Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen, de Ronde, Vlaamse Hoogmis of Vlaanderens Mooiste. Door de jaren heeft de meest prestigieuze eendagkoers in België behoorlijk wat bijnamen gekregen. De koers wordt al sinds 1919 verreden en staat traditiegetrouw de eerste zondag van april op het programma. De Ronde van Vlaanderen, samen met Milaan San Remo, Parijs Roubaix, Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Lombardije behorende tot de monumenten der wielerkoersen, kent een erg rijke geschiedenis met vele helden als winnaars.

Legendarische renners als Eddy Merckx, Peter van Petegem en Johan Museeuw wisten de Ronde al eens te winnen. Laatstgenoemde is gedeeld recordhouder; Museeuw won Vlaanderens Mooiste in 1993, 1995 en 1998 en deelt het record met de Italiaan Fiorenzi Magni (1949, 1950 en 1951) en Belgen Achiel Buysse (in 1940, 1941 en 1943) en Eric Leman (1970, 1972 en 1973). De nog actieve coureurs Tom Boonen (2005, 2006 en 2012) en Fabian Cancellara (2010, 2013 en 2014) behoren eveneens tot de recordhouders.

Ronde van Vlaanderen 2019

Ronde van Vlaanderen 2019

De Hoogmis van het Vlaamse wielrennen vindt dit jaar plaats op zondag 7 april 2019. Dan zal de 103e editie van de Ronde van Vlaanderen worden verreden en zal heel Vlaanderen een dag stil staan. De Ronde van Vlaanderen is het absolute slotstuk van anderhalve week koers en één van de vijf wielermonumenten, maar bovenal één groot volksfeest.De Ronde van Vlaanderen 2019 kent weinig grote veranderingen in het parcours, enkel het verdwijnen van de de Pottelberg en de helling de Edelaere die plaatsmaakt voor de Ladeuze, de derde helling van van de dag. De mytische Muur van Geraardsbergen blijft op hetzelfde punt en de finale zal losbarsten vanaf de Koppenberg, op 45 kilometers van de meet in Oudenaarde. Na de Koppenberg wachten de kasseien in de Mariaborrestraat en de hellingen van de Steenbeekdries en de Taaienberg. Op 26 kilometer voor eeuwige roem op de finish volgt de Kruisberg/Hotond gevolgd door de beeldbepalende tweeluik Oude Kwaremont-Paterberg. Het is ook in 2019 weer koers!

De zeventien hellingen van de Ronde van Vlaanderen 2019

1. Oude Kwaremont
2. Kortekeer
3. Ladeuze
4. Wolvenberg
5. Leberg
6. Berendries
7. Tenbosse
8. Muur-Kapelmuur (Muur van Geraardsbergen)
9. Kanarieberg
10. Oude Kwaremont
11. Paterberg
12. Koppenberg
13. Steenbeekdries
14. Taaienberg
15. Kruisberg
16. Oude Kwaremont
17. PaterbergVoorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2019

Vorig jaar schreef Niki Terpstra de Ronde van Vlaanderen op zijn palmares. De 33-jarige Nederlander van Quick-Step Floors was de allerbeste na een heroïsche koers van ruim 260 kilometer. De winst van Terpstra betekende dat Adrie van der Poel na 32 jaar (eindelijk) werd opgevolgd. Deens kampioen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) reed naar een verrassende tweede stek, voor Philippe Gilbert, die het Quick-Step-feest compleet maakte.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2019

Met een schitterende generale repetitie jongstleden woensdag in Dwars door Vlaanderen is het aftellen naar de Ronde van Vlaanderen, het absolute hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar. Na de memorabele overwinning van Zdeněk Štybar in de E3 Harelbeke, Wout van Aert werd daar tweede en de sublieme overwinning van Mathieu van der Poel in Dwars door Vlaanderen is één ding zeker. Het zijn de jongens uit het veld die de favorietenrol in aanloop naar de Ronde dragen. Staat er zondag een crosser op het hoogste schavot? Wie zijn de grootste favorieten voor de Ronde van Vlaanderen 2019?

***** Zdeněk Štybar
De wijze waarop Zdeněk Štybar vorige week vrijdag de E3 BinckBank Classic op zijn naam schreef is kenmerkend voor het voorjaar van Deceuninck-Quick Step. Ploegmaat Bob Jungels reed iedereen aan flarden op de Karnemelkbeekstraat, waardoor hij de Tsjech in een zetel naar de finale bracht en een nieuw Wolfpack-feestje kon worden gevierd. Štybie, die dit jaar ook al de Omloop het Nieuwsblad won en vierde werd in de Strade Bianche, gaf afgelopen woensdag forfait in Dwars door Vlaanderen zodat hij zondag maximaal uitgerust aan de start van Vlaanderens Mooiste kan starten.

