Clásica Jaén Paraíso Interior 2024

Maandag 12 februari 2024 is het tijd voor de derde editie van de Clásica Jaén Paraíso Interior 2024 – inderdaad, de Spaanse equivalent van de Strade Bianche. Met ruim drieduizend hoogtemeters en maar liefst 40 kilometer aan gravel belooft het wederom een koers te worden om duimen en vingers bij af te likken. Verleden jaar wist Tadej Pogačar hier bij zijn debuut de zege te pakken, dit jaar zien we met Wout van Aert, Carlos Rodriguez en Juan Ayuso eveneens de nodige matadoren aan de start. Voorjaarsklassiekers.be duikt in de magie van de gravelkoersen en blikt uitgebreid vooruit op de Clásica Jaén Paraíso Interior 2024!

Clásica Jaén Paraíso Interior 2024

Voorbeschouwing Clásica Jaén Paraíso Interior 2024

Fietsen over gravelpaden is hot. De vraag naar gravelbikes is sinds enkele jaren enorm gestegen, wegrenners staan te popelen om mee te doen aan prominente gravelwedstrijden zoals de wereldkampioenschappen of klassiekers als Unbound én klassiekers als Strade Bianche (Toscane, Italië), Dwars door het Hageland (België) en Tro-Bro Léon (Bretagne) worden populairder en populairder. De magie van de schitterende Strade Bianche door een schilderachtig decor waar renners worden geflankeerd door cipressen en pijnbomen is reeds bij jou als voorjaarspurist bekend. Dwars door het Hageland behoeft geen verdere introductie bij de echte Vlaming (en Ollander) en Tro-Bro Léon, kriskras koersen over de verschillende boerenpaadjes en landweggetjes door de regio van Bretagne, is ook al jaar en dag een klassieker van naam. De Clásica Jaén Paraíso Interior behoeft wat meer duiding en is minder bekend. Logisch, de klassieker is nog maar twee jaar oud…

Historie Clásica Jaén Paraíso Interior 

De Clásica Jaén Paraíso Interior is nog maar toe aan haar derde editie, daar de eerste pas in 2022 werd georganiseerd. In een koers tussen de werelderfgoedsteden Úbeda en Baeza was Alexey Lutsenko de sterkste. Vorig jaar wist alleskunner Tadej Pogačar te zegevieren. De Tour de France winnaar van 2020 en 2021 – die later in het voorjaar ook de Ronde van Vlaanderen won vorig jaar – schreef in 2023 bij zijn seizoensdebuut gelijk deze koers op zijn naam. De Caminos de Olivos, ‘sterrato’-sectoren te midden van de olijfboomzee in Jaén, is een ware klassieker in wording. De derde editie vindt plaats op 12 februari 2024.

Zelf over de Caminos de Olivos koersen?

De dag ervoor organiseert de Gran Fondo Jaén Paraíso Interior een wielertoertocht voor fietsliefhebbers. Het biedt dezelfde uitdagingen als de professionele race. Mis de tweede editie niet op zondag 11 februari 2024! Vamos!

Parcours Clásica Jaén 2024

Update: De recente neerslag in de Jaén-regio heeft aanzienlijke wijzigingen veroorzaakt in het traject van de Clásica Jaén (maandag). De gravelrace in het zuiden van Spanje heeft bijna 40 kilometer aan grindstroken moeten schrappen, vanwege de overvloedige modder op onverharde wegen, wat de veiligheid van de renners in gevaar brengt.

Het initiële parcours van de Clásica Jaén, oorspronkelijk 180 kilometer lang met ongeveer 55 kilometer aan grindwegen verspreid over twaalf secties, is beïnvloed door hevige regenval in de afgelopen twee dagen. Dit heeft delen van het traject onder water gezet, en de weersvoorspelling voor maandag belooft evenmin veel goeds voor de regio rond Jaén.

Hierdoor is het parcours aanzienlijk bekort: de renners zullen nu 158 kilometer afleggen, met circa 2.100 hoogtemeters en slechts vier grindstroken, wat neerkomt op 17,8 kilometer onverhard. Deze secties bevinden zich allemaal in de laatste 60 kilometer van de race.

