Favorieten groene trui Tour de France 2021

In het kielzog van de strijd om het geel tussen de Sloveense Matadoren Tadej Pogačar en zijn rivaal – en tevens vriend – Primož Roglič en INEOS Grenadiers belagers Geraint Thomas en Richard Carapaz én ongetwijfeld vele andere outsiders en favorieten voor de strijd om het algemeen klassement, maken de sprinters en vlugge mannen zich druk om het puntenklassement. Ofwel de groene trui. De organisatie heeft in de presentatie van het parcours Tour de France 2021 maar liefst 10 etappes aangestipt die kan uitlopen op een sprint, bijna alle kleppers binnen het sprintersgilde verschijnen daarom dan ook aan de start. Op deze pagina geven wij je een overzicht met favorieten en outsiders voor de groene trui van de Tour de France 2021!

Favorieten groene trui Tour de France 2021: wie volgt Sam Bennett op?

Nog niet zo lang geleden was het een uitgemaakte zaak dat Peter Sagan in de Tour de France zou verschijnen en steevast drie weken later zou vertrekken met de groene trui op zijn schouders.
2020 maakte daar een einde aan met Sam Bennett die een spannend duel met de Slowaak won ondanks het feit dat hij aanvankelijk niet op groen mikte toen de wedstrijd begon.

De 108e editie van de Ronde van Frankrijk zal echter op zoek moeten naar een opvolger van Sam Bennett, daar daags voor de start bekend werd dat de Ier definitief niet zal starten door een blessure. Wie volgt Sam Bennett op en pakt het puntenklassement van de Tour de France 2021? Hieronder de renners die het puntenklassement van de Tour in het vizier hebben als de Tour op 26 juni in Brest van start gaat. Gelijk hulp nodig bij het invullen van je Tourpool doe je met onze Scorito & Tourpool tips!

***** Peter Sagan

De drievoudig wereldkampioen gaat naar de Tour na het winnen van de gelijkwaardige trui van de Giro d’Italia, de maglia ciclamino, in slechts zijn tweede optreden in de race. Een ondermaats 2020 zorgde ervoor dat veel commentatoren het begin van het einde van de dominantie van de Slowaak uitriepen, maar de winnaar van 117 wedstrijden is dit voorjaar aanzienlijk verbeterd.

Sinds hij hersteld is van Covid-19, heeft hij etappes gewonnen in de Giro, Volta a Catalunya en de Ronde van Romandië, en de consistentie die hij toonde in de Giro om het puntenklassement te winnen herinnerde iedereen eraan dat hij de expert is, de man die het tekstboek schrijft, over hoe deze puntenklassementen te winnen.

Hij zal sommige van zijn rivalen misschien niet verslaan in sprintetappes tijdens de Tour, maar hij zal punten verzamelen waar mogelijk, en dat is het recept waarmee hij tot nu toe zeven groene truien heeft gewonnen.

**** Caleb Ewan

De meeste waarnemers voorspellen dat Ewan de sprinter bij uitstek zal zijn in de wedstrijd. De Australiër won twee etappes in de Giro d’Italia en verzamelde er laatst nog een paar in de Ronde van België. Als hij in die vorm doorgaat, zou groen een natuurlijk bijproduct van succes moeten zijn, maar het valt nog te bezien of Ewan de volle 21 etappes zal rijden.

Hij wil dit seizoen in elke Grote Ronde een etappe winnen, dus als hij zijn huidige Tour-totaal van vijf ritzeges in de eerste week aanvult, zou hij in de verleiding kunnen komen om af te haken en op tijd te herstellen voor de Vuelta a España.

*** Wout van Aert

Zonder ook maar een poging te doen om groen te winnen, eindigde Wout van Aert in 2020 op de vijfde plaats in het puntenklassement, met dank aan twee ritzeges in de eerste week. Opvallend genoeg was hij een cruciale steun voor zijn ploeg in de bergen, en het lijdt geen twijfel dat als de Nederlander groen zou mogen mikken hij in staat zou zijn om te winnen.

Maar zelfs als hij nog een etappe wint, is het onwaarschijnlijk dat hij een poging zal wagen om de puntentrui te winnen. Maar dat betekent niet dat hij die niet zal winnen: hij is zo getalenteerd dat het mogelijk is dat hij per ongeluk de titel wint. En stel hij stelt het groen wel tot doel? Schrijf Wout dan maar op!

** Arnaud Démare

Parijs-Nice was de enige WorldTour-rittenkoers die Démare het hele seizoen heeft gereden, maar in kleinere wedstrijden heeft hij zes ritzeges behaald, en ook een overwinning in een eendagswedstrijd.

Vier ritzeges en de maglia ciclamino in de Giro d’Italia van afgelopen herfst bewijzen zonder twijfel dat hij heeft wat nodig is om het puntenklassement van de Tour te winnen, ook al heeft hij nog niet veel van zijn waarschijnlijke Tourrivalen verslagen.