Stybar Ronde van Vlaanderen

**** Mathieu van der Poel
Groots. Indrukwekkend. Fantastisch. Op grootse wijze schreef Mathieu van der Poel afgelopen woensdag Dwars voor Vlaanderen op zijn naam. En dat in zijn tweede WorldTour-koers ooit. Tuurlijk, zondag in Vlaanderens Mooiste mag je er gerust 90 kilometer bij op tellen. En het wordt het eerste monument dat De Vliegende Hollander gaat rijden. Toch rekenen wij Van der Poel als grootste uitdager van Štybar. Alleen al hoe hij op fenomenale wijze er nog een spurt uit wist te poepen in de finale van Dwars door Vlaanderen. Kan de veldrijder zegevieren in hét monument van de kasseiklassiekers op de weg?

Van der Poel Ronde van Vlaanderen

*** Wout van Aert
Het was maar goed dat de voorsten van het uitgedunde peloton op de Kemmel mayonaise met zich had, want Wout reed daar iedereen aan frieten”. Niets anders dan lof voor Wout van Aert. Waar we afgelopen winter in het veld een tweestrijd zagen tussen Van der Poel en Van Aert, zien we zondag opnieuw een strijd tussen de crossers. Net als Štybar paste de 24-jarige coureur van Jumbo Visma voor Dwars door Vlaanderen. “Ik ga nu een paar goede trainingen doen en ben dan klaar voor de Ronde”. Bekijk zijn Strava activiteit van de dag na (!) Gent- Wevelgem en je ziet dat het met de conditie wel goed zit. Een rondje van 6 uur en 18 minuten, met een gemiddelde van 32,8 kilometer per uur. Aan zijn resultaten dit voorjaar ligt het ook niet. Derde in de Strade, zesde in Sanremo en tweede in de E3. Schrijf hem zondag maar op!

Van Aert Ronde van Vlaanderen** Greg van Avermaet
Nog zo’n klasbak die dit voorjaar al veel top-tien klasseringen liet noteren. Greg van Avermaet wist dit jaar nog geen klassieker op zijn naam te schrijven, maar reed naar een tweede stek in de Omloop het Nieuwsblad, een zesde in de Strade Bianche en een derde plaats in de E3 BinckBank Classic en staat zondag met maar één doel aan de start van de Ronde van Vlaanderen: winst. Gouden Greg werd tweemaal tweede, eenmaal derde en reed in totaal zevenmaal (!) naar een top-tien in de Ronde, maar stond in Oudenaarde nog nooit op het hoogste schavotje. Kan de 33-jarige Lokenaar Team CCC zondag dan eindelijk een vette vis bezorgen?

Van Avermaet Ronde van Vlaanderen

* Oliver Naesen
Misschien wel de sterkste coureur van het voorjaar, gemeten vanaf de Omloop tot en met Dwars door Vlaanderen. Miste in het Vlaams openingsweekend nog op cruciale momenten de beslissende slag, maar draait sinds Parijs-Nice echt goed rond. Stond kopman Romain Bardet bij in het waaiergeweld en reed daar zelf nog naar het één-na-hoogste schavot. Diezelfde tweede plaats veroverde hij in Milaan Sanremo. “Niemand rijdt mij eraf op de Poggio”, zei de straffe AG2R La Mondiale-klepper voorafgaand aan La Primavera. En daar was geen woord aan gelogen. Terug op de kasseien, het terrein waar Naesen zich thuis voelt, reed hij naar een achtste stek in de E3 BinckBank Classic, werd hij derde in Gent-Wevelgem en negentiende in Dwars door Vlaanderen. Kan Naesen zondag zijn eerste monument in de wacht slepen?

Joker: Niki Terpstra
Als je één coureur nooit mag afschrijven of onderwaarderen is het Niki Terpstra wel. Voor de camera van Sporza gaf de titelverdediger van Direct Energie aan dat hij goesting heeft. “Er zijn niet veel kansen in het Vlaamse voorjaar. Je moet pakken wat je pakken kan. Ik ben gemotiveerd. Zowel voor Dwars door Vlaanderen als voor zondag”. In Dwars door Vlaanderen eindigde Terpstra op 44 tellen achter winnaar Van der Poel. Kan de 34-jarige Nederlander zondag zijn titel prolongeren?

Terpstra Ronde van Vlaanderen 2019Favorieten Ronde van Vlaanderen 2019 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Zdeněk Štybar
**** Mathieu van der Poel
*** Wout van Aert
** Greg van Avermaet
* Oliver Naesen
Joker: Niki TerpstraEerdere edities:Ronde van Vlaanderen 2018

Zondag 1 april 2018 wordt de Ronde van Vlaanderen voor de 102e keer verreden. Vlaanderens Mooiste is het slotstuk van anderhalve week lang koersplezier in Vlaanderen, met ook dit jaar weer een start in Antwerpen, kasseihellingen als de Muur van Geraardsbergen, de Paterberg en de Oude Kwaremont.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2018

Daags voor De Ronde van Vlaanderen 2018 zullen we uitgebreid vooruitblikken met een voorbeschouwing met de favorieten voor de eindzege, een parcoursbeschrijving en de deelnemende ploegen en renners.

