Etappes Tour de France 2014

Overzicht etappes Tour de France 2014

Met het Grand Départ in Engeland, de kasseienrit naar Ieper, drie zware Vogenritten, mytische bergen in de Alpen, enkele taaie Pyreneeënritten en de 54 kilometer lange individuele tijdrit op de voorlaatste dag beloofd de Tour de France 2014 vol vuurwerk te zitten. Op deze pagina geven wij u alle parcoursinformatie en prognoses van enkele uitgelichte etappes in de Tour de France 2014.

Grand Départ in Engeland

Op zaterdag 5 juli zal op het plein bij de fameuze negentiende-eeuwse gemeentehuis in Leeds de Tour de France 2014 losbarsten. Voor de tweede maal op rij heeft de Tourorganisatie bij het Grand Départ gekozen voor een rit in lijn in plaats van een individuele tijdrit en dus zullen de sprintkanonnen gaan strijden om de eerste gele tricot van de Tour de France 2014. De ogen zullen tijdens deze eerste etappe gericht zijn op Mark Cavendish. De Brit zal absoluut willen winnen in de aankomstplaats Harrogate, nota bene de geboorteplaats van zijn moeder en woonplaats van zijn oom. Zal Cavendish na de rode trui van de Vuelta, het roze van de Giro, de regenboogtrui van het Wereldkampioenschap op de weg en het blauw-rood-witte Britse leiderstrui dan eindelijk zijn eerste gele trui in de wacht slepen? Of zal Marcel Kittel opnieuw zegevieren en het geel behalen? De Duitser van Giant-Shimano hebben een doel gemaakt van de gele trui en zullen er alles aan doen om het feestje van Cav te gaan verpesten.

Naast de openingsetappe staat er met de tweede etappe van York naar Sheffield een ware Waalse klassieker op het programma. Tijdens de 201 kilometer lange etappe zal het peloton maar liefst 9 heuvels moeten bedwingen, redelijk uniek en vrij ongebruikelijk zo vroeg in de Tour, maar spektakel gegarandeerd. De renners bedwingen onder andere de Holme Moss; één van de beroemdse klimmetjes van Groot-Brittaine waar stroken van boven de elf procent aanwezig zijn.

Na de zware tweede etappe zullen de sprinters de dienst gaan uitmaken en bepalen wie de 155 kilometer tellende derde etappe van Cambridge naar Londen op zijn naam zal schrijven. Er wordt hier wederom een duel tussen Cavendish en Kittel verwacht, maar jongens als André Greipel, Alexander Kristoff en, niet te vergeten, Peter Sagan mogen hier absoluut niet worden uitgesloten.

Etappe 5: de kasseienrit van Ieper naar Arenberg

Nadat tijdens de vierde etappe voor het eerst op Frans grondgebied wordt gekoerst – de 163 kilometer lange etappe zal wellicht voer voor sprinters worden – kunt u woendsag 9 juli met rood omcirkelen in uw agenda. Deze vijfde etappe zal een ware kopie van Parijs-Roubaix worden en de klassementsrenners zijn juist degene die de kasseien het liefst mijden. De etappe begint in het Belgische Ieper, waar het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog uitgebreid wordt herdacht, en zal met negen kasseistroken uitmonden in een waar slagveld.

Etappe 8, 9 en 10: De Vogezen

Na de kasseienrit staan donderdag de 10e en vrijdag de 11e twee etappes op het programma, die normaal gesproken zal uitlopen op een typische sprintersbal. Op zaterdag 12 juli, als de renners de Vogezen hebben bereikt, zal het echte grote werk beginnen. De organisatie heeft een prachtige drieluik uitgestippeld, waar tijdens etappe 8 in Gérardmer op de Mauselaine de aankomst bergop ligt en er al grote gaten in het algemeen klassement kunnen gaan vallen. Gaan Chris Froome enco hier net als vorig jaar vroeg in de Tour weer zo keihard toeslaan? Of zal Alberto Contador hier het hoge woord hebben? Op zondag 13 juli staat er een typische Vogenzrit – met zes heuvels – op het programma en maandag 14 juli zal het vuurwerk echt gaan losbarsten. Op Quatorze Julliet moeten drie cols van de eerste categorie worden aangedaan, waarna de finish op La Planche des Belles Filles ligt. De beklimming – waar Froome in 2012 zijn naam vestigde door te winnen – kent stukken van boven de twintig procent en zal absoluut de eerste echte slachtoffers maken.

Parcours Tour de France 2014

De Tweede Tourweek: de Alpen

Na de eerste rustdag, die dit jaar op dinsdag 15 juli plaatsvindt, krijgen de renners op woensdag 16 juli een heuvelachtige etappe voorgeschoteld. De 187,5 kilometer lange 11e etappe van Besancon naar Oyonnax kan wel eens voer worden voor klassieke renners als Peter Sagan en Alexander Kristoff. Een dag later, op donderdag 17 juli, zal de 12e etappe van Bourg-en-Bresse naar Saint-Etienne ongetwijfeld uitlopen in een sprurt en vanaf vrijdag 18 juli zal het klimgeweld in de Alpen losbarsten; de 13e etappe eindigt in Chamrousse met de laatste achttien kilometer omhoog en een gemiddelde stijgingspercentage van 7,3%. Zaterdag 19 juli worden er drie mytische bergen beklommen: de 14e etappe van Grenoble naar Risoul kent naast de laatstgenoemde beklikkimg eveneens de Col du Lautaret en Col d’Izoard en zal zomaar voor enkele scheuren in het klassement kunnen zorgen.
De tweede Tourweek wordt afgesloten met een etappe van Tallard naar Nimes; deze 15e etappe kan wel eens een kopie van de etappe naar Saint-Amand-Montrond van vorig jaar worden. Waar ook toen iedereen een etappe voor de sprinters had verwacht, stond de dag in het teken van waaiers.

Etappes Tour de France 2014

De Derde Tourweek: vuurwerk in de Pyreneeën

Indien de strijd om de gele trui nog niet is beslist, zal dit in één van deze etappes gebeuren. De zestiende etappe op 22 juli kunt u alvast in uw agenda noteren; de 237 kilometer lange Koninginnerit voert het peloton van Carcassonne naar Bagneres-de-Luchon. Ook de zeventiende en achttiende etappes, twee bergetappes van 125 en 145 kilometer, zal gegarandeerd vuurwerk opleveren. Na een laatste lange (en vlakke) etappe naar Bergerac,staat op de voorlaatste dag de enige individuele tijdrit op het programma. Krijgt de Tourorganisatie een droomfinale en valt de beslissing in de 54 kilometer lange tijdrit? De vrijwel vlakke individuele chronorace zelf zal wellicht prooi zijn voor de specialist. Tony Martin, Fabian Cancellara en Tom Dumoulin kunt u hier hoge ogen zien gooien.
Zondag 27 juli traditioneel afgesloten met een rit naar Parijs, waar er evenals vorig jaar in de avonduren wordt gesprint op de Champs-Elysees.