Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 9 naar Blockhaus

De eerste volle week wordt afgesloten met een bergetappe over de Apennijnen, op de grens van Molise met de Abruzzen – halverwege de Italiaanse laars. Het is de eerste rit die van de organisatie de maximale vijf sterren heeft gekregen. Al meteen in de eerste kilometers vanuit startplaats Isernia richting Rionero Sannitico loopt de route bergop. Na de Macerone en de Rionero Sannitico begint de beklimming van Roccaraso. Tot aan Guardiagrele loopt het enige redelijk rustige stuk van de etappe grotendeels bergafwaarts.

Dan begint de dubbele klim naar Blockhaus. Vanuit Pretoro bereiken de renners de Passo Lanciano om vervolgens af te dalen naar Lettomanoppello. Na een rondje om de voet van de Majella, wordt vanuit Roccamorice naar de finish geklommen, net als in 2017 toen Nairo Quintana de overwinning pakte. De finale van de etappe wordt gekenmerkt door stroken met stijgingspercentages van twee cijfers en een reeks haarspeldbochten op weg naar de streep. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de etappe 9 naar Blockhaus!

Voorbeschouwing etappe 9 naar Blockhaus

Race tijden: 11:35-17:15 (CEST)

Etappetype: Berg

Met zo’n 5000 meter klimmen op het menu wordt etappe 9 van de Giro d’Italia een echte dag in het zadel voor de renners die strijden om de maglia rosa.

De etappe begint in het wijnlandschap en rolt uit het mooie Isernia, een historische stad in de regio Molise, waarna de renners meteen aan de klimmen beginnen. De Valico de Macerone van categorie 3 dient als een voorgerecht voor de monsterlijke latere etappes en brengt het peloton meteen op de Rionero Sannitico van de tweede categorie.

Daarna volgt nog zo’n 40 kilometer heuvelachtig terrein, met onder meer een tussensprint, een niet gecategoriseerde klim en de suggestie van een vlak stuk, voordat het serieuze werk van de dag begint.

Als de Passo Stelvio vergeleken zou kunnen worden met een klim in de Tour de France, dan zou het misschien Alpe d’Huez zijn. Blockhaus, daarentegen, doet meer denken aan de Mont Ventoux in zijn grimmige meedogenloosheid. Het is angstaanjagend door zijn naam en door zijn aard, zowel door zijn fysieke geografie – deel van het Maiella massief, dat de op één na hoogste piek van de Apennijnen bevat – als door zijn naam, die teruggaat tot de 19e eeuw toen Oostenrijks-Hongaarse troepen de piek gebruikten als garnizoen om de heuvels van Abruzzo te controleren.

Nu is het gewoon een beklimming van brute proporties. En alsof één keer het monster beklimmen nog niet genoeg is, krijgen de renners dit jaar een dubbele beklimming voorgeschoteld. De eerste is de Passo Lanciano, een categorie 1 proef over 10,3 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 procent. De barsten in het peloton zullen zichtbaar worden als de GC-kandidaten en de hoop op de ritzege de druk opvoeren. De weg is hier en daar smal en het wegdek oneffen, wat een toch al moeilijke dag nog lastiger maakt.

De laatste renner die op Blockhaus won was Nairo Quintana in 2017.

Nairo Quintana 2017 Giro Blockhaus
Arkéa-Samsic heeft afgezien van hun wildcard voor de race, hij zal niet in staat zijn om het opnieuw te nemen, waardoor de deur open voor een groot aantal zowel pure klimmers en GC-kandidaten om hun geluk te beproeven op naar verluidt de langste klim in Italië. Afhankelijk van hoe de GC-competitie verloopt, zullen favorieten zoals Simon Yates, Richard Carapaz en João Almeida wellicht nog veel andere sterke kanshebbers vinden die ervoor willen zorgen dat het geen gemakkelijke rit wordt: Hugh Carthy, Giulio Ciccone en Romain Bardet om er maar drie te noemen.

De slotklim is 13,6 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent, inclusief zware stukken tot 14 procent. Maar dat is niet het hele verhaal. De beklimming begint al veel eerder, wordt alleen maar zwaarder en je kunt je nergens verstoppen – de pure klimmers zullen hun dag hebben. De totale klim naar de top van Blockhaus is maar liefst 28 kilometer met een gemiddelde van 7,3 procent – de renners zullen schreeuwen om een rustdag als ze eenmaal klaar zijn met dit beest, dat ook de eerste topfinish van deze editie van de Giro oplevert.

Giro 2022: Favorieten etappe 9 naar Blockhaus

***** Richard Carapaz
**** Simon Yates
*** Joao Almeida
** Mikel Landa
* Giulio Ciccone
Dark horse: Lorenzo Fortunato