Nadat de redactie eerste zelf zaterdag in de mytische cyclo van de Ronde van Vlaanderen, wellicht met de nodige moeite, de kasseistroken en hellingen zullen aandoen, staat later op Voorjaarsklassiekers.be een uitgebreide voorbeschouwing voor u klaar. Wat zijn de beste plekken om de profs (meerdere keren) van dichtbij te aanschouwen? In welke frietkot eet u de beste Bicky Burger? Wat is de sterrenverdeling volgens de kenners en wie vinden wij de favoriet en wie kunt u het beste tippen in uw wielerpronostiek? U vindt het op Voorjaarsklassiekers.be! Allez, c’est Koers!

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2018

In de koers van 2017 verraste Phillipe Gilbert vriend en vijand door op imponerende wijze de Ronde van Vlaanderen voor het eerst op zijn naam te schrijven, na een solo van een kleine 60 kilometer. Greg van Avermaet sprintte daarachter naar een tweede stek, voor Nederlanders Niki Terpstra en Dylan van Baarle.

Wie kunt u opschrijven voor Vlaanderens Mooiste 2018? Wie zijn de topfavorieten voor de Ronde van dit jaar én wat zijn de tips voor uw pronostiek?

***** Peter Sagan
Gewiekst. Sterk. Straf. Na een aantal voorjaarsklassiekers zonder zege was het in Gent Wevelgem wel raak. In de spurt legde hij ze er allemaal af en Peter Sagan heeft zijn eerste klassieke zege van dit jaar binnen, waardoor de wereldkampioen zelfverzekerder dan ooit de Heilige Week zal ingaan. Kan de Slowaak na zijn schitterende overwinning in 2016 opnieuw de Koning van Vlaanderen worden?

**** Greg van Avermaet
Ook Voor Greg van Avermaet is de belangrijkste week van 2018 begonnen. De Flandrien die de Ronde van Vlaanderen als absolute hoofddoel van het jaar heeft, zat in de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en afgelopen woensdag in Dwars door Vlaanderen bij de pinken en zal zondag alles op alles zetten: voor Gouden Greg is winnen in de Vlaamse Hoogmis het enige dat telt.

*** Phillipe Gilbert
Titelverdediger Phillipe Gilbert wist vorig jaar de Ronde van Vlaanderen op zijn naam te schrijven door een solo van 56 kilometer met succes af te ronden, wat door menig wielerliefhebber Merckxiaans werd beschouwd – en ook dit jaar is de Waal dik in orde, met onder andere een derde plaats in de E3 Prijs Harelbeke. Kan Gilbert zijn titel met verve verdedigen?

Ronde van Vlaanderen 2018

** Sep Vanmarcke
Sep Vanmarcke liet afgelopen woensdag in Dwars door Vlaanderen zien dat het mijn zijn vorm wel goed zit. Schudde aan de boom in de diepe finale, maar moest in de slotkilometer passen toen Lampaert demarreerde naar zijn tweede overwinning. Hoewel Sterke Sep genoegen moest nemen een derde plaats, zal hij zondag met veel vertrouwen starten.

* Niki Terpstra
Niki Terpstra is in de schaduw van Gilbert, eigenlijk samen met Zdenek Stybar en Yves Lampaert, de luxeknecht bij Quick-Step Floors. De Nederlandse hardrijder voerde vorige week vrijdag een zeer straffe nummer op door in de straten van Harelbeke solo aan te komen. Kan de Nederlander zijn derde plek van verleden jaar verbeteren?

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2018

Joker: Tiesj Benoot
Tiesj Benoot zou ook maar zo twee of drie sterren konden krijgen, het is echter zo’n editie van de Ronde van Vlaanderen dat er meerdere renners favoriet zijn. Benoot is echter in onze ogen degene die na Sagan, Van Avermaet, Gilbert, Vanmarcke en Terpstra een vermelding verdient. Wist twee jaar terug als 21-jarige al eens derde te worden in de Ronde, was afgelopen woensdag in Dwars door Vlaanderen één van de betere coureurs in koers en komt aan de start met een overwinning in Strade Bianche op zak.

Ronde van Vlaanderen 2018 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Peter Sagan
**** Greg van Avermaet
*** Phillipe Gilbert
** Niki Terpstra
* Sep Vanmarcke
Joker: Tiesj Benoot

Parcours Ronde van Vlaanderen 2018

Ook in 2018 zal worden vertrokken vanaf Antwerpen, waar na de teampresentaties op de Grote Markt de Ronde-karavaan omstreeks 10:30 uur zal vertrekken aan Het Steen. Na de start in de havenstad wordt er langs Herzele en Zottegem koers gezet naar Oudenaarde. Voor het peloton de Muur van Geraardsbergen bereikt zal de Oude Kwaremont voor de eerste maal worden aangedaan, waarna in aanloop naar de Muur ook nog de Leberg, de Berendries en Tenbosse moeten worden bedwongen. De legendarische Muur van Geraardsbergen is opgenomen op honderd kilometer voor de meet. De laatste 75 kilometer zijn ongewijzigd gebleven. De finale zal opnieuw bestaan uit Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg en een laatste keer het duo Oude Kwaremont en Paterberg. De finish ligt aan de Minderbroederstraat in Oudenaerde.

