Giro 2021: voorbeschouwing etappe 12 Giro d’Italia 2021

Deze twaalfde etappe van de Giro d’Italia is alles behalve eenvoudig. Over een afstand van 209 kilometer trekken de renners, dwars door de geboortestreek van wielergod Gino Bartali, van Siena naar Bagno di Romagna, met liefst vier gecategoriseerde beklimmingen door het prachtige Toscaanse land.

Etappe 12 Giro d’Italia 2021

RCS Sport omschrijft dit als een “koninginnenetappe over de Apennijnen”, en met 3700 meter klimmen lijkt dat een terechte omschrijving. De etappe is ook ontworpen als eerbetoon aan voormalig coureur en Italiaans bondscoach Alfredo Martini, die zes wereldkampioenschapsoverwinningen van de azzurri begeleidde, en drievoudig Giro- en tweevoudig Tour de France-winnaar Gino Bartali. De etappe voert respectievelijk door hun thuissteden Sesto Fiorentino en Ponte a Ema.

Na een noordelijke rit door de Toscaanse heuvels komt Bartali als eerste aan, net voor de rit door Florence. Martini komt net daarna aan en wordt gemarkeerd door de eerste tussensprint. Het betekent ook een verharding van de klimmen, de renners gaan rechtdoor naar de derde categorie Monte Morello. De weg rolt over een bergkam voorbij de Morello, alvorens te dalen om de voet van de tweede klim te bereiken.

De tweede categorie Passo della Consuma, die voor het laatst op de route stond in 2017, is vrij lang (16 km), maar niet bijzonder steil (5,7 procent). Daarna volgt een kort plateau, waarna de weg afdaalt naar de volgende vallei om uit te komen bij de voet van een andere proef van categorie 2, de Passo della Calla, die ook 16 km lang is en een vergelijkbaar stijgingspercentage heeft als de Consuma.

Vanaf de Calla dalen de renners 27 kilometer af naar Santa Sofia, waar de tweede tussensprint plaatsvindt en ook het begin van de laatste klimproef van de dag, de derdecategorie Passo del Carnaio. In het begin van de klim van 11,9 kilometer zijn er een paar steile stukken, maar er zijn ook lange stukken vals plat, de laatste leiden naar de top, waarvandaan nog 10 meestal dalende kilometers resteren tot de finish. Dit lijkt een goede dag voor een ontsnapping en een waar de GC-favorieten blij zullen zijn om naar elkaar te kijken in plaats van elkaar uit te testen.

Etappe 12 Giro d'Italia 2021

Etappe 12: Siena-Bagno di Romagna
Afstand: 212 kilometer
Start tijd: 11:35 uur
Soort etappe: bergetappe

Favorieten etappe 12 Giro d’Italia 2021

Maar wie zijn de favorieten voor deze heuvelrit door de Appennijnen? Allereerst zal hij het Toscaanse heuvelland aan moeten kunnen en juist op de heuvels extra kunnen aanzetten om weg te geraken of zijn naaste rivalen voor te blijven. Wij denken bij dit soort etappes altijd gelijk aan Diego Ulissi. Maar ook Alberto Bettiol, bijna altijd goed in de Strade Bianche, moet dit werk aan kunnen. En hoe is het met de goesting van Pello Bilbao?

Neerlands en Belgisch hoop is gevestigd op Bauke Mollema, Koen Bouwman en Quinten Hermans. Kunnen zij hier dagsucces boeken?

Gino Mäder en Victor Lafay hebben het dagsucces al binnen, maar zouden vandaag zo maar nog eens met scherp kunnen schieten. Datzelfde geldt voor berg koning Geoffrey Bouchard, die weliswaar zijn focus op de berg trui heeft – maar waarom zal hij niet kunnen winnen?