Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 20 Tour de France 2021

Mocht vandaag nog een ware rasklimmer getooid zijn in de maillot jaune, zal die nog een flinke kluif hebben om aan het einde van de dag nog in het geel te vertoeven. Over een afstand van 30,8 kilometer – met een start in Libourne en een finish in Saint-Emilion – kan er namelijk een hoop tijd verloren gaan. De organisatie van de Tour de France heeft een schitterende rit uitgetekend, dwars door de wijnvelden van Bordeaux. Vlak na de passage door de wijnranken van Château Petrus zal er nog een mini heuvel moeten worden aangedaan, verder is deze chrono – net als de 5e etappe op woensdag 30 juni 2021 is ook etappe 20 van de Tour de France 2021 spek voor de bek van de ware chronospecialist. Schrijf de tijdritspecialisten maar op!

Etappe 20 Tour de France 2021

Met een lengte van net geen 31 kilometer is deze tijdrit geschikt voor de specialisten in deze discipline en voor de renners die het best tegen de zware eisen van drieweekse wedstrijden kunnen.

De tijdrit is korter en overwegend vlak vergeleken met de Planche des Belles Filles van vorig jaar, waar Tadej Pogačar de gele trui veroverde van zijn landgenoot Primož Roglič, en het is onwaarschijnlijk dat de omstandigheden hier ook zo zullen veranderen. Echter, als een pure klimmer toevallig in de gele trui op dit moment, zou dit een zeer intrigerende test inderdaad.

Deze etappe loopt langs enkele van de meest gevierde wijngaarden van Bordeaux, met name Pomerol, Petrus, Fronsac en Saint-Émilion, en zal er op TV prachtig uitzien. De renners beginnen in het hart van Libourne en zullen al snel in de hoogste versnelling rijden wanneer ze de stad verlaten en noordoostwaarts gaan over een kaarsrechte weg.

Net voorbij het dorp La Patache buigt het parcours af naar het oosten, maakt een lus door Pomerol en volgt dan een relatief recht traject om de buitenwijken van Lussac te bereiken, op het meest oostelijke punt van het parcours.

Hier draaien de renners naar het zuidwesten en beklimmen de enige opvallende stijging in het parcours om de tussenliggende controlepost in Montagne te bereiken, met nog iets meer dan 10 km te gaan.

In de volgende 10 kilometer wordt de weg iets bochtiger, maar de specialisten zouden hun topsnelheid moeten kunnen vasthouden tot een scherpe bocht net voor de 5 kilometer, waarna ze in zuidoostelijke richting afslaan naar de finish in Saint-Émilion, waarbij dit laatste deel opnieuw een zeer directe lijn volgt.

Etappe 20 Tour de France 2021

Datum: Zaterdag 17 juli 2021
Etappe 20: Libourne – Saint-Emilion
Afstand: 31 kilometer
Start tijd: 13:05 uur
Soort etappe: individuele tijdrit

Favorieten etappe 20 Tour de France 2021

Op de voorlaatste dag als de afsluitende tijdrit naar Saint-Emilion wordt afgewerkt krijgen we naast de strijd in het algemeen klassement ook de strijd om de dagzege. Welke hardrijder pakt hem? Wout van Aert, Stefan Küng, Kasper Asgreen of gaat de dag zege toch opnieuw naar Tadej Pogačar. Ook Jonas Vingegaard heeft een goede tijdrit en heeft nog dag zege behaald. Ook Pogie’s ploegmaat Brandon McNulty heeft doorgaans een goede chrono in de benen en bij INEOS zouden Richie Porte en Geraint Thomas dit moeten aankunnen.

Wout van Aert tijdrit Tour de France

Kan Wout van Aert naast de etappe met tweemaal de Mont Ventoux ook in de chrono toeslaan?

Tijdrit Tour 2021 Stefan Küng

Europees kampioen tijdrijden Stefan Küng heeft ook zijn zinnen gezet op de afsluitende individuele tijdrit.