Ronde van Vlaanderen Cyclo 2018

Zelf de Ronde van Vlaanderen fietsen? Schrijf u dan in voor de cyclo én beleef zelf de verschrikkelijk zware kasseihellingen als de Muur van Geraardsbergen, de Paterberg én de Oude Kwaremont.


Ronde van Vlaanderen 2018

Ronde van Vlaanderen 2017

Zondag 2 april 2017 staat de 101e editie van de Ronde van Vlaanderen op het programma. Ook dit jaar is Vlaanderens Mooiste het slotstuk van anderhalve week lang koersplezier in Vlaanderen. Ronde van Vlaanderen 2017 heeft een primeur: na enkele jaren afwezigheid is de legendarische Muur van Geraardsbergen weer opgenomen in het parcours. De Ronde van Vlaanderen 2017 kent in totaal 259,5 kilometer.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2017

Daags voor De Ronde van Vlaanderen 2017 zullen we uitgebreid vooruitblikken met een voorbeschouwing met de favorieten voor de eindzege, een parcoursbeschrijving en de deelnemende ploegen en renners.

Vorig jaar werd de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen op imponerende wijze gewonnen door wereldkampioen Peter Sagan. De Slowaak van Tinkoff was in de finale de allersterkste, door zich in de slotklim (op de Paterberg) te ontdoen van Sep Vanmarke en finishte solo met een wheelie in Oudenaarde. Fabian Cancellara werd in zijn laatste Ronde tweede. Vanmarcke complementeerde het podium.

In een koers waar de nervositeit de boventoon voerde, zagen enkele topfavorieten hun droom in rook opgaan. Nadat eerder al Arnaud Démare moest afstappen, viel Tiesj Benoot in het gedrang van het peloton van zijn fiets en was hem hetzelfde lot als de Fransman bezworen. Het dieptepunt was een crash van de halve BMC-formatie, dat resulteerde in de opgave van topfavoriet Greg van Avermaet.

Ronde van Vlaanderen 2017

Parcours Ronde van Vlaanderen 2017

De 101e editie van de Ronde van Vlaanderen kent een nieuwe startplaats: op zondag 2 april 2017 zal worden vertrokken vanaf Antwerpen, dat de voorkeur heeft gekregen boven Brugge. Na de start in de havenstad wordt er langs Herzele en Zottegem koers gezet naar Oudenaarde. Voor het peloton de Muur van Geraardsbergen bereikt zal de Oude Kwaremont voor de eerste maal worden aangedaan, waarna in aanloop naar de Muur ook nog de Leberg, de Berendries en Tenbosse moeten worden bedwongen.

De legendarische Muur van Geraardsbergen is opgenomen op honderd kilometer voor de meet. De laatste 75 kilometer zijn ongewijzigd gebleven. De finale zal opnieuw bestaan uit Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg en een laatste keer het duo Oude Kwaremont en Paterberg. De finish ligt aan de Minderbroederstraat in Oudenaerde.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2016

1. Peter Sagan (Tinkoff) op 6:10:37
2. Fabian Cancellara (Trek - Segafredo) op 0:25
3. Sep Vanmarcke (Team LottoNL-Jumbo) op 0:28
4. Alexander Kristoff (Team Katusha) op 0:49
5. Luke Rowe (Team Sky) "
6. Dylan van Baarle (Cannondale Pro Cycling Team) "
7. Imanol Erviti (Movistar Team) "
8. Zdenek Stybar (Etixx - Quick Step)
9. Dimitri Claeys (Wanty - Groupe Gobert) "
10. Niki Terpstra (Etixx - Quick Step) "

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2017

Vlaanderens Mooiste. Het absolute hoogtepunt van anderhalve week koersplezier in Vlaanderen, waar we met Dwars door Vlaanderen (Yves Lampaert), de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem (Greg van Avermaet) Belgische winnaars en een met Belgen gekleurd podium zagen. Bij de totstandkoming van de topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen 2017 rijst één vraag: wie kan Greg van Avermaet zondag temmen of zien we voor het eerst sinds de zege van Tom Boonen in 2012 een nieuwe Belgische zege in de Ronde van Vlaanderen?

Voorjaarsklassiekers.be presenteert u hier de favorieten en geeft u direct enkele tips voor uw wielerpronostiek.

***** Greg van Avermaet

Zoals gezegd, Greg van Avermaet is bij uitstek dé favoriet voor de eindzege in de Ronde van Vlaanderen. Was vorig jaar eveneens de te kloppen man, maar door een verschrikkelijk massale duikelpartij letterlijk uit de koers gevallen. Met zeges in de Omloop en afgelopen vrijdag (E3 Harelbeke) en zondag (Gent-Wevelgem) is hij favoriet nummer 1.

Ronde van Vlaanderen 2017 Van Avermaet

**** Peter Sagan

Titelfavoriet en wereldkampioen Peter Sagan zal de grootste belager zijn van D'n Greg. Bij een select groepje richting Oudenaarde zal alle ogen gericht zijn op hem. Maar dat hij de koers naar zich toe kan trekken en weg rijden van alles en iedereen liet hij vorig jaar zien op de Paterberg. Kan Peter de Grote het opnieuw flikken?

