Parcours Tour de France 2024

Woensdag 25 oktober is in Parijs het parcours Tour de France 2024 gepresenteerd. Voor het eerst in de geschiedenis zal Le Grand Départ plaats vinden op Italiaanse bodem. Daarbij krijgt het parcours Tour de France 2024 eveneens aan het eind een primeur: niet Parijs, maar Nice zal als finishplaats dienen. Wielerfans zullen reikhalzend uitkijken naar heerlijke bergetappes in de Pyreneeën en Alpen én een gravel rit met 14 stroken onverhard! Voorjaarsklassiekers.be presenteert het parcours Tour de France 2024!

parcours Tour de France 2024

Parcours Tour de France 2024: van Florence naar Nice

De route van de Tour de France 2024 is onthuld, met de Grand Départ gepland in Florence op 29 juni en de finish in Nice op 21 juli. De eerste twee etappes eindigen met beklimmingen, terwijl Etappe 3 de eerste is waar sprinters hun kansen zullen krijgen. Bovendien belooft Etappe 21 spannend te worden met een individuele tijdrit die eindigt in Nice op 21 juli.

De route van de Tour de France 2024 werd aangekondigd op woensdagmiddag 25 oktober 2023, met de Grand Tour die voor het eerst buiten Parijs zal eindigen. Vanwege logistieke complicaties zal de Champs-Élysées enkele dagen voor de Olympische Spelen, die op 26 juli beginnen, worden afgesloten.

In plaats daarvan zal de climax van Etappe 21 een individuele tijdrit van 34 km zijn van Monaco naar Nice aan de zuidkust.

Parcours Tour de France 2024: de hoogtepunten

De langverwachte Grand Départ vindt plaats in Florence, Italië, waar de ploegenpresentatie plaatsvindt, samen met het begin van Etappe 1 op 29 juni. Deze etappe omvat beklimmingen over de Apennijnen naar de Adriatische kust, met de laatste klim op 25 km van de finishlijn in Rimini.

Na twee dagen te moeten wachten, zijn de sprinters in de derde etappe van de Tour aan zet, aangezien de renners 225 km afleggen tussen Piacenza en Turijn. Op dag vier gaan we dan weer over de fameuze Col du Galibier. De beelden van de afdaling van de Galibier van Tom Pidcock gingen in de editie van 2022 nog de hele wereld over. Krijgen we in 2024 daar weer vuurwerk?

parcours Tour de France 2024 - Galibier Tom Pidcock

De eerste individuele tijdrit komt op Etappe 7 tussen Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin, over een afstand van 25 km, terwijl Etappe 8 ook aantrekkelijk zal zijn voor de sprinters.

Diegenen die aspiraties hebben voor het algemeen klassement, staan een zware Etappe 9 te wachten, die begint en eindigt in Troyes en 14 sectoren met gravel bevat. Je kan hier de Tour de France 2024 niet winnen, wel verliezen. Strade Bianche 2022 winnaar Tadej Pogačar zal met dit onderdeel in het parcours Tour de France 2024 in zijn handen knijpen. Pleegt hij hier een coupe?

parcours Tour de France 2024 - Tadej Pogacar gravelrit

Een welverdiende rustdag volgt in Orléans op 8 juli, voordat de renners aan week twee van de Tour beginnen met een vierdaagse reis naar het zuiden, de Pyreneeën in.

De vorig jaar gestopte Greg van Avermaet zal met fijne gevoelens – en hopelijk een lekker pinteke –op de zetel zitten om de elfde etappe naar Le Lioran te aanschouwen. D’n Greg wist hier in de Tour van 2016 een dubbelslag te slaan door de ritzege én het geel te pakken.

Etappe 12 en 13, respectievelijk tussen Aurillac en Villeneuve-sur-Lot en van Agen naar Pau, zullen de sprinters in het voordeel zijn, terwijl Etappe 15 4.840 meter aan hoogtemeters omvat.

Dit begint bij de beruchte Col de Peyresourde, gevolgd door beklimmingen bij Portet d’Aspet en Col d’Agnes, voordat er een afdaling is in een vallei en de finish richting het Plateau de Beille. De Plateau de Beille is een bekende in de historie van de Tour de France en werd voor het eerst opgenomen in de door Marco Pantani gewonnen Tour de France van 1998. Ook latere winnaars Lance Armstrong (2002 en 2004) en Alberto Contador (2010) wisten hie te winnen.

parcours Tour de France 2024 - Plateau de Beille Marco Pantani

De laatste bergetappes beginnen op Etappe 19 in de zuidelijke Alpen, en deze korte route van 145 km zit vol uitdaging, met de Cime de la Bonette – de hoogste weg in Frankrijk op 2.802 meter – opgenomen in de route. De race bereikt zijn hoogtepunt met een individuele tijdrit van 34 km van Monaco naar Nice, in plaats van de traditionele sprintfinish op de Champs-Élysées in Parijs. Door de Olympische Spelen 2024 moest de organisatie in het parcours Tour de France 2024 dus op zoek naar een alternatieve finish.

Degene die de tijdrit wil winnen moet beschikken over de nodige klimmersbenen, daar bij La Turbie en Col d’Eze enkele heuvels worden aangedaan, voordat de renners afdalen richting Nice, waar de race eindigt op 21 juli. Het is een zeer technische afsluiting van de race, waarbij renners hun klimtijdritvaardigheden moeten aanscherpen en hun afdalingen perfect moeten timen.

Samenvatting parcours Tour de France 2024

Grand Départ in Florence, Italië en daarmee start het voor het eerst op Italiaanse bodem.
21 etappes
3492 kilometers
8 vlakke etappes
4 heuvelritten
7 bergetappes
2 tijdritten
5 aankomsten bergop
Rustdagen op maandag 8 en 15 juli
De Tour de France eindigt voor het eerst sinds 1989 weer met een tijdrit, inderdaad het legendarisch verschil van acht tellen tussen Laurent Fignon en Greg LeMond