Als de omstandigheden droog zijn, lijkt het parcours op een wegcriterium en kunnen we hoge gemiddelde snelheden verwachten die wellicht beter geschikt zijn voor jongere renners met snelle spiervezels. De keuze van de lijn zal belangrijk zijn in de bochten en de renners zullen hun uiterste best doen om door de technische secties te komen terwijl ze overeind blijven.

Als de omstandigheden echter nat zijn, zal het parcours geschikt zijn voor een heel ander type atleet. De grasstroken kunnen glad en traag worden als de hemel opengaat, waardoor ze het favoriete terrein worden voor een renner met veel vermogen en een groot uithoudingsvermogen. Als de omstandigheden modderig zijn, is het van cruciaal belang om van fiets te veranderen en de mecaniciens zullen waarschijnlijk hun uitrusting en banden aanpassen. Een sterke wind zal ook de bredere, meer onbeschutte delen van het parcours bijzonder uitdagend maken.

Conclusie van de observatie van het WK Veldrijden 2022 parcours? De klim en dus ook deze wedstrijd zijn op het lijf geschreven van de turbo’s in het peloton. Dus de Eli Iserbyt’s en Tom Pidcocks. Maar ook voor Toon Aerts lijkt het een positief parcours.

Favorieten WK Veldrijden 2022

Het grootste nieuws rond de wereldkampioenschappen veldrijden van 2022 is tot nu toe de afwezigheid van Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de startlijst, de twee favorieten van voor de wedstrijd. Titelverdediger Van der Poel kampt met een terugkerende rugblessure en kondigde aan niet naar Amerika te zullen afreizen nadat hij eind december de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder niet had uitgereden. Jumbo-Visma rijder Van Aert argumenteerde dat het bijwonen van de wereldkampioenschappen de voorbereiding op zijn voorjaarsklassiekers campagne, die begin maart van start gaat, zou belemmeren.

Hoewel de afwezigheid van deze twee renners de dynamiek van de wedstrijd zal veranderen en mogelijk voor een iets zwakker deelnemersveld zal zorgen, kan het evenement voor de toeschouwers een betere aanblik bieden. Er zijn meer renners die voor de overwinning kunnen gaan, wat kan leiden tot een strakkere wedstrijd en een aantal spannende gevechten om de regenboogtrui.

Bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel start de Brit Tom Pidcock als favoriet voor de bookmakers. Pidcock is pas 22 jaar oud en zal goed opgewassen zijn tegen de herhaalde versnellingen. Zijn achtergrond op de weg, met name in het criteriumcircuit, zou hem goed van pas kunnen komen als de race droog en niet te modderig is. Kan de olympisch kampioen mountainbike en winnaar van de Brabantse Pijl 2021 en eveneens favoriet in de komende voorjaarskoersen in Fayetteville zijn gedroomde cross regenboogtrui veroveren?

WK Veldrijden 2022 Tom Pidcock

Achter, of eigenlijk naast, Pidcock is Eli Iserbyt de grote favoriet. De Belg moet dit parcours zeer goed aankunnen en kende een ongekend sterk seizoen met de titel in de UCI Wereldbeker als absoluut hoogtepunt.

WK Veldrijden 2022 Eli Iserbyt

De tweede grote uitdager van Pidcock is Nederlands en Europees Kampioen Lars van der Haar. Zal net als de Brit – en ook Iserbyt – het parcours goed aan moeten kunnen.

WK Veldrijden 2022 Lars van der Haar

Mocht het echter wel nat zijn, dan noemt Wyman de Belg Toon Aerts het grootste obstakel in het parcours voor de Brit die op zoek is naar de overwinning. Aerts is een renner die uitblinkt in de modder en in de wereldbeker zelden buiten de top 5 eindigt. Hij is ervaren en betrouwbaar en zal op zoek gaan naar zijn eerste regenboogband ooit. Michael Vanthourenhout is ook iemand die we waarschijnlijk op het podium zullen zien; hij versloeg Pidcock in de wereldbekerwedstrijd in Namen slechts een paar weken geleden, en zijn meest recente podiumfinish in de UCI World Cup in Flamanville is ook een goede indicatie dat hij in vorm aan het komen is.

Tijdens de Wereldbeker eind vorig jaar in Fayetteville op een soortgelijk parcours ging Quinten Hermans met de buit aan de haal, dus de Belg blinkt duidelijk uit op dit soort terrein. De Belg blonk dus duidelijk uit op dit soort terrein. Omdat hij sinds het Belgisch kampioenschap, waar hij derde werd, niet meer heeft gekoerst, zal het interessant zijn om te zien wat voor vorm Hermans meebrengt naar de wereldkampioenschappen. Update 26 januari 2022: Quinten Hermans is positief getest op corona en zal niet meedoen.

Favorieten en sterrenverdeling WK Veldrijden 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be

*** Tom Pidcock
** Eli Iserbyt
* Lars van der Haar
Dark horse: Toon Aerts

Favorieten WK Veldrijden 2022 vrouwen

Ook bij de elitevrouwen zal het een spannende race worden. Voormalig wereldkampioene Lucinda Brand lijkt op de goede weg om haar strepen te verdedigen met een extreem sterke ‘cross-campagne dit seizoen, waarin ze tot nu toe zes wereldbekerrondes won.

Een van de weinige rensters die het echter aflegt tegen Brand, is haar landgenote en zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos. De meer ervaren renster won de Nederlandse CX kampioenschappen van 2022 en heeft dit seizoen al drie wereldbekerrondes op Brand gewonnen, wat bewijst dat ze een bedreiging kan vormen en dat haar vorm perfect op tijd is voor de wereldkampioenschappen. Ceylin Del Carmen Alvarado, die als derde eindigde op de Nederlandse kampioenschappen, heeft dit jaar ook laten zien dat ze weer helemaal op haar best is en zou zeker op het podium kunnen eindigen.

WK Veldrijden 2022 Marianne Vos Lucinda Brand

Aangespoord door het thuispubliek zal Clara Honsinger, in de woorden van Helen Wyman, “op jacht gaan naar de overwinning”. De Amerikaanse eindigde eerder dit seizoen als derde in de wereldbeker in Fayetteville en voelt zich dus duidelijk thuis op dit parcours. Wyman merkte ook op dat de Canadese Maghalie Rochette een “dark horse” is. De 28-jarige crosser heeft een indrukwekkende Europese campagne achter de rug, met onder meer een podiumplaats in de wereldbeker van Vale di Sole en Besancon. Yara Kastelijn en Inge van der Heijden zullen ook allemaal strijden voor een plaats op het podium.

Sterrenverdeling WK Veldrijden 2022 vrouwen volgens Voorjaarsklassiekers.be

*** Lucinda Brand
** Marianne Vos
* Ceylin Del Carmen Alvarado
Dark horse: Clara Honsinger