*** Philippe Gilbert

Phillipe Gilbert is aan een ijzersterk voorjaar bezig en de grootste favoriet achter Van Avermaet en Sagan op basis van zijn prestaties in Dwars door Vlaanderen en de E3 Harelbeke (tweemaal een tweede plaats) en de Driedaagse De Panne Koksijde. De 34-jarige Belgisch kampioen is bij Quick-Step Floors samen met Tom Boonen, Zdenek Stybar en Niki Terpstra één van de kopmannen en kan rekenen op een ijzersterk blok.

Ronde van Vlaanderen 2017 Gilbert

** Tom Boonen

Tom Boonen zal zondag bij Quick-Step Floors het kopmanschap, zoals gezegd, delen met Phillipe Gilbert. Hoewel Boonen door de jaren heen steeds minder ging presteren in Vlaanderens Mooiste en de explosiviteit op de Vlaamse hellingen is er door het ouder worden ook niet beter op geworden, echter zal Boonen willen schitteren in zijn allerlaatste Ronde van Vlaanderen. Al is het alleen om de juiste feeling te verkrijgen voor zijn absolute hoofddoel dit voorjaar: Parijs-Roubaix.

* John Degenkolb

Een andere kanon die wellicht hoger op de favorietenlijst van Parijs-Roubaix zal prijken, maar met wie zeker rekening mee moet worden gehouden is John Degenkolb. Het was de Duitser van Trek-Segafredo die afgelopen zondag in Gent-Wevelgem samen met Sagan de latere winnaar Van Avermaet kan volgen. Kan Degenkolb zondag voor een grote verrassing zorgen?

Joker: Oliver Naesen

Achter de bovenstaande grote namen is Oliver Naesen  één van de outsiders voor de zege in de Ronde van Vlaanderen. De 26-jarige laatbloeier van AG2R Mondiale kent een uiterst sterk voorjaar. Zevende in de Omloop, achtste in Kuurne, zesde in Dwars door Vlaanderen, derde in de E3 Harelbeke. En dat allemaal zonder kleppers als kompanen. Ga er maar aan staan!

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2017 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Peter Sagan
**** Greg van Avermaet
*** Philippe Gilbert
** Tom Boonen
* John Degenkolb
Joker: Oliver Naesen

Ronde van Vlaanderen 2016

Zondag 3 april 2016 staat de 100e editie van de Ronde van Vlaanderen op het programma. Net als de afgelopen jaren, zal ook tijdens de jubileumeditie alle grote namen aan de start verschijnen. Fabian Cancellara en Tom Boonen, beiden doorgewinterd en met 35 jaar een pak aan ervaring, zullen na hun afwezigheid van vorig jaar door blessureleed met maar één doel aan de start verschijnen: Vlaanderens Mooiste winnen en recordhouder worden met vier zeges.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2016

Kan de Noor Alexander Kristoff voor de tweede maal op rij de Ronde van Vlaanderen winnen? Kunnen Belgen Sep Vanmarcke of Greg van Avermaet eindelijk hun gedroomde koers verzilveren? Gaat de zege naar het kamp van Sky met Geraint Thomas, Ian Stannard en Michal Kwiatkowski als outsiders? Kan Niki Terpstra een ander monument veroveren en wat kunnen we verwachten van Tom Boonen en Fabian Cancellara? Op deze pagina blikken we uitgebreid vooruit op de Ronde van Vlaanderen 2016, met informatie over het parcours en een overzicht met de topfavorieten.

Vorig jaar versloeg de ijzersterk rijdende Alexander Kristoff Niki Terpstra in de sprint en werd Flandrien Greg van Avermaet derde.

Ronde van Vlaanderen 2016

Parcours Ronde van Vlaanderen 2016

Ook in de jubileumeditie zal de Ronde van Vlaanderen starten in Brugge, dat al sinds 1998 het startdecor is voor het Vlaams volksfeest. De Ronde van Vlaanderen 2016 is 256 kilometer lang en kent 18 hellingen en 7 kasseistroken. De laatste 150 kilometer van deze zware beproeving zal identiek zijn aan de laatste jaren, waar er om de 12 kilometer een nieuwe helling of kasseistrook opdoemt - en dit zal de aanvallers in de kaart spelen.

De Oude Kwaremont (welke drie maal wordt aangedaan) en de Paterberg (tweemaal) zullen als hart van de Ronde dienen en de finale zal met de Koppenberg (op 45 km), de Steenbeekdries (op 39km), Taaienberg (op 37 km), Kruisberg (op 27 km), Oude Kwaremont (op 17 km) en Paterberg (op 13 km) gegarandeerd vuurwerk opleveren.