* Sonny Colbrelli

De Italiaan lijkt dit jaar extra gemotiveerd door puntentruien. Hij zegevierde in het klassement van zowel het Critérium du Dauphiné als de Ronde van Romandië, de laatste keer tegen Sagan. Hij won ook elk een etappe in beide rittenkoersen en won drie keer de sprint voor de tweede plaats in de Dauphiné, een sterke indicatie van zijn snelheid.

Het zal de vijfde keer zijn dat hij de Tour rijdt, en hoewel hij nog geen overwinning in een Grote Ronde heeft gepakt, betekent zijn consistentie tijdens etappes en zijn vermogen om altijd mee te doen in sprints dat hij Sagan’s dichtste uitdager zou kunnen zijn.

Dark horse: Michael Matthews

Uit vorm zou je kunnen afleiden dat Matthews geen serieuze bedreiging vormt voor de groene trui, maar de Australiër weet hoe hij het klassement moet winnen, want hij deed dat al in 2017. Dat jaar profiteerde hij van het feit dat Sagan uit de race werd gezet, wat de prestatie in sommige ogen misschien minder maakte, maar hij was een zeer verdienstelijke winnaar.

Matthews, die dit jaar na een onderbreking van vier jaar terugkeerde bij de Australische WorldTour-ploeg, leverde zijn beste prestaties in Parijs-Nice, waar hij drie derde plaatsen scoorde. Maar vertrouwen op het winnen van sprints is niet zijn cocktail voor succes – en hij zal zichzelf steunen om bonuspunten te verzamelen halverwege de etappe.

Outsiders groene trui Tour de France 2021

Achter deze grote namen zijn er enkele outsiders die met een aantal goede uitslagen zomaar alsnog tot de favorieten groene trui Tour de France 2021 kunnen behoren.

Allereerst good old Mark Cavendish, die de plaats van Sam Bennett zal innemen voor Deceuninck – Quick-Step. De Brit heeft zijn kansen om voor de tweede keer groen te winnen echter al afgeschreven. Hij zegt dat hij daarvoor niet fit genoeg is, omdat de Tour nooit een doel is geweest. Etappezeges zouden dan ook zijn enige doel zijn.

Hetzelfde kan waarschijnlijk niet gezegd worden van Tim Merlier van Alpecin-Fenix die zal mikken op etappesucces en een mogelijke gooi naar de puntentrui. De Belg won een etappe in de Giro d’Italia en heeft dit seizoen al vijf andere overwinningen op zijn naam staan, wat betekent dat hij tot de sterkste sprinters gerekend mag worden.

Zijn ploegmaat Mathieu van der Poel is ook een merkwaardige figuur. De Nederlander heeft gezegd dat hij een etappe wil winnen voordat hij zich weer gaat voorbereiden op de mountainbikewedstrijden op de Olympische Spelen, maar het lijdt geen twijfel dat als hij een poging zou doen om bovenaan het puntenklassement te komen, hij de kracht zou hebben om dat te doen.

Dan Mads Pedersen. De wereldkampioen van 2019 heeft het afgelopen jaar meer dan eens laten zien dat hij in elk gesprek over de snelste mannen van de sport thuishoort. Winsten in Gent-Wevelgem en Kuurne-Brussel-Kuurne suggereren misschien dat hij meer geschikt is voor Flanders-achtige parcoursen, maar zelfs wanneer de route pan-flat is, is de Deen nu een regelmatige uitdager, die dit seizoen zes podiumplaatsen noteerde. Hij heeft niet de reputatie van Ewan of Bennett, maar hij kan zeker een kanshebber zijn voor groen.

Alexander Kristoff van UAE Team Emirates heeft vier Tour etappe-overwinningen op zijn palmarès en hoewel hij nooit kan worden weggestreept als een potentiële winnaar, heeft de 33-jarige nog geen indruk gemaakt in 2021.

Nacer Bouhanni maakte zijn rentree in de Ronde van België na een korte schorsing, maar de Arkéa-Samsic sprinter heeft niet de vorm die wijst op succes in de groene trui. Toch won hij de maglia ciclamino van de Giro d’Italia in 2014.

En in de Tour van vorig jaar kreeg Cees Bol toegang tot de club van B-lijst sprinters en in maart toonde hij opnieuw zijn klasse door Bennett en Matthews te verslaan in een etappe van Parijs-Nice. Houd de Nederlander en Magnus Cort van EF Education-Nippo ook in de gaten.

Favorieten groene trui Tour de France 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Peter Sagan
**** Caleb Ewan
*** Wout van Aert
** Arnaud Démare
* Sonny Colbrelli
Dark horse: Michael Matthews