Favorieten Tour de France 2014

Nu de traditionele voorbereidingsrondes Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland zijn verreden, kan het echte vooruitblikken op de Tour de France 2014 beginnen. Op deze pagina presenteren wij een voorbeschouwing met een uitgebreide analyse van de kanshebbers en favorieten voor de eindzege in de Tour de France van 2014.

Favorieten gele trui Tour de France 2014

Chris Froome is de torenhoge favoriet voor de eindzege van de Tour de France 2014. De winnaar van de gele trui van 2013 won afgelopen april overtuigend in de Ronde van Romandië, maar kon zijn titel in de Criterium du Dauphiné niet prolongeren –  een blessure na een valpartij beïnvloedde zijn prestaties in de voorlaatste en laatste etappe. Froome, die nog in opspraak kwam vanwege een vermeende te hoge dosis corticosteroïden, gaf zelf aan sterker dan ooit te zijn. De Keniaanse Brit deelde vorig jaar al tijdens de achtste etappe flinke klappen uit, veroverde de gele leiderstrui en stond deze niet meer af. Froome eindigde vorig jaar op ruim vier minuten voorsprong van de dit jaar afwezige Nairo Quintana, die de Giro d’Italia boven de Tour de France verkoos, en kende met Richie Porte een fitte meesterknecht. Reken daar dit jaar de diensten van Mikel Nieve bij en de suprematie van Team Sky lijkt opnieuw plaats te vinden. Zullen de Britten daadwerkelijk opnieuw zo overtuigend naar de macht grijpen of zijn er nog andere serieuze kapers op de kust?

Tour de France 2014 gele trui

De eerste grote uitdager van Froome kunnen we vinden in de hoek Saxo-Tinkoff en kent de naam Alberto Contador. Hoewel vorig jaar met een vierde eindplaats tegenvallend, dit jaar is El Pistolero een andere weg ingeslagen. De Spanjaard lijkt fitter dan ooit en liet zijn benen spreken met overtuigende overwinningen in de Ronde van Oman en later in het voorjaar eveneens in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Baskenland. De kopman van de formatie van Bjarne Riis, die in de Dauphiné zijn meerdere moest erkennen aan Andrew Talansky en tweede werd, heeft een zeer sterk team om zich heen en is klaar om de strijd met Froome aan te gaan.

Favorieten Tour de France 2014

Titelverdediger Vicenzo Nibali is naast Contador de grootste kanshebber om het Froome lastig te maken. De kopman van Astana, die in 2013 de Giro d’Italia op zijn naam schreef, heeft het voorjaar geheel op de Tour de France afgestemd en van de Tour de France een doel gemaakt.  De Haai van de Straat van Messina was in de afgelopen Tirreno-Adriatico redelijk onzichtbaar, maar weet hoe Froome pijn gedaan kan worden; Nibali versloeg Froome vorig jaar tijdens de Tirreno in een direct duel. De Italiaan heeft met Jakob Fuglsang, Tanel Kangert en Michele Scarponi ijzersterke ploegmaats, maar zal over een uitmuntende conditie moeten beschikken om een gooi naar geel te doen.

Tour de France 2014 kanshebbers

Achter deze matadoren vinden we een heel rij renners die weliswaar niet het predikaat topfavoriet hebben, maar in goede doen toch zeker kunnen hengelen naar een podiumplaats.

De outsiders voor de gele trui

De eerste renner die we achter “de Grote Drie” onder de loep nemen is Alejandro Valverde.  De ster in dienst van Team Movistar kende een uitstekend voorjaar – met onder andere overwinningen in de meerdaagse rittenkoersen Rute da Sol en de Ronde van Murcia en zeges in eendaagse koersen zoals Maxi Roma en de Waalse Pijl – en lijkt sterker dan ooit aan de start te verschijnen van La Grande Boucle. Waar Valverde vorig jaar tijdens de beruchte waaieretappe zo veel tijd verloor dat hij een streep door zijn algemeen klassement kon zetten, zal El Imbatido er dit jaar alles aan doen om een goede klassering te rijden. De Spanjaard heeft in tegenstelling tot vorig jaar geen hulp van Nairo Quintana (de Giro d’Italia 2014 winnaar laat de Tour schieten) en Rui Costa (rijdt in 2014 voor Merida-Lampre), maar heeft met John Gadret en Igor Anton redelijk goede helpers.

