Tour de La Provence 2022

Noteer 10 tot en met 13 februari 2022 alvast in uw agenda! Met de Tour de La Provence 2022 wordt één van de voorbereidingskoersen op de voorjaarsklassiekers verreden en dat op een prachtig decor in de Franse Provence. Eurosport verzorgt voor de live coverage. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de voorbeschouwing Tour de La Provence 2022! Het is koers!

Parcours Tour de La Provence 2022

Historie Tour de La Provence

Het is niet de eerste keer dat een lokale dagblad besluit om een koers te organiseren. Ook het ontstaan van Tour de La Provence lag ten grondslag aan de daadkracht van de lokale journaille. Het was dagblad La Provence dat een waarde opvolger voor de Ronde van de Middellandse Zee zocht en in 2015 het plan zodanig met succes presenteerde – dat het in 2016 daadwerkelijk kon plaatsvinden.

De eerste editie van de Tour de La Provence was meteen een waar succes. Toeschouwers smulden van de mediagekke Thomas Voeckler die in een secondenspel met met Petr Vakoč en Lilian Calmejane uiteindelijk aan de langste eind trok. Ook de opvolgende jaren werd het publiek een waar spannende mini-ronde voorgeschoteld, met elk een apotheose op de slotdag. De editie van 2019 sprak daarbij het meest tot de verbeelding, daar het verschil tussen uiteindelijke eindwinnaar Gorka Izagirre en runner-up Simon Clarke, minder dan één seconde was.

Ook in datzelfde jaar 2019 besloot koersdirecteur Pierre Maurice Courtade dat de leiderstrui van zijn rittenkoers een drastische upgrade verdiende. Een staaltje Wieler Culture was hem niet vreemd: het fraaie Piet Mondriaan-motief, die tussen 1984 en 1986 gedragen werd door de Franse ploeg La Vie Claire, waar Bernard Hinault in 1985 en Greg Lemond in 1986 in de Tour de France naar de overwinning reden.

Favorieten Tour de La Provence 2022

Parcours Tour de La Provence 2022

De organisatoren van de Ronde van de Provence hebben de etappesteden bekend gemaakt voor de editie van 2022, die van 10 tot en met 13 februari zal plaatsvinden. De wedstrijd begint met een proloog in Berre l’Étang, gevolgd door drie opeenvolgende etappes: de eerste tussen Istres en Les Saintes-Maries-de-la-Mer, de tweede tussen Arles en Manosque en de laatste tussen Manosque en de Montagne de Lure, de koninginnenetappe met meer dan 3000 meter positief hoogteverschil en een slotklim van twaalf kilometer. Aan het eind van de vier wedstrijddagen volgt de winnaar Iván Ramiro Sosa op, die vorig jaar won voor Julian Alaphilippe en Egan Bernal. De organisatie heeft een nieuwe leiderstrui onthuld die een eerbetoon zal zijn aan Bernard Tapie, die afgelopen oktober overleed.

Etappeschema Tour de La Provence 2022

proloog: Berre-l’Étang – Berre-l’Étang (7,2 km)
1. Istres – Saintes-Maries-de-la-Mer (152 km)
2. Arles – Manosque (176,1 km)
3. Manosque – Montagne de Lure (166,1 km)

Vorige editie: Sprintwonder Davide Ballerini en bergkoning Iván Ramiro Sosa

Een dag nadat Davide Ballerini in Six-Fours-les-Plages met een ultieme jump Arnaud Démare en Nacer Bouhanni de loef af te stak – schoot hij in de tweede etappe weer raak. In die tweede sprintzege verschalkte de Italiaan van Deceuninck Quick Step (en drager van het markante leiderstrui van de Tour de La Provence) landgenoot Giulio Ciccone voor de zege, Alex Aranburu kwam als derde over de streep.

Davide Ballerini Tour de La Provence 2021

Nadat een dag later Iván Ramiro Sosa de macht greep op de flanken van de Mont Ventoux – de INEOS Grenadiers renner – bleef voor teamgenoot Egan Benal en wereldkampioen Julian Alaphilippe en Nederlander Wout Poels – viel op de slotdag van de Tour de La Provence 2021 de beslissing. Of nou ja, het was feitelijk al beslecht op het skistation Chalet Reynard, zo bleek.

Tour de La Provence 2022

Op de slotdag werd er nog wel gesprint voor dagsucces, daar werd Ballerini weer bijna winnaar – echter wist de Duitser Phil Bauhaus dit maal raak te schieten. Ballerini werd wel knap tweede, Nacer Bouhanni werd derde. De champagne, de bloemen en het eindklassement ging naar de 1 meter 68 kleine Colombiaan Sosa.

Laatste winnaars Tour de la Provence

2021: Iván Ramiro Sosa
2020: Nairo Quintana
2019: Gorka Izagirre
2018: Alexandre Geniez
2017: Rohan Dennis
2016: Thomas Voeckler

Tour de La Provence Nairo Quintana

Tour de La Provence 2022 ook weer warmloper voor de Omloop het Nieuwsblad

Corona heeft ook zo zijn voordelen. Één daarvan is dat de doorgaans wat minder populaire en prominente Europese wielerkoersen in deze corona-tijden wél opeens interessant is voor de UCI World Tour ploegen én hun kopmannen en klassieke renners. Zo ook de Tour de La Provence. Waar normaal naar heinde en verre wordt afgereisd om letterlijk ‘warm te draaien’ voor het klassieke openingsweekend met de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne Brussel Kuurne eind februari, volstaat nu een rit naar de Provence om met de toppers te wedijveren. Wij verwachten dan ook dat de Tour de La Provence 2022, samen met de Ster van Bessèges en de Ronde van de Haut Var, net als verleden jaar weer een perfecte graadmeter voor de Omloop het Nieuwsblad 2022 en mogelijk ook Kuurne Brussel Kuurne 2022 en andere voorjaarsklassiekers zal zijn.

Want wat leerden we er vorig jaar? Het meest voor de hand liggende: Omloop het Nieuwsblad 2021 winnaar Davide Ballerini legde in de Tour de La Provence 2021 met twee zeges en in totaal drie maal het podium de basis voor zijn zege. Maar ook Alex Aranburu reed kort in de Tour de La Provence (de Astana-coureur werd derde in etappe twee) en eindigde top-tien in de Omloop 2021.

Voorbeschouwing Tour de La Provence 2022

Favorieten Tour de La Provence 2022

Daags voor de Tour de La Provence 2022 presenteren we je hier de favorieten Tour de La Provence 2022!