Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 21 Tour de France 2021

Sinds jaar en dag finisht de Tour de France in hartje Parijs. Vandaag gaat de vlieger van de wielergezegde Parijs is nog ver even niet op. De afsluitende etappe 21 van de Tour de France 2021 zal over 108,1 kilometer gaan van Chatou naar Parijs, waar voor 99,9% zekerheid de traditionele massasprint op de Champs-Élysees gaan krijgen. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op etappe 21 Tour de France 2021!

Etappe 21 Tour de France 2021

De Tour eindigt met de inmiddels traditionele slotetappe die begint als een processie en eindigt met een vlaag van helter-skelter actie met als hoogtepunt wat vaak wordt beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap massasprint op de Champs-Élysées. De slotrit van deze editie begint in Chatou in het departement Yvelines, waar deze etappe voor het vierde jaar op rij van start gaat.

Om te beginnen in oostelijke richting, weg van de Franse hoofdstad, zullen de renners de traditionele feestelijke poses aannemen voor de TV en de persfotografen, waarbij de winnaars van de trui en de beste ploeg met champagne op elkaar zullen toosten.

Het parcours draait naar het zuiden bij Poissy, waar de enige klim van de dag, de Côte des Grès van vierde categorie, wordt geklommen en begint aan een lus naar het westen. Via Saint-Cyr-l’École, waar dit jaar de start van Parijs-Nice plaatsvond, en het prachtige kasteel van Versailles komt het peloton steeds sneller de hoofdstad binnen.

Met nog 56 km te gaan komen de renners aan op het finishcircuit rond de Place de la Concorde, de Champs-Élysées en de Arc de Triomphe en beginnen ze aan de eerste van acht ronden, waarbij de ploeg van de gele trui meestal voorop rijdt bij de finishlijn in de eerste passage. Dit is het startsein voor een uur van hectische actie voor enkele van de meest iconische monumenten in Frankrijk en zelfs waar ook ter wereld, waaronder de Arc de Triomphe en het Louvre met zijn kenmerkende glazen piramide.

Er zullen zeker gezamenlijke pogingen zijn van ontsnappingsgroepen om te ontsnappen aan de ketenen van het peloton in de hoop om weg te glippen en een van de meest prestigieuze etappe-overwinningen te betwisten. Maar de sprintersploegen hebben jaar na jaar laten zien dat ze klaar zijn om elke mogelijkheid van een verrassende winnaar teniet te doen.

Enkele wijzigingen aan het parcours net voor het laatste rechte stuk hebben de organisatoren ertoe aangezet de finish 150 meter verder op de Champs-Élysées te leggen. Afgezien van deze kleine aanpassing zou de finale hetzelfde moeten zijn als altijd, met een felle sprint vooraan het peloton, terwijl achteraan de gele trui bijna freewheelend naar de streep gaat, de armen omhoog, de overwinning eindelijk veilig gesteld.

Mark Cavendish Champs-Élysées

Mark Cavendish wist al vier maal te winnen op de Champs-Élysées.

 

Etappe 21 Tour de France 2021

Datum: Zondag 18 juli 2021
Etappe 21: Chatou – Paris Champs-Élysees
Afstand: 112 kilometer
Start tijd: 16:15 uur
Soort etappe: vlakke rit

Favorieten etappe 21 Tour de France 2021

Kan Mark Cavendish zijn 35e Tour de France zege ooit behalen? Dé te beantwoorden vraag vandaag. Indien dat het geval is, gaat hij de boeken in en verpulvert de Brit het record van de legendarische Eddy Merckx. Maar dan dient de absolute uitblinker van Deceuninck Quick Step wel af te rekenen met zijn overgebleven rivalen. Caleb Ewan, Nacer Bouhanni, Tim Merlier en Arnaud Démare behoren daar niet toe, daar deze sprintbommen al reeds zijn afgestapt. Maar wie zijn vandaag de belagers van Cavendish?

Mark Cavendish etappe 6 Tour de France 2021

De naaste belagers aan sprinters in koers zijn Jasper PhilipsenMichael MatthewsSonny Colbrelli, maar ook Danny van PoppelCees BolIvan García Cortina en Mads Pedersen zullen vandaag op de meest prestigieuze weg van Parijs willen zegevieren.

En dan hebben we nog Wout van Aert. Alleskunner. Won de etappe met twee maal de Mont Ventoux én won gisteren de tijdrit. Is in onze ogen dé grootste concurrent van Cavendish!

Wout van Aert Tour de France 2021

Staat Wout van Aert vandaag in Parijs opnieuw met de bloemen?