Met zijn zege in de Critérium du Dauphiné hoort Andrew Talansky ook tot één van de favorieten der outsiders. Hoewel de 25-jarige coureur van Garmin-Sharp geluk had dat hij kon profiteren van de geblesseerde Froome en uitgeputte Contador, betekent een zege in de Dauphiné dat er rekening met hem moet worden gehouden. Talansky, die elfde eindigde in de Ronde van Romandië, zevende in de Volta Catalonië en vorig jaar tiende in het algemeen klassement van de Tour, heeft naast zijn klimkwaliteiten de beschikking over een sterke tijdrit en zal zich deze Tour willen voegen bij de toppers der ronderenners.

 

Waar Talansky in de Dauphiné de grootmachten Froome, Contador, Nibali en Valverde voor zich wist te houden, snoerde Rui Costa tijdens de Ronde van Zwitserland alle criticasters de mond. Ondanks dat de toppers schitterden in afwezigheid, presteerde de Portugees het om voor de derde maal op rij de Ronde van Zwitserland op zijn naam te schrijven. De wereldkampioen en kopman van Lampre-Merida werd al tweede in Parijs-Nice en derde in de Ronde van Romandië en zal deze zomer moeten bewijzen dat ook kan presteren in een ronde langer dan veertien dagen.

Als we naar onze eigen Lage Landen kijken, kennen we met Jurgen VandenBroeck (foto onder rechts naast Dauphiné-winnaar Talansky) een grote outsider, maar ook een renner die het in de Tour de France nog nooit heeft waargemaakt. De kopman van Lotto-Belisol, die een patent heeft op pech tijdens de Ronde van Frankrijk, blesseerde zich vorig jaar lelijk en ervoer daar in het voorjaar van 2014 nog steeds hinder van. Als VDB  zich wil revancheren op zijn pech in de Tour van vorig jaar, zal hij kracht moeten putten uit zijn prestaties in de Tour van 2012, toen hij vierde achter Wiggins, Froome en Nibali werd, en zijn puike derde plaats in de Dauphiné van 2014.

Favorieten Tour 2014

Waar België de hoop heeft gevestigd op VandenBroeck, hebben de Nederlanders met Bauke Mollema hun landelijke held. De taaie Groninger stond in de Tour van 2013 nog enkele dagen op een podiumplaats, kende door een griepje een mindere laatste week maar werd toch zeer verdienstelijk zesde in het algemeen klassement. Mollema is de absolute kopman van Team Belkin en is naar eigen zeggen sterker dan vorig jaar.

Bij BMC Racing Team is dit jaar de hoop gevestigd op Tejay van Garderen. De Amerikaan met Nederlandse roots heeft de status als kopman verkregen aangezien Cadel Evans de Giro en Vuelta boven de Tour verkoos. De hardrijder brak tijdens de Tour de France van 2012 door; hij pakte de vijfde plaats in het eindklassement en veroverde daarmee de witte trui. Verleden jaar verliep de Tour de France als een flop en ook zijn voorbereiding op La Grande Boucle van dit jaar, afgestapt in de Ronde van Romandië en een matige Dauphiné, verliep alles behalve gewenst. 

Joaquim Rodriquez had zijn zinnen op de Giro gezet, maar moest door een valpartij en blessure voortijdig afstappen en lijkt in de Tour formatie van Katusha worden opgenomen. Geef Purito een steile berg en hij zal als één van de snelsten op de top zijn. Geef hem drie weken nerveuze Tour de France weken met de nodige tijdritkilometers en de Spanjaard zal zo zijn steken laten vallen. Zal Rodriquez, die met Dan Moreno een sterke knecht en eveneens outsider aan zijn zijde heeft, kunnen profiteren van de minimale tijdritkilometers en op 35-jarige leeftijd nog iets moois kunnen bereiken?

Met een elfde klassering in het eindklassement van de gele trui mocht debutant Michal Kwiatkowski zichzelf tot een van de revelaties van de Tour de France van 2013 noemen.  De Pool heeft de beschikking over een flinke spurt, alleraardigste jump bergop en kan als één van de beste tijdrijden en lijkt meer in zijn mars te hebben dan alleen presteren in het voorjaar. Wat kan de jonge renner van Omega Pharma Quick Step dit jaar in de Tour de France laten zien?

