EK Veldrijden 2023

Zondag 5 november 2023 stemt heel cyclocross minnend Vlaanderen en Nederland – en de rest van Europa – af het Europees kampioenschap in het Franse Pontchâteau, voor veel renners is het EK Veldrijden 2023 namelijk hét doel van de eerste seizoenshelft. Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Voorbeschouwing EK Veldrijden 2023 special!

Voorbeschouwing EK Veldrijden 2023

Voorbeschouwing EK Veldrijden 2023

Voor de elite mannen – welke zondag 5 november 2023 het tegen elkaar op nemen – is het dus slechts drie dagen na de Koppenbergcross, toch een fameuze klassieker, opnieuw raak. Én valt er een truitje te verdienen, namelijk de witte met gele sterren getooide EK tricot. Oh wat was het smullen op de Bult van Melden woensdag. De Koppenberg, waar vijf maanden de voorjaarsspecialisten weer over klepperen in misschien wel de mooiste wielerkoers die er is, Vlaanderens Mooiste, was veranderd in een modderbad. Het was zwaar, afzien, maar oh zo mooi. Met het voorspelde weer in Frankrijk beloofd het nog wat dit weekend. Hier op Voorjaarsklassiekers.be duiken we in het EK Veldrijden 2023, maar eerst een stukje historie… 

Laatste winnaars EK veldrijden: mannen elite

2022: Michael Vanthourenhout
2021: Lars van der Haar
2020: Eli Iserbyt
2019: Mathieu van der Poel
2018: Mathieu van der Poel
2017: Mathieu van der Poel
2016: Toon Aerts
2015: Lars van der Haar

Voorbeschouwing EK Veldrijden 2023 - Vanthourenhout

 Pontchâteau een bekend zicht op het EK Veldrijden

In 2005 en 2016 organiseerde Pontchâteau namelijk het EK veldrijden ook al. In 2005, toen de elite mannen nog geen EK reden, wist Marianne Vos de titel bij de vrouwen elite te pakken en won Niels Albert namens België de mannen beloften titel. In 2016 – een jaar nadat Lars van der Haar in 2015 de eerste editie voor elite mannen op zijn naam schreef – was het Toon Aerts die in Pontchâteau de EK titel bij de mannen op zijn naam schreef. Thalita de Jong won de elite vrouwentitel en Quinten Hermans won bij de beloften. De jongens junioren titel ging naar de 17-jarige Thomas Pidcock!

Pontchâteau tweemaal organisator WK veldrijden

Komend weekend dus gastheer van het EK Veldrijden 2023, ook was Pontchâteau tweemaal gastheer van het WK Veldrijden. In 1989 wist Danny de Bie het goud voor Adrie van der Poel weg te kapen en wist Richard Groenendaal de beloftentitel te pakken en in 2004 was het Bart Wellens die bij de elite mannen won. Kevin Pauwels won toen bij de beloften, Niels Albert bij de junioren. 

Parcours EK Veldrijden 2023: krijgen we een modderpoel door de zware regenval?

Het parcours EK Veldrijden 2023 kenmerkt zich door enkele fraaie beklimmingen. Waar de verwachte regenval van deze week een grote hoofdrol kan spelen. Het EK Veldrijden 2023 te Pontchâteau bevindt zich een circuit van drie kilometer lengte dat herhaaldelijk wordt afgelegd. Het parcours omvat in totaal zes beklimmingen per ronde, met hellingen variërend van 10 tot 25 procent. Het beslissende gedeelte van de race is gelegen in de laatste 300 meter, waar twee van deze uitdagende beklimmingen voorkomen. De op één na laatste stijging, met een steilte van 23 procent, is met name een zware noot om te kraken.