Hellingen Ronde van Vlaanderen 2016

1. Oude Kwaremont (na 103km)
2. Kortekeer (na 114km)
3. Eikenberg (na 121km)
4. Wolvenberg (na 124km)
5. Molenberg (na 137km)
6. Leberg (na 157km)
7. Berendries (na 161km)
8. Valkenberg (na 167km)
9. Kaperij (na 177km)
10. Kanarieberg (na 185km)
11. Oude Kwaremont (na 200km)
12. Paterberg (na 204km)
13. Koppenberg (na 210km)
14. Steenbeekdries (na 216km)
15. Taaienberg (na 218km)
16. Kruisberg (na 229km)
17. Oude Kwaremont (na 238km)
18. Paterberg (na 242km)

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2016

Met de eerste twee WorldTour-voorjaarsklassiekers, de uiterst spectaculair verlopen E3 Harelbeke van Goede Vrijdag en Gent-Wevelgem op Tweede Paasdag, is de balans gemaakt en kunnen we uitgebreid vooruitblikken op de 100e Ronde van Vlaanderen. Wie zijn de topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen 2016?

***** Fabian Cancellara
Op basis van wat Fabian Cancellera dit voorjaar al liet zien is één ding duidelijk: de 35-jarige Zwitser is de enige die de volle vijf sterren achter zijn naam verdiend. De ijzersterk rijdende kopman van Trek-Segagredo heeft de afgelopen weken flink geïmponeerd en pakte overwinningen in de Ronde  van Algarve (tijdrit), Strade Bianche en Tirreno Adriatico (tijdrit). In de E3 Harelbeke en Gent Wevelgem van jongstleden vrijdag en zondag was hij de sterkste in koers. In de E3 Harelbeke werd Cancellara vierde, door meer dan twee (!) minuten achterstand (opgelopen door materiaalpech) goed te maken. In Gent Wevelgem kon hij als enige Peter Sagan volgen op de Kemmelberg, maar werd hij in de sprint wel geklopt door de Slowaak. Het moge duidelijk zijn dat de finale van de Ronde in Oudenaarde hem beter en als hij aldaar aan de boom zal schudden, weinig renners hem kunnen volgen. Gaat Cancellara in zijn afscheidsjaar nog éénmaal toeslaan in de Ronde van Vlaanderen?

Ronde van Vlaanderen 2016 Cancellara

**** Peter Sagan
Achter Cancellara is Peter Sagan de te kloppen man op dit moment. Zowel in de E3 Harelbeke als in Gent Wevelgem stak de coureur van Tinkoff-Saxo zijn neus aan het venster. Vrijdag moest hij in de spurt nog zijn meerdere erkennen aan Michal Kwiatkowski en eindigde daardoor voor de achtste (!) maal als tweede als wereldkampioen. Zondag in Gent Wevelgem lukte het de rappe Slowaak wél en kon hij voor het eerst in zijn regenboogtrui juichen. Dit moet Sagan het laatste beetje zelfvertrouwen geven om helemaal klaar te zijn en er zondag te staan. Kan Sagan voor het eerst in zijn carrière zijn gedroomde monument veroveren?

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2016

*** Greg van Avermaet
Het voorjaar van 2016 is het voorjaar van Greg van Avermaet. In de allereerste voorjaarsklassieker die het er toe deed sloeg hij direct toe door onder andere Sagan in de sprint te kloppen. Met de winst in de Omloop het Nieuwsblad schreef D'n Greg eindelijk een klassieker op zijn naam. Hij blonk daarna ook in Tirreno-Adriatico uit, door weer Sagan te kloppen in een sprint. Doordat de zware bergetappe door sneeuwval niet doorging wist Van Avermaet ook nog eens de eindzege in de Tirreno te pakken. Volgens criticasters piekte de 30-jarige BMC-coureur te vroeg. Hebben zij gelijk? Nee. De BMC-coureur schudde ook in Dwars door Vlaanderen en Gent Wevelgem aan de boom (in de E3 was hij afwezig door ziekte) en liet zien helemaal klaar te zijn voor Vlaanderens Mooiste.

Van Avermaet Ronde van Vlaanderen 2016

** Sep Vanmarcke
Waar Van Avermaet vroeg piekte, koos Sep Vanmarcke er juist voor om pas tijdens de E3 Harelbeke zijn eerste koers op Vlaamse bodem te rijden. De kopman van LottoNL-Jumbo gooide namelijk voor het eerst in jaren zijn programma om. Zijn forfait in het Vlaams openingsweekend gaf hem meer trainingstijd in aanloop naar zijn hoofddoelen: de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. Dat Sep momenteel in vorm steekt bewees hij in de E3 Harelbeke en in Gent Wevelgem. Vooral door zijn sterke optreden in Gent Wevelgem verdient hij een plaatsje bij de topfavorieten voor de Ronde. Vanmarcke belandde door waaiers achterop, maar bracht zichzelf op formidabele wijze terug. Dit resulteerde uiteindelijk in een tweede stek achter Sagan. Kan Vanmarcke zondag in de Ronde winnen?

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2016

* Alexander Kristoff
Waar was de ijzersterke Noor van weleer in de Omloop het Nieuwsblad? Waarom kon hij zijn vorig jaar zo overtuigende eindspurten dit jaar in Parijs-Nice en Milaan Sanremo niet laten zien? Dat Kristoff dit voorjaar niet over dezelfde benen als verleden jaar beschikt was duidelijk zichtbaar. In de E3 Harelbeke werd het echter nóg pijnlijker: de coureur van Katusha moest overal lossen en leek alles behalve in vorm. Later bleek dat Kristoff ziek was en eigenlijk helemaal niet had moeten starten. Dit weerhield hem ook van deelname aan Gent Wevelgem. Wel startte hij in de Driedaagse Panne De Koksijde en warempel, we zagen weer even de oude Kristoff. De renner van Katusha schreef na een machtige spurt de eerste etappe op zijn naam. Geraakt Kristoff op tijd in vorm om zijn titel zondag in de Ronde van Vlaanderen met verve te verdedigen?

