Classic Brugge-De Panne 2024

Woensdag 20 maart 2024, een aantal dagen na Milan Sanremo 2024 en twee dagen voor de E3 Saxo Classic 2024 en vier dagen voor Gent-Wevelgem 2024, is het weer tijd voor de 48e editie van de Classic Brugge-De Panne! Hebben de renners net als vorig jaar weer te maken met zware weersomstandigheden of zet het aangename zachte lente weer eindelijk door en mogen de kleppers onder een zonnetje koersen? Menig wielerliefhebber zal zich de editie van vorig jaar nog herinneren, toen een ijzersterke Jasper Philipsen wist te winnen na een berekoers. Met de titelverdediger, maar ook kersverse Nokere Koers-hattrick man Tim Merlier, Phil Bauhaus, Gerben Thijssen, Arnaud Démare, Jordi Meeus en Fabio Jakobsen staat opnieuw de nodige sprintklasbakken aan de start. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Classic Brugge-De Panne 2024!

Classic Brugge-De Panne 2024

Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2024

De dagen worden langer, de zon voelt warmer aan, de vogels beginnen te fluiten en de natuur komt opnieuw tot leven. Voor velen leek de winter zonder wielerwedstrijden eindeloos te duren, en nu is het eindelijk tijd voor de jaarlijkse wielergekte.

Op 20 en 21 maart is het dan zover! Na de Milan – San Remo op 16 maart gaan de klassiekerspecialisten, als voorbereiding op de E3 Saxo Classic op 22 maart en Gent – Wevelgem op 24 maart, richting De Panne voor de Classic Brugge – De Panne. Deze race is zowel voor mannen als vrouwen een World Tour-wedstrijd.

Geschiedenis Classic Brugge-De Panne

De geschiedenis van de Driedaagse van De Panne-Koksijde, nu bekend als de Classic Brugge-De Panne, vertelt een verhaal van evolutie en aanpassing binnen het wielrennen. Oorspronkelijk begon het als een vierdaags evenement, georganiseerd door IJsboerke en de Koninklijke Veloclub De Panne Sportief. De race vond plaats tussen Tielen en De Panne, met zowel tijdritten als ritten in lijn. Door de jaren heen veranderde het parcours en de structuur van de race, met de nadruk op sprintetappes en een beslissende tijdrit aan het einde.

De evolutie van de race weerspiegelde ook veranderingen in de wielerkalender en de voorkeuren van renners. In de jaren ’90 en ’00 verloor de Driedaagse wat van zijn aantrekkingskracht voor toprenners, maar recente jaren hebben gezien dat het weer in aanzien is gestegen, vooral met de opname in de WorldTour en de betrokkenheid van organisator Golazo. Sprinters hebben traditioneel goed gepresteerd in deze race, zoals blijkt uit de erelijst met namen als Vanderaerden, Kelly, Groenewegen en Philipsen.

De veranderingen in de race, zowel in termen van structuur als van naam en datum op de kalender, weerspiegelen de voortdurende dynamiek van het wielrennen. De Classic Brugge-De Panne blijft een podium bieden voor sprinters om hun vaardigheden te tonen en hun naam te graveren naast die van de groten in de wielersport.

Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2024

Vorig jaar: hoe Philipsen iedereen aan frieten reed in een loodzware Classic Brugge-De Panne 2023

Vorig jaar behaalde Jasper Philipsen de overwinning in de Classic Brugge-De Panne. De Belg stond op het podium naast Olav Kooij uit Nederland en voormalig winnaar Yves Lampaert. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Britse Pfeiffer Georgi. De Italiaanse titelverdedigster Elisa Balsamo eindigde als tweede, gevolgd door voormalig winnares Lorena Wiebes uit Nederland.

Parcours Classic Brugge-De Panne 2024

Op woensdag 20 maart werd het mannenpeloton geconfronteerd met een uitdagende afstand van ongeveer 199 kilometer, op een vlak en open parcours van Brugge naar De Panne. De aankomst in De Panne werd verwacht rond 14.10u, waar de renners vervolgens 3 lokale rondes van elk 49 kilometer aflegden, met de finish in de Zeelaan nabij de Markt.

De volgende dag was het de beurt aan de dames. In tegenstelling tot de mannen reden zij slechts 2 plaatselijke rondes en werden ze vanaf 14.46u verwacht voor hun eerste doortocht in De Panne.

Favorieten Classic Brugge-De Panne 2024

Volgt daags voor de koers!