Of je nu Google Weather, de weer app van de iPhone of de Belgische of Nederlandse weerapps gebruikt: de voorspellingen zijn niet mals. Regen, regen en nog eens regen. In Pontchâteau gaat het de hele week voorafgaand aan het EK regenen en ook dit weekend wordt het hels: zeer veel regenval en een erg krachtige wind. Vooral de dames die zaterdag voor het goud strijden zullen onder erbarmelijke omstandigheden in actie moeten komen. Een kleine 40 millimeter regenval en windkracht 6 wordt voorspeld. Ga er maar aan staan! 

Waar kan ik de EK Cyclocross 2023 bekijken?

Het EK Veldrijden 2023 kun je zowel op Sporza als op Eurosport volgen. Dus of je vanuit Vlaanderen of in Nederland vanaf de zetel geen seconde wil missen, je bent er op beide zenders bij! Let wel op dat het programma dusdanig is veranderd door het weer: het EK Veldrijden 2023 vindt volledig plaats op zondag 5 november 2023

Programma zondag 5 november 2023
09.00 uur: Junioren vrouwen
10.00 uur: Junioren mannen
11.00 uur: Beloften vrouwen
12.50 uur: Beloften mannen
14.00 uur: Elite vrouwen
15.10 uur: Elite mannen

Favorieten EK Veldrijden 2023

De beste man in koers. Als een bezetene denderende Thibau Nys woensdag door de modderpoel in Melten, tijdens de fameuze Koppenbergcross. Waren het de modderplassen, of de stroken waar je niet anders kon dan rennen of de steile met kasseien gepavleide en o zo gevreesde kasseistrook. Nys was heer en meester op de Mult van Melden. Hoezo zonder de Grote Drie is de cross een pak saaier? Thibau Nys is de nieuwste revelatie in cyclocross land en de zoon van de even zo populaire Sven Nys is zondag dan ook de te kloppen man. Vijf van de vijf sterren voor de Belg.

Afijn, chauvinistisch of niet. Als je vroeger naar de cross bent meegenomen door vaderlief — hij met aan de ene hand een pinteke en aan de andere kant een pak fritten, uw redacteur met een Cécémel  — en stond te juichen voor Sven, hoef je de liefde voor zijn zoon ook niet onder stoelen of banken te schuiven. Thibau Nys won dan wel afgelopen woensdag een Monument, hij heeft hem zondag nog niet gewonnen.  

Favorieten EK Veldrijden 2023 - Thibau Nys

Voor de Koppenbergcross stond Lars van der Haar (onder op de foto in Europese tricot, een jaar geleden op de Koppenbergcross) bij de bookmakers als de voornaamste kandidaat voor de Europese titel — en de Nederlander, normaliter ploegmaat van Nys, krijgt van ons dan ook vier van de vijf sterren. Vorige week behaalde de Nederlandse coureur voor het eerst in twee jaar een overwinning in een wereldbekerwedstrijd in Maasmechelen, waardoor de concurrentie nu extra op zijn hoede zal zijn.

Favorieten EK Veldrijden 2023 - Lars van der Haar

Achter deze twee kleppers van Baloise Trek mogen de Belgen met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout nog hopen op een verrassing. Waar Iserbyt toch veel ereplaatsen kan voorleggen, is het met de vorm van Vanthourenhout wat minder gesteld. Maar opgepast, we spreken hier wel over de titelverdediger op het EK. Drie sterren gaan naar Iserbyt, twee naar de titelverdediger.

Favorieten EK Veldrijden 2023

De laatste ster gaat naar Cameron Mason, alleen al omdat het deze jonge Brit zo gegund is. Een knaap met een grote motor die zondag bij het grote publiek hoopt door te breken. De ware crossliefhebber is natuurlijk allang fan van de Brits kampioen in het veld. 

Sterrenverdeling favorieten EK Veldrijden 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Thibau Nys
**** Lars van der Haar
*** Eli Iserbyt
** Michael Vanthourenhout
* Cameron Mason

Meer Cyclocross voorbeschouwingen?

Meer voorbeschouwingen van het veldrijden? Lees de voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 van zondag 12 november 2023. Of de voorbeschouwing Superprestige Niel 2023!