Vorige editie

Tadej Pogacar schreef indrukwekkend de Jaén Paraiso Interior op zijn naam bij zijn seizoensdebuut. Hij viel aan op ruim veertig kilometer van de finish en soleerde naar de overwinning. Ben Turner werd tweede, ruim een minuut later, na een sprint-a-deux met Tim Wellens.

De organisatie van de Jaén Paraiso Interior kon voor de tweede editie rekenen op de deelname van Tadej Pogacar, die zijn seizoen startte in deze Spaanse koers. De route was dit keer anders, met minder hoogtemeters, maar opnieuw met gravelstroken bergop. In de eerste fase van de race vormden vijf renners de vlucht van de dag en bouwden een voorsprong van ruim zes minuten op.

Clásica Jaén 2024

Met nog 90 kilometer te gaan, brak het peloton door de eerste gravelstroken, wat resulteerde in een selecte groep van 42 renners, waaronder Pogacar. De kopgroep dunne uit, en met nog 65 kilometer te gaan waren alleen Samitier en Azparren over. Op vijftig kilometer van het einde opende Lennert Van Eetvelt de finale, maar hij viel later en liet Würtz Schmidt alleen aan kop.

Op de volgende strook versnelde UAE Emirates, met Wellens, Hirschi, en Pogacar. Pogacar viel aan met nog 42 kilometer te gaan en soleerde naar de overwinning. Hoewel hij even stilstond vanwege een probleem met zijn versnellingsapparaat, behield hij een comfortabele voorsprong. Turner versloeg Wellens in de sprint om de tweede plaats, ver achter de feestvierende Pogacar.

Favorieten Clásica Jaén 2024

Wie klopt Wout van Aert. Dat is de grote vraag, maandag 12 februari 2024, in de derde editie van de Clásica Jaén. De Visma Lease A Bike klepper piloteerde zijn ploegmaat Olav Kooij daags voor de Clásica Jaén 2024 naar de zege in de Clásica de Almeria en zal maandag voor eigen kansen rijden. En dan weet je het wel.. De Belg kende een andere winter dan normaal, alles zal in teken staan van zijn absolute doelen: de Ronde van Vlaanderen 2024 en/of Parijs Roubaix 2024. Waar Van Aert in Strade Bianche en Milan Sanremo zijn kat zal sturen, zal hij bijvoorbeeld wél in de Omloop het Nieuwsblad 2024 aanwezig zijn. Naast deze seizoensopener van het Vlaamse keienwerk zal hij dus ook in Jaén starten. Kan Van Aert winnen in de Clásica Jaén Paraíso Interior 2024?

Clasica Jaen 2024 voorbeschouwing Van Aert Clasica de Almeria 2024

De strijd lijkt vooral te zullen plaatsvinden met concurrenten zoals UAE-Team Emirates en INEOS Grenadiers. Het team van titelverdediger Tadej Pogacar moet het zonder de Sloveense kampioen stellen, maar met namen als Juan Ayuso, Tim Wellens, Marc Soler en Alessandro Covi heeft het nog steeds voldoende troeven in handen om opschudding te veroorzaken in deze wedstrijd.

De Britse formatie INEOS presenteert onder meer Carlos Rodríguez, die eerder al indruk maakte in Strade Bianche op een bijzonder jonge leeftijd. Michal Kwiatkowski, in zijn topdagen, wordt eveneens gezien als een kanshebber voor de overwinning, naast renners als Ben Turner en Omar Fraile.

Het deelnemersveld is verder gevarieerd. Iván Garcia Cortina (Movistar) heeft ervaring in gravelkoersen, terwijl ook heren als Oier Lazkano (voorjaarsspecialist bij Movistar), Andrea Vendrame en Ben O’Connor (Decathlon AG2R-klassementsrenner) tot de favorieten behoren.

Florian Vermeersch (Lotto-Dstny) ligt helaas lang uit de roulatie, door een opgelopen dubbele dijbeenbreuk in de Ronde van Murcia. Voor de Belgische klepper is dit een flinke aderlating, naast een streep door de Clásica Jaén 2024, gaat er ook een streep door zijn hele voorjaar…