Danilith Nokere Koerse 2022

Hulde aan de organisatie van de Danilith Nokere Koers 2022! De editie van dit jaar zal namelijk meer kasseistroken kennen en er komen nieuwe hellingen in het parcours. De hamvraag zal dan ook zijn: wordt Nokere Koers 2022 opnieuw een echte sprinterskoers of zal hij zwaar genoeg zijn en zien we een ware kasseienklepper met de zege lopen?

Favorieten Nokere Koers 2022

Wanneer is Danilith Nokere Koers 2022?

Woensdag 16 maart 2022, dus daags voor Milan San Remo en 2,5 week na Het Openingsweekend vindt Danilith Nokere Koers 2022 plaats. Samen met Bredene Koksijde Classic, twee dagen later op 18 maart 2022 en Minerva Classic Brugge-De Panne 2022 is Danilith Nokere Koers 2022 een Vlaamse semi-klassieker in aanloop naar de Vlaamse Wielerweek.

Historie Danilith Nokere Koers

Een echte traditionele Vlaamse kasseienkoers. Zo mogen we de Danilith Nokere Koers met recht noemen. De geschiedenis en ontstaan van Nokere Koers gaat terug naar 1944. Toen, in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog werd de koers georganiseerd onder de naam van Grote Prijs Jules Lowie, genoemd naar de Nokerse wielrenner die in 1938 Parijs-Nice op zijn erelijst schreef.

Laatste tien winnaars Nokere Koers

2021: Ludovic Robeet
2020: Afgelast door coronavirus
2019: Cees Bol
2018: Fabio Jakobsen (foto onder)
2017: Nacer Bouhanni
2016: Timothy Dupont
2015: Kris Boeckmans
2014: Kenny Dehaes
2013: Afgelast door sneeuwval
2012: Francesco Chicchi

Nokere Koers 2022

Parcours Danilith Nokere Koers 2022

Voorjaarsklassiekers.be sprak met Rony De Sloovere, de koersdirecteur van de mannenwedstrijd. “We brengen een aantal nieuwe hellingen in het parcours, zoals de bekende Wolvenberg, maar ook de nog onbekende Petegemberg. Samen met de kasseien van onder meer de Varent, Herlegemstraat, Lange Ast, Huisepontweg en Nokereberg wordt het parcours best wel selectief. In totaal krijgen de renners 1171 hoogtemeters, verspreid over 13 hellingen waarvan 9 met kasseien, voor de wielen. Die kasseien kleuren onze koers: niet minder dan 25 kilometer van Danilith Nokere Koerse bestaat uit kasseien. Die bevinden zich grotendeels op het plaatselijke circuit door de Kruisemse deelgemeentes.”

Over de afstand was De Sloovere overigens stellig: “De afstand van de wedstrijd perken we in tot 189 kilometer. Zo willen we er een attractieve wedstrijd van maken.” 

Danilith Nokere Koerse 2022 start op de Markt in Deinze, waarna Nazareth, Gavere, Zingem, Zwalm, Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Anzegem worden aangedaan en vervolgens de finish weer in Nokere ligt. 

Nokereberg scherprechter van Danilith Nokere Koers 2022

De Nokereberg is een van die steile kasseienbeklimmingen in België die van de ene kant van een plattelandsdorp naar de andere klimt en de contouren van het klassiekerseizoen bepaalt.  Ook al hebben de organisatoren van de Danilith Nokere Koerse het parcours voor de editie van dit jaar gewijzigd, het blijft het middelpunt van de wedstrijd, drie keer beklommen door de vrouwen en vijf keer door de mannen. 

In beide wedstrijden ligt de finish op de top van de Nokereberg, net als in de vorige edities. Ook het begin van het parcours blijft hetzelfde, zowel voor de mannen als voor de vrouwen vertrekken de pelotons vanuit het stadje Deinze. 

Tussendoor zal de vorm van de wedstrijd dit jaar echter veranderen. Voor de mannen liggen er nieuwe hindernissen op de weg naar de Nokereberg.

Hellingen Danilith Nokere Koers 2022

Wolvenberg
Tiegemberg
Holstraat
Petegemberg
Nokereberg
Lange Ast
Nokereberg 3e maal
Lange Ast 2e maal
Nokereberg 3e maal
Lange Ast 3e maal
Nokereberg 4e maal
Lange Ast 4e maal

Favorieten Danilith Nokere Koers 2022

***** Tim Merlier
***** Arnaud De Lie
*** Hugo Hofstetter
** Victor Campenaerts
* Rasmus Tiller
Dark horse: Jordi Meeus