Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 19 Tour de France 2021

Na twee loodzware bergetappes, de Koninginnerit naar Saint-lary-Soulan Col du Portet en etappe 19 naar Luz-Ardiden, wordt vandaag op vrijdag 16 juli 2021 de rode loper uitgerold voor de sprinters en diens ploegmaats. Deze 19e etappe van de Tour de France 2021, dat voert van Mourenx naar Libourne, is volledig voor het sprintersgilde uitgetekend, al blijft nog een piepkleine kans over dat vandaag een vluchter met de zege aan de haal gaat. Dan zal hij wel het jagend peloton moeten voorblijven. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op etappe 19 Tour de France 2021!

Etappe 19 Tour de France 2021

De nieuwe stad Mourenx is onuitwisbaar verbonden met de verbazingwekkende prestatie van Eddy Merckx in de Tour de France van 1969 toen hij op de top van de Tourmalet ontsnapte aan het peloton, zijn solo-aanval voortzette over de Aubisque en acht minuten voor de kleine groep eindigde die in zijn kielzog in de startstad van vandaag eindigde, en daarbij zijn algemene voorsprong verdubbelde.

Sindsdien is Mourenx meestal een ville départ voor etappes die door de vlakke Landes streek naar Bordeaux lopen. Deze etappe volgt dat patroon met een kleine aanpassing aan het einde, want de finish is in Libourne, het startpunt van de tweede tijdrit van de race 24 uur later.

De eersten hopen dat de vermoeidheid van alle renners in de wedstrijd betekent dat de achtervolging van het peloton tevergeefs zal zijn, de laatsten zijn vastbesloten om de eerste van twee kansen in de laatste drie dagen van de Tour te benutten.

De enige geclassificeerde klim, de Côte de Bareille van vierde categorie, komt al heel vroeg en zou wel eens de springplank kunnen zijn voor de vluchters. Eenmaal boven komen de renners al snel in de Landes, waar de rechte en vlakke wegen vaak door grote dennenbossen lopen die bescherming bieden tegen de wind. Dit zou dus een etappe zonder noemenswaardige complicaties moeten zijn.

Het parcours gaat richting Libourne, waar de weg in de laatste 7 kilometer nauwelijks afwijkt van het rechte stuk. Perfect voor een massasprint, als ze al die vluchters weer hebben binnengehaald.

Etappe 19 Tour de France 2021

Datum: Vrijdag 16 juli 2021
Etappe 19 Mourenx – Libourne
Afstand: 203 kilometer
Start tijd: 12:20 uur
Soort etappe: vlakke rit

Favorieten etappe 19 Tour de France 2021

Kan Mark Cavendish zijn 35e Tour de France zege ooit behalen? Dé te beantwoorden vraag vandaag. Indien dat het geval is, gaat hij de boeken in en verpulvert de Brit het record van de legendarische Eddy Merckx. Maar dan dient de absolute uitblinker van Deceuninck Quick Step wel af te rekenen met zijn overgebleven rivalen. Caleb Ewan, Nacer Bouhanni, Tim Merlier en Arnaud Démare behoren daar niet toe, daar deze sprintbommen al reeds zijn afgestapt. Maar wie zijn vandaag de belagers van Cavendish?

Mark Cavendish etappe 6 Tour de France 2021

Pakt Mark Cavendish vandaag zijn 35e zege ooit in de Tour de France?

De naaste belagers zijn waarschijnlijk mede-sprinters, aangezien het parcours zich leent voor een massasprint. Er zal nog een kleine kans zijn dat de vlucht van de dag bestaande uit aanvallers voorop zal blijven, maar reken maar op de snelle namen. Dus Jasper PhilipsenMichael MatthewsSonny Colbrelli, maar ook Danny van PoppelCees BolIvan García Cortina en Mads Pedersen.