Favorieten Vuelta a España 2021

Met het finishen van de Vuelta a Burgos op de steile Lagunas de Neila een week voor de Gran Salida en nu ook het officiële deelnemersveld van de Vuelta a España 2021 volledig is, kan de lijst der favorieten voor de 76e Ronde van Spanje worden gepresenteerd. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de favorieten van het algemeen klassement. Welke matadoren gaan strijden om de maillot rojo in de Vuelta a España 2021?

Favorieten en kanshebbers Vuelta a España 2021

Vorige editie

De Vuelta a España 2020 werd – net als in de editie van 2019 – gewonnen door Primož Roglič. De oersterke Sloveen was na ruim tweeënhalve week koers de sterkste en wist de Ecuadoriaan Richard Carapaz en de Brit Hugh Carthy voor te blijven in het algemeen klassement. Wout Poels was met een keurige zesde plek de beste Nederlandse geklasseerd. De Belgische coureurs deden nooit echt mee in de strijd om de maillot rojo, Tim Wellens eindigde op stek 78 als beste Belg.

Favorieten Vuelta a España 2021 Podium Vuelta 2020 Roglic Carapaz Carthy

Het podium van de Vuelta 2020: winnaar Primož Roglič geflankeerd door Richard Carapaz en Hugh Carthy

Vuelta 2021: Favorieten algemeen klassement / Favorieten rode trui Vuelta a España 2021

Hoewel het nóg spectaculairder had kunnen worden als Tadej Pogačar geen forfait had gegeven – de winnaar van de gele trui in de Tour de France een maand terug en winnaar van het brons op de wegwedstrijd van de Olympische Spelen twee weken terug last een rustpauze in, niet geheel onterecht en onverdiend overigens – mogen de wielerliefhebbers niet klagen. Met het deelnemersveld én de favorieten lijken we op voorhand af te stevenen op een onvoorspelbare, loodzware maar hopelijk zeer spannende 76e Vuelta a España.

Iemand die daar anders over denkt, is Primož Roglič. Spanning en sensatie is voor tifosi, voor de Sloveen van Jumbo-Visma telt de komende weken maar één ding: voor derde maal op rij de Ronde van Spanje winnen. De laueraat die vorig jaar met de Vuelta winst een ultieme sportieve revanche pakte op zijn op de voorlaatste dag verspeelde Tour de France zege zal ook dit jaar de Grote Ronde op het Iberisch Schiereiland als herkansing aanpakken. Met helpers Sepp Kuss en Steven Kruiswijk in het hooggebergte kan zijn equipe niet tippen aan het grofgeweld dat INEOS Grenadiers meebrengt, echter gezien zijn eigen klasse staat hij bij ons met stip op één. De favoriet. Dat hij alweer in blakende vorm verkeerd, liet hij zien op de individuele tijdrit op de Olympische Spelen twee weken terug. Wie kan Roglič afhouden van een derde zege op rij?

Favorieten Vuelta a España 2021 Primoz Roglic (1)

Primož Roglič aan de champagne in de Vuelta 2020. Kunnen de flessen in de Ronde van Spanje 2021 opnieuw worden ontkurkt?

We noemden de Britse formatie al. Als er één ploeg is dat de Sloveen pijn moet kunnen doen – al dan niet gezamenlijk, al dan niet via hun kopman – dan zijn zij het. De miljoenenformatie van het Britse chemiebedrijf komt met Egan Bernal als kopman aan het vertrek. De Colombiaan won dit jaar de Giro d’Italia al, wat betekent dat hij op 24-jarige leeftijd al twee van de drie Grote Rondes op zak heeft. Slechts negen renners hebben twee Grote Rondes in één seizoen gewonnen, een prestatie die het laatst werd geleverd door Chris Froome toen hij de Tour en Vuelta won in 2017. De nummer drie van de Strade Bianche dit voorjaar die in de Vuelta a Burgos alleen in de laatste etappe naar de steile Lagunas de Neila aan de boom schudde, heeft met Adam Yates, Richard Carapaz en Pavel Sivakov nog drie renners die bij bijna elk andere UCI WorldTour-ploeg de absolute kopman was geweest.

Favorieten Vuelta a España 2021 Egan Bernal

Egan Bernal hoopt na het roze in de Giro ook het rood te behalen in Spanje.

Yates allereerst, zal zich hoogstwaarschijnlijk in de rol als superknecht dienen, echter liet de Brit in de Ronde van Catalonië, waar hij eerste eindigde voor ploegmaats Richie Porte en Geraint Thomas, ook zien voor eigen succes te kunnen rijden. De Ecudoriaan Richard Carapaz – derde in de Tour en kersvers Olympisch kampioen op de weg – zal zijn goede vorm door willen trekken en het liefste niet met maar tegen Bernal willen strijden om de winst. Sivakov wil zich tenslotte revancheren op de Giro d’Italia, waar hij al voor het einde van de zesde etappe de koers moest verlaten. De Rus eindigde in de Vuelta Burgos vierde, dus de vorm is terug. Hoe sterk is INEOS en wie gaan op het podium eindigen?

Favorieten Vuelta a España 2021 Richard Carapaz

Werd derde na een sterke Tour én pakte het Olympisch goud. Kan Carapaz zijn vorm door trekken?