 

Daniel Navarro komt dit jaar naar de Tour de France met maar één doel: zijn negende plaats van de Tour van 2013 verbeteren. De kopman van Cofidis Solutions Crédits zal een volledig team om zich heen krijgen geformeerd en liet in de afgelopen Dauphiné met een negende plaats in het eindklassement zijn benen al spreken.

Bij het eveneens Franse AG2R La Mondiale zijn alle zinnen gezet op Romain Bardet. De slechts 23-jarige renner wist vorig jaar tijdens zijn eerste Tour de France vijftiende te eindigen, maar lijkt dit jaar echt door te breken. Met een vierde plaats in de Volta Catalonië, een tiende plaats in Luik-Bastenaken-Luik en een vijfde plaats in de Dauphiné kan hij wel eens de revelatie van de Tour van 2014 worden.

De knechten

Achter de zogenaamde outsiders vinden we een stel renners die doorgaans niet voor eigen succes, maar in dienst van de kopman zullen koersen. De meesterknecht van Chris Froome, Richie Porte, eindigde in de Tour de France van 2013 als negentiende, maar dat kwam deels doordat hij in enkele etappes op minuten achterstand binnenkwam. Indien de Sky-formatie wederom superieur zal zijn in deze Tour, zal er voor de Australiër zomaar een top tien klassering in kunnen zitten. Ditzelfde geldt voor zijn teamgenoot Mikel Nieve. De Spanjaard reed vorig jaar in dienst van Euskatel een puike eerste Tour de France en werd uiteindelijke twaalfde in het algemeen klassement. Met zijn overwinning in de laatste etappe van de Dauphiné en een uiteindelijke achtste plaats liet de Bask zien dat hij in de juiste vorm verkeert.

Waar Porte en Nieve van Sky enerzijds hoog in het algemeen klassement kunnen eindigen, kunnen de kompanen van Alberto Contador anderzijds een top twintig of tien klassering rijden. De Tsjech Roman Kreuziger eindigde in de Tour van 2013 op slechts 1 minuut van Contador en wist daarmee de vijfde plaats in het algemeen klassement in de wacht te slepen, maar is vanwege afwijkende bloedwaarden op non-actief gezet en vervangen door Rafal Majka. Het is de vraag in hoeverre de Pool na zijn inspanningen in de Giro d’Italia nog kan meedoen in het algemeen klassement in de Tour. Saxo-Tinkoff heeft echter met Michael Rogers en Nicolas Roche nog twee mannen die in staat zijn om een top-twintig klassering te rijden.

Jakob Fuglsang was verleden jaar in de Tour met zijn zevende plaats de hoogst geklasseerde renner van Astana Pro Team en zal zich dit jaar normaliter moeten wegcijferen voor kopman Nibali, toch mag je deze taaie Deen nooit uitvlakken.

De dark horses

Elk jaar vinden we in de uitslag het eindklassement van de gele trui een verrassing of nieuwe naam, die op voorhand door weinig kenners werd voorspeld en dit zal ook in de Tour de France van 2014 het geval zijn. Wat kunnen we dit jaar verwachten van de Fransozen Thomas VoecklerPierre Rolland, Thibaut Phinot  en Sylvain Chavanel? Wat kan de nummer drie van de Ronde van Zwitserland Matthias Frank laten zien in Frankrijk? Zijn Andy en Fränck Schleck weer op hun oude niveau en een bedreiging voor de gevestigde orde? En wat kunnen we verwachten uit de Garmin-Sharp hoek met Ryder Hesjedal? Kunnen de oude vossen Jean-Christophe Peraud en Chris Horner naast knechten voor respectievelijk Bardet en Rui Costa nog iets van zich laten horen?

Zondag 27 juli, als de Tour de France 2015 traditiegetrouw op de Champs-Elysees ten einde is, weten we het allemaal pas echt. Met een deelnemersveld en meer kanshebbers voor de maillot jaune dan ooit belooft het echter een uiterst interessante Tour de France te worden!

Top favorieten Tour de France 2015

**** Chris Froome
*** Alberto Contador, Vicenzo Nibali
** Alejandro Valverde, Andrew Talansky, Jürgen Vandenbroeck
* Bauke Mollema, Rui Costa, Tejay van Garderen, Romain Bardet