Tirreno-Adriatico 2022

De Tirreno-Adriatico 2022 heeft zowel een nieuwe datum als ook een nieuw parcours. De Italiaanse rittenkoers start op maandag 7 maart en zal op zondag 13 maart 2022 eindigen, op dezelfde dag als Parijs-Nice, met een rit in lijn ter vervanging van de traditionele afsluitende tijdrit langs de kust van San Benedetto del Tronto. Blikvanger in de Tirreno-Adriatico 2022 is de zesde etappe die voert over Marco Pantani’s favoriete klim, de Monte Carpegna. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op de Tirreno-Adriatico 2022!

Voorbeschouwing Tirreno-Adriatico 2022

Wanneer is de Tirreno-Adriatico 2022?

De Tirreno-Adriatico start op maandag 7 maart in Lido di Camaiore aan de Tyrreense kust, twee dagen na Strade Bianche op de onverharde wegen van Toscane. De Tirreno-Adriatico van 2022 heeft een daarmee een nieuwe datum en een nieuw parcours. De Italiaanse rittenkoers eindigt op zondag 13 maart, dezelfde dag als Parijs-Nice, met een rit in lijn ter vervanging van de traditionele afsluitende tijdrit langs de kust van San Benedetto del Tronto. 

Tijdrit Tirreno-Adriatico 2022

De wijziging van de data zal waarschijnlijk invloed hebben op de manier waarop renners zich voorbereiden op Milaan-San Remo, met Milano-Torino verplaatst naar woensdag 16 maart als laatste race voor La Classicissima op zaterdag 19 maart. 

Historie Tirreno-Adriatico

Invoegen, edities, Thomas Dekker

Historie Tirreno-Adriatico 2006 - Thomas Dekker

Voorbeschouwing Tirreno-Adriatico 2022

Voor het eerst sinds 2015 begint Tirreno-Adriatico met een individuele tijdrit. Zoals de organisatoren van de Italiaanse meerdaagse rittenkoers tijdens de presentatie van het parcours onthulden, zal een tijdrit van 13,9 kilometer het startschot vormen voor de 57e editie van de “Koers van de Twee Zeeën“, die van 7 tot en met 13 maart zal plaatsvinden.

De traditionele individuele strijd tegen de klok, waarmee de Tirreno-Adriatico in de voorgaande jaren in San Benedetto del Tronto eindigde, zal ditmaal echter ontbreken. In de plaats daarvan is een 159 kilometer lange en overwegend vlakke etappe met start en finish in de badplaats aan de Adriatische Zee gepland als finale.

Favorieten Tirreno-Adriatico 2022

De twee etappes na de openingstijdrit zullen waarschijnlijk ook in sprints eindigen. De 219 kilometer lange tweede etappe tussen Camaiore en Sovicille voert over golvend terrein, net als de 170 kilometer lange etappe 3, die veel korter is, en geschikt zou moeten zijn voor de snelle mannen in het peloton. Daarna volgen twee heuvelachtige secties, die gemaakt zijn voor ontsnappingen, maar die ook een probleem kunnen vormen voor de klassementsrenners vanwege de finales bergop in Bellante en Fermo.

Zelfs zonder een echte finish bergop is Tirreno-Adriatico volgens wedstrijdleider Mauro Vegni goed voor zo’n 14.000 klimmeters in de loop van de week. In de 213 kilometer lange koninginnenrit, de op één na langste van de hele wedstrijd, moet de zeven kilometer lange Monte Carpegna met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna tien procent twee keer worden bedwongen. Na de tweede doorsteek volgt een afdaling naar de finish in Carpegna.

Er was ook een verandering in de datum. De editie van dit jaar start op een maandag, één dag na de start van Parijs-Nice en twee dagen na de Toscaanse grindklassieker Strade Bianche. Net als de Franse rittenkoers finisht Tirreno-Adriatico op een zondag, vijf dagen voor de voorjaarsklassieker Milaan-Sanremo. Voorheen zaten er slechts drie dagen tussen de twee races. In plaats daarvan is de laatste wedstrijd voor Milaan-Sanremo Milaan-Turijn op 16 maart.

Parcours Tirreno-Adriatico 2022

Dit jaar is er geen aankomst in de bergen in de Tirreno-Adriatico, maar Mauro Vegni, de directeur van RCS Sport, legde uit dat het parcours 14.000 meter klimmen omvat tijdens de 1131 km van de race. Drie etappes zijn langer dan 200 km, met mogelijkheden voor de sprinters en voor aanvallen op de beklimmingen in Umbrië en Le Marche.

Na de openingstijdrit gaat het parcours diep Toscane in naar Sovicille in de buurt van Siena, doorkruist Umbrië voor een finish in Terni, en gaat dan richting de kust voor steile heuvel-finish in Bellante en Fermo. 

De route springt naar het noorden voor de 213 km lange bergetappe, die tweemaal de steile zes kilometer lange Monte Carpegna beklimt. Het is de klim waar Marco Pantani vroeger trainde en zijn vorm testte en die twee uitdagende afdalingen bevat, de laatste naar de finish in Carpegna. 

“Ik hoef niet te trainen in het hooggebergte, de Carpegna is genoeg voor mij”, zei Pantani ooit beroemd. 

De Monte Carpegna is slechts zes kilometer lang, maar kronkelt omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent. De laatste twee kilometer hebben een stijgingspercentage van ongeveer 12 procent.

De laatste etappe omvat vijf ronden op een vlak circuit langs de kust van San Benedetto del Tronto, een laatste kans voor de sprinters om hun vorm van Milaan-San Remo te tonen. 

Het nieuwe parcours betekent dat tijdbonussen en de dubbele beklimming van de Monte Carpegna waarschijnlijk de algemene winnaar zullen bepalen in plaats van de tijdrit, zoals gebruikelijk.      

RCS Sport liet doorschemeren dat de winnaar van 2021, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), wereldkampioen Julian Alaphilippe en ploegmaat Remco Evenepoel (QuickStep-AlphaVinyl), Peter Sagan (TotalEnergies), en Vincenzo Nibali (Astana-Qazaqstan) allemaal de Italiaanse race zullen rijden in plaats van Parijs-Nice.

Tadej Pogacar Tirreno-Adriatico 2022

“Voor het eerst zal Tirreno-Adriatico op zondag finishen, zodat het publiek in het weekend naar de wedstrijd kan komen kijken”, legt Vegni uit.

“We zullen ook de korte beklimmingen en de prachtige dorpen van Midden-Italië meer laten zien. We hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd met het hooggebergte en steile beklimmingen, maar ik geloof dat Tirreno-Adriatico beter tot zijn recht komt wanneer er over de glooiende heuvels en korte beklimmingen van Midden-Italië wordt gereden.

“Er is geen aankomst op een bergtop, maar de etappes zullen zwaar zijn, vooral de Monte Carpegna etappe, met ongeveer 14.000 meter klimmen tijdens de race. Zoveel klimmen hebben we in het verleden zelden gehad, zelfs niet toen er bergetappes waren. Het zal een echte test zijn voor iedereen; de sprinters zullen moeten vechten voor een kans om de vroege etappes te winnen, terwijl de tijd bonussen van vitaal belang zullen zijn bij het bepalen van de uiteindelijke algemene winnaar.”

Tirreno-Adriatico 2022