Iemand die weet hoe je op het podium van de Vuelta a España moet eindigen is Hugh Carthy. De 27-jarige bergkoning van EF Education – Nippo reed in de Vuelta van 2020 knap naar een derde stek in het algemeen klassement en ook zijn prestaties van dit jaar in rittenkoersen pleiten voor een selectie van Carthy in jouw Vuelta-pool. In klassementen eindige hij achtste in de Ronde van Catalonië, twaalde in het Baskenland, vijfde in de Tour of Alps en achtste in de Giro d’Italia. Ook hij steekt in vorm, gezien zij knappe ritzege op de Lagunas de Neila in de laatste etappe van de Vuelta a Burgos. Kan de Brit zijn prestatie van vorig jaar verbeteren?

Hugh Carthy Vuelta a España

Hugh Carthy was de vorig editie een grote revelatie. Kan hij dit jaar een gooi doen naar het rood?

Outsiders en kanshebbers Vuelta a España 2021

Iemand die ook met een glimlach terugkijkt naar die laatste etappe van de Vuelta Burgos is Mikel Landa. Waar Carthy met de bloemen voor de dagzege ging lopen, werd de 31-jarige Bask op het podium gehuldigd als eindwinnaar van het algemeen klassement. De in de Giro d’Italia zeer onfortuinlijk ten val gekomen Landa profiteerde van een complete off-day van DSM renner Romain Bardet en kreeg zo een laatste opsteker in aanloop naar de Vuelta. Wat heeft de kopman van Bahrein Victorius onderweg naar Santiago de Compostela in zijn mars?

Mikel Landa Vuelta 2021

Onfortuinlijk in de Giro d’Italia en de smaakmaker in de Vuelta a España?

Bij Movistar gaan ze weer voor het gedeelde kopmanschap van Enric Mas en Miguel Ángel López. De één kan daar terug kijken op een prima Tour de France, de ander zal vol wraak en revanche aan de start verschijnen. De eerstgenoemde 26-jarige Mas allereerst, reed in Frankrijk naar een zesde stek in het algemeen klassement en zal zijn vormpeil willen doortrekken. De Colombiaan López zal echter uit een ander vaatje moeten tappen. Al in de eerste week van Le Grance Boucle verloor hij zoveel tijd dat een goede eindklassering er al miet meer in zat. Dat hij pas in de negentiende etappe de pijp aan maarten gaf, zegt veel over zijn strijdlust. Werd in de Vuelta van 2018 al eens derde en zal in de Vuelta 2021 opnieuw een gooi naar het podium willen doen. Of kan hij strijden om de zege? In elk geval een dark horse in onze ogen en zeker iemand die in je Vuelta-pool moet worden opgenomen.

Enric Mas Vuelta a España 2021

Is het net als in de Tour de France in de Vuelta 2021 ook weer Mas Mas Mas voor Enric?

Achter deze topfavorieten zijn er nog veel renners die een gooi kunnen doen naar een top-10 – of misschien wel top-5 klassering. Aleksandr Vlasov bijvoorbeeld. Werd vierde in de Giro d’Italia dit jaar en heeft met de Vuelta een nieuw doel dit jaar. Reed echter een tegenvallende Vuelta Burgos, dus het is de vraag hoe zijn vorm is. Guilio Ciccone is nog zo’n uitblinker van de Ronde van Italië van 2021. In de eerste twee weken nog hoog in het algemeen klassement, moest hij in derde week noodgedwongen opgeven. Hij zal de te spelen kaart zijn bij Trek-Segafredo in de Vuelta 2021.

En ten slotte, wat te denken van Mark Padun en Fabio Aru? De bij het grote publiek minder bekende Oekraïner Padun brak door in de Dauphiné, waar hij de voorlaatste én de laatste etappe won. En met zijn vorm zit het goed: de renner van Bahrein reed een uitstekende Vuelta Burgos, waar hij uiteindelijk derde werd. Fabio Aru tenslotte werd in diezelfde koers tweede. De inmiddels 31-jarige Italiaan in dienst van Team Qhubeka NextHash won de Vuelta a España in 2015. Een schitterende bekroning op een prachtige ronde, waar nog veel meer van zou volgen. Waren destijds de gedachten, althans. Hoe anders is het nu. Reed de Axion SWISS Bank Gran Premio Citta du Lugano in plaats van de Tour de France. Maar koersen, dat kan hij nog. Kan Aru nog eenmaal verrassen?

Last but not least nog een rij renners waarvan we het simpelweg niet weten. Romain Bardet reed een goede eerste deel van de Vuelta Burgos, zakte er in het laatste stuk volledig door heen. Kunnen Alejandro Valverde, Marc Soler en David de La Cruz voor een stunt zegen door een gooi te doen naar het podium?

En de Belgen en Nederlanders? De Belgen hebben met Harm Vanhoucke en Dylan Teuns niet zozeer een favoriet voor de rode trui in de Vuelta 2021, echter kunnen beide kleppers zomaar voor dagsucces gaan. De Nederlanders hebben met Steven Kruiswijk en Wout Poels twee renners die niet voor eigen succes mogen – er moet respectievelijk worden geknecht voor Roglic en Landa – maar misschien met Thymen Arensman een outsider in huis.

Favorieten algemeen klassement Vuelta a España 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Primož Roglič
**** Egan Bernal
*** Richard Carapaz
** Hugh Carhty
* Mikel Landa
Dark horse: Miguel Ángel López