Voorbeschouwing Cyclocross 2021 – 2022

Als je als zelf respecterende wielersite met Belgisch domeinnaam, wat wij van Voorjaarsklassiekers.be als Vlaams/Hollandse blogsite zijn, in de winter niet schrijft over het veldrijden, is er iets mis. Dus vind jij als wielerliefhebber ook de juiste informatie over de crossers in het veld. Want inderdaad en geef toe, in het voorjaar smullen we van de kasseien, in de zomer smullen we van de grote aandacht die wordt gegeven aan de Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta en in het najaar kruipen we in een diepe winterslaap. Huh? Natuurlijk niet! In het najaar maken we ons op voor de twist tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het veld. Of de clash tussen Eli Iserbyt en Toon Aerts. Ja, mensen, ook in het veld is het gewoon weer koers!

Op deze pagina geven wij u een overzicht van de mooiste veldritten die er dit jaar staan gepland, de veldritkalender 2020, maar ook een voorbeschouwing op het veldrijden dit najaar een waar je veldrijden op TV kan kijken.

Veldrijden cyclocross 2020 (1)

Welke veldritwedstrijden zijn er allemaal?

De voorjaarsklassiekers op de weg zijn relatief overzichtelijk. Al jaar en dag begint het bal met Het Volk en Kuurne, waarna de karavaan afreist naar Toscane voor het mini-monument Strade Bianche alvorens met de eerste echte Monument op het programma staat. Deze koers van Milaan naar San Remo wordt liefkozend La Primavera genaamd. Logisch, het is de start van de lente. Na deze oude Italiaanse koers strijkt het wielerpeloton weer neer in Vlaanderen. De E3 Harelbeke. Gent Wevelgem. Dwars door Vlaanderen. Allemaal schitterende koersen, maar vaak wel een opmaat naar het absolute hoogtepunt: de Ronde van Vlaanderen. Ben je echt een klasbak, dan strijd je een week later ook in Parijs Roubaix om de knikkers en wie weet, pak je de Dubbel (Vlaanderen en Roubaix in 1 week winnen, dan ben je een grote). Met de Brabantse Pijl als op maat naar de Ardennenklassiekers vanaf half april, Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, als oudste en laatste, en het voorjaar zit er alweer op.

Helaas hebben we wat meer alinea’s nodig om je de verbanden binnen het veldrijden uit te leggen. Maar dit doen we dan ook graag. Grofweg kun je het veldrijden en de specifieke wedstrijden onder verdelen in nationale en mondiale kampioenschappen.

Veldrijden cyclocross 2020

De nationale kampioenschappen, het Belgisch kampioenschap veldrijden dat jaarlijks in België wordt georganiseerd door de KBWB ofwel de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond en het Nederlands kampioenschap veldrijden, dat jaarlijks in Nederland door de KNWU (Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie) georganiseerd wordt.

De mondiale kampioenschappen, ook wel regelmatigheidscriterium genaamd, kenmerken zich in een aantal afzonderlijke crossklassementen. Allereerst, de DVV Verzekeringen Trofee. Saillant detail: sinds 2020 spreken we niet meer van de DVV Verzekeringen Trofee, maar van de X2O Badkamers Trofee. De koers, vroeger bekend als Gazet van Antwerpen Trofee, is een regelmatigheidscriterium dat georganiseerd wordt door Golazo en op de kalender staat van oktober tot februari en dat dus sinds het seizoen 2020-2021 het bedrijf X20 Badkamers als hoofdsponsor heeft.

Ten tweede hebben we de Wereldbeker, dat jaarlijks georganiseerd wordt door de Internationale Wielerunie (UCI). In elke wedstrijd zijn punten te verdienen en aan het eind van het seizoen wint de veldrijder met de meeste punten de wereldbeker.

Ten derde kennen we de Superprestige, dat elk seizoen georganiseerd werd door de Belgische Verenigde Veldritorganisatoren. Werd inderdaad. Vanaf de 37e editie ligt de organisatie namelijk in handen van Flanders Classics, die U kent van onder andere de Ronde van Vlaanderen. De Superprestige wedstrijden worden zowel in Nederland als in België gehouden en deze cyclocross discipline wordt al sinds 1983 verreden. Toen was het Hennie Stamsnijder, vader van wielrenner Tom Stamsnijder, die de eerste editie won. Recordhouder is huidig wieleranalyse op Sporza Sven Nys, die dertien keer het eindklassement wist te winnen. Deze Nys was ook de eerste veldrijder die alle acht wedstrijden van de Superprestige in één seizoen (seizoen 2006-2007) wist te winnen. Klasbak en huidig wegrenner én veldrijder Mathieu van der Poel evenaarde dit in 2018-2019.

Naast de X20 Badkamer Trofee, de Wereldbeker en de Superprestige en de nationale kampioenschappen wordt er elk jaar zowel de Europese kampioenschappen veldrijden, als het Wereldkampioenschap veldrijden verreden.