Ronde van Vlaanderen 2016

Outsider: Michal Kwiatkowski
Michal Kwiatkowski is dé outsider voor de zege in de Ronde van Vlaanderen. Niet de joker die U als verrassing kunt spelen voor uw wielerprono - dan kunt u beter inzetten op jongens als Tiesj Benoot, Luke Rowe, Jasper Stuyven of Matteo Trentin. Kwiatkowski staat door zijn zege in de E3 Harelbeke bij de bookmakers hoog in de rij der favorieten. En niet geheel onterecht. In de zware editie van de E3 Harelbeke liet hij alle favorieten achter zich en versloeg hij Sagan in de sprint. In de afgelopen jaren werd de rappe Pool in de Vlaamse klassiekers nooit door zijn Etixx-Quick Step opgesteld, dit jaar is hij bij Sky samen met Ian Stannard en Geraint Thomas juist één va de troeven. Wat kan de oud-wereldkampioen zondag in Vlaanderen laten zien?

Parcours Ronde van Vlaanderen 2016

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2016 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Fabian Cancellara
**** Peter Sagan
*** Greg van Avermaet
** Sep Vanmarcke
* Alexander Kristoff
Outsider: Michal Kwiatkowski

Ronde van Vlaanderen 2015

Dit jaar wordt de Ronde van Vlaanderen, dat Brugge als startplaats en Oudenaarde als aankomstplaats kent, verreden op zondag 5 april 2015. Daags voor de Ronde komen wij met een uitgebreide voorbeschouwing met de topfavorieten voor de eindzege in de Ronde van Vlaanderen 2015. Ook vindt u op deze pagina informatie over het parcours en de hellingen van de Ronde van Vlaanderen 2015.

Parcours Ronde van Vlaanderen 2015

Geheel volgens traditie start de Ronde van Vlaanderen op de Grote Markt in Brugge, waar de renners aangaan voor 265 kilometer koers. De finish van de Ronde is in Oudenaarde. Het parcours van de Ronde van Vlaanderen van 2015 kent negentien hellingen en zes kasseistroken. Dit zijn twee hellingen meer dan het parcours van de Ronde van verleden jaar. De Tiegemberg en de Berendries zijn toegevoegd aan het parcours.

De eerste helling die wordt beklommen is de Tiegemberg na ongeveer 87 kilometer wedstrijd. De Berendries, die de afgelopen twee jaren ontbrak in de Ronde vanwege wegenwerken, is helling nummer acht.

De verloop van de finale is ongewijzigd; op 45 kilometer van de meet wordt de Koppenberg aangedaan, waarna respectievelijk op zeventien en dertien kilometer van Oudenaarde de Oude Kwaremont en de Paterberg voor vuurwerk moeten dienen.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2015

Hellingen Ronde van Vlaanderen 2015

1. Tiegemberg (na 87km)
2. Oude Kwaremont (na 112km)
3. Kortkeer (na 123km)
4. Eikenberg (na 130km)
5. Wolvenberg (na 133km)
6. Molenberg (na 146km)
7. Leberg (na 167km)
8. Berendries (na 171km)
9. Valkenberg (na 176km)
10. Kaprij (na 187km)
11. Kanarieberg (na 197km)
12. Oude Kwaremont (na 210km)
13. Paterberg (na 213km)
14. Koppenberg (na 220km)
15. Steenbeekdries (na 225km)
16. Taaienberg (na 228km)
17. Kruisberg (na 238km)
18. Oude Kwaremont (na 248km)
19. Paterberg (na 251km)

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2015

Waar in de afgelopen jaren in de voorbeschouwing op Vlaanderens Mooiste vooral naar Fabian Cancellara en Tom Boonen werd gekeken, zal door blessures en de afwezigheid van deze grootmachten in de editie van 2015 een blik op de nieuwe generatie worden geworpen. Wie wint de Ronde van Vlaanderen 2015? (update dinsdag 31 maart 2015)

Sep Vanmarcke allereerst, is één van de topfavorieten voor de overwinning in de Ronde van Vlaanderen 2015. Hoewel hij in de afgelopen edities van E3 Prijs Harelbeke en Gent-Wevelgem geen podiumplaatsen heeft kunnen rijden, zal hij er staan om voor het maximale resultaat te gaan in één van zijn doelen dit voorjaar. Vanmarcke kan vooral vertrouwen halen uit zijn ijzersterke optreden in de Omloop eerder dit jaar en zijn parcourservaring. Maar de kopman van Team LottoNL-Jumbo eindelijk een monument op zijn naam schrijven?

