Giro d’Italia 2022

Nog geen twee weken na Luik-Bastenaken-Luik 2022, alweer de laatste voorjaarsklassieker van het jaar, verplaatst de wielerkaravaan haar focus van kasseien- en heuvelkoersen naar de eerste Grote Ronde: de Giro d’Italia 2022! Ook Voorjaarsklassiekers.be kleurt in de maand mei roze! Lees hier meer over de Giro d’Italia 2022!

Giro d'Italia 2022

Voorbeschouwing Giro 2022

Zoals gezegd, Voorjaarsklassiekers.be kleurt roze en blikt uitgebreid vooruit op de 105e editie van de Ronde van Italië! Met de start van de Giro d’Italia in het Hongaarse Boedapest zal de Grande Partenza net als de Tour-start in het Deense Kopenhagen en de Vuelta-start in het Nederlandse Utrecht buiten de landsgrenzen plaatsvinden. Een unicum, nog nooit startten alle drie de Grote Ronden in het “buitenland”. Afijn, eerst de Giro! Wij blikken vooruit op een prachtige nieuwe editie, met alles over het parcours van de Giro d’Italia 2022, een overzicht met deelnemers en de favorieten voor de roze trui en dus eindzege in het algemeen klassement!

Wanneer is de Giro d’Italia 2022?

De 105de editie van de Giro d’Italia start op 6 mei in Boedapest en eindigt op 29 mei met een individuele tijdrit in Verona. De Grande Partenza in Hongarije is de 14e buitenlandse start in de geschiedenis van de Ronde van Italië.

Vorige editie

Egan Bernal (Ineos Grenadiers) pakte de maglia rosa tijdens de laatste editie van de Giro, waarin hij zijn eindoverwinning opbouwde op de strade bianche van Toscane en vervolgens op de beklimmingen boven de sneeuwgrens van de Zoncolan en Passo Giau. De Italiaan Damiano Caruso (Bahrain Victorious) vocht zich naar een tweede plaats na drie weken racen, en Simon Yates (Team BikeExchange) vervolledigde het podium als derde algemeen.

Egan Bernal Giro d'Italia 2021

Parcours Giro d’Italia 2022

De Grande Partenza in het Hongaarse Boedapest, dik 50.000 hoogtemeters en slechts 26,3 tijdrit kilometers. Het parcours Giro d’Italia 2022 is niet bepaald weggelegd voor een tijdritspecialist, maar als te meer voor een pure klimmer! De vlakke eerste etappe wordt gevolgd door een korte tijdrit over een goede negen kilometer, voordat de sprinters op de derde dag weer in trek zullen zijn. Daarna staat de eerste rustdag met een transfer naar Italië op het programma. De organisatoren van RCS Sport hebben in totaal zeven etappes gepland voor de sprinters.

Daarnaast zijn er zes etappes over heuvelachtig terrein, waar ontsnappingen goede kansen zouden moeten hebben, en zes etappes door het hooggebergte met aankomsten bij de Etna op Sicilië, de Blockhaus in de Midden-Italiaanse Abruzzen, in Cogne, Aprica en Lavarone en bij Passo Fedaia (Marmolada) in de Dolomieten.

Op het programma staan ook legendarische beklimmingen als Mortirolo, Passo di San Pellegrino en Passo Pordoi, met 2.239 meter tevens het hoogste punt (Cima Coppi) van de Ronde van Italië van 2022. Daarentegen staan er slechts twee individuele tijdritten over in totaal 26,3 kilometer op het programma.

Bekijk hier de uitgebreide voorbeschouwing parcours Giro d’Italia 2022!

Deelnemers en favorieten Giro d’Italia 2022

Nu Egan Bernal geblesseerd is en Tadej Pogačar en Primož Roglič zich allebei op de Tour de France richten, zal er in de Giro van dit jaar niet één van de grote sterren van het peloton aan de start verschijnen. In plaats daarvan zal het peloton gevuld zijn met ervaren veteranen en rijzende sterren die de leegte willen opvullen.

Als er één renner uitspringt, dan is het Richard Carapaz. De Ineos Grenadiers-ster won de Giro in 2019 en keert terug naar Italië met de intentie om het algemeen klassement te halen. Gesteund door een grote ploeg, zal de Ecuadoriaan starten als de pre-race favoriet.

Achter hem zal Simon Yates (BikeExchange-Jayco), de nummer drie van vorig jaar, een renner met nog een aantal onafgemaakte zaken in de Giro. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) is een andere voormalige winnaar, maar het is zijn ploegmaat Tobias Foss die zich zou kunnen ontpoppen als de kopman van de ploeg.

Vincenzo Nibali en Miguel Ángel López staan aan het hoofd van een sterk Astana-Qazaqstan team in wat hun beste kans is op een grote ronde in 2022. Bora-Hansgrohe brengt voormalige podiumwinnaars Jai Hindley en Wilco Kelderman, terwijl Bauke Mollema en Giulio Ciccione Trek-Segafredo aanvoeren.

Romain Bardet (Team DSM), João Almeida (UAE Emirates), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Mikel Landa en Wout Poels (Bahrain Victorious), en Guillaume Martin (Cofidis) vullen een uitzonderlijk grote lijst met favorieten roze trui Giro 2022 aan. Kortom, de lijst met deelnemers en favorieten voor de Giro d’Italia 2022 is lang. Lees hier onze special met de favorieten roze trui Giro d’Italia 2022!

Giro d'Italia 2022 favorieten

Favorieten puntenklassement Giro 2022 – favorieten sprintersklassement blauwe trui Giro d’Italia 2022

Naast de strijd om het roze – strijden natuurlijk ook de klimgeiten en de sprinters om een felbegeerde trui. Lees in deze special de favorieten puntenklassement Giro d’Italia 2022!