Ronde van Vlaanderen 2015

Greg van Avermaet zal ook zeer gemotiveerd zijn om zijn allereerste monument op zijn naam te schrijven en met het ontbreken van Cancellara en Boonen is het dit jaar een uitgelezen mogelijkheid om de Ronde van Vlaanderen te winnen. De Flandrien van 2015 werd eerder dit jaar tweede in de Strade Bianche en pakte zijn eerste seizoensoverwinning in de Tirreno-Adriatico, maar kon evenals Vanmarcke niet meestrijden om de prijzen in de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Wat kan Van Avermaet in Vlaanderens Mooiste?

Evenals de voorgaande klassiekers, heeft Etixx-Quick Step ook in de Ronde van Vlaanderen meerdere topfavorieten in huis. Het zal de vraag wat de strategie van Etixx-Quick Step aanstaande zondag zonder natuurlijke kopman Tom Boonen zal zijn. De ijzersterk rijdende Zdenek Stybar is de beoogde kopman en de Tsjech heeft met een overwinning in Strade Bianche in maart en een tweede plaats in de recent verreden E3 Harelbeke al laten zien dat hij klaar voor het echte werk is.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2015

De andere kopman van Etixx-Quick Step is Niki Terpstra. De Nederlander heeft al wél een monument op zijn palmares; de op sublieme wijze veroverde overwinning van Parijs-Roubaix van vorig jaar. Terpstra kwam afgelopen woensdag in Dwars door Vlaanderen en vrijdag in E3 Harelbeke niet verder dan de 18e en 14e stek, maar reed zondag wederom een zeer sterke Gent-Wevelgem, waar hij net als in de Omloop eerder dit jaar een tweede plaats behaalde. 

Achter Stybar en Terpstra heeft EQS met Stijn Vandenbergh een joker in huis; de Belg heeft altijd de beschikking over goede benen en zal wellicht in dienst van de Tsjech en Nederlander rijden, maar waarom zal dertigjarige Vlaming in de Ronde niet zelf op zijn naam kunnen schrijven?

Met de drie favorieten in de gelederen zullen ze het anders moeten aanpakken dan eerder dit jaar in de Omloop en recent in de E3 Harelbeke. Toen droegen zij de koers, vulden ze het podium met ereplaatsen - maar ging de overwinning naar een rivaal.  Kan dit sterke blok alle criticasters de mond snoeren en het equipe van Patrick Lefevere de gedroomde overwinning in hun thuisland bezorgen?

Ook Team Sky komt met grof geschud naar de Ronde van Vlaanderen. Geraint Thomas allereerst, is misschien wel de beste man in koers op het moment. Schreef de Ronde van Algarve en afgelopen vrijdag de E3 Harelbeke op schitterende wijze op zijn naam en zal ook in de Ronde van Vlaanderen 2015 één van de te kloppen mannen zijn. Sky heeft daarbij met Omloop het Nieuwsblad winnaar Ian Stannard en Sir Bradley Wiggins twee hardrijders in de gelederen, waar ook zeker rekening mee dient te worden gehouden.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2015

Jürgen Roelandts mistte het openingsweekend eerder dit voorjaar door een hevige griep, maar liet zich vorige week weer van voren zien. Met een elfde plaats in Milaan Sanremo en een zevende plaats in de E3 Harelbeke werd vertrouwen getankt en afgelopen zondag in Gent-Wevelgem was de kopman van Lotto Soudal zelfs de strijdlustigste renner. De Belg reed bijna vijftig kilometer solo op kop, maar werd op twinig kilometer van de meet bijgehaald - waarna hij niet verder dan een zevende plaats kwam. Roelandts toonde echter aan dat hij weer helemaal terug is én daarbij favoriet voor een overwinning in de Ronde van Vlaanderen is.

Bij de Nederlanders zijn naast Terpstra de ogen gericht op Lars Boom en Sebastian Langeveld. De kasseispecialisten kwamen beiden hard ten val in de E3 Prijs Harelbeke, waarna het nog steeds onzeker is of zij zondag fit aan de start verschijnen. Voor Boom, die in de Tour de France van vorig jaar de kassei-etappe naar Ieper op formidabele wijze op zijn naam schreef, zal de Ronde van Vlaanderen de generale repetitie voor Parijs-Roubaix worden. Langeveld heeft van de Ronde van Vlaanderen echter zijn hoofddoel gemaakt. Zijn de kopmannen van Astana en Cannondale genoeg hersteld van hun blessures om mee te strijden om de knikkers?

Bij Katusha zal de kaart Alexander Kristoff worden getrokken. De Noor pakte diverse overwinning in Dubai en Qatar, werd in Kuurne Brussel Kuurne en Milaan Sanremo tweede in de spurt en behaalde top tien plaatsen in E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Naast Kristoff heeft Katusha met Luca Paolini een joker in huis. De achtendertig(!) jarige Italiaan won afgelopen zondag de slijtageslag van Gent-Wevelgem en als hij opnieuw de beschikking heeft over deze sterke benen zal hij in de Ronde van Vlaanderen wederom hoog finishen.

Peter Sagan en is net als Kristoff van nature een spurter, maar heeft ook het vermogen om te presteren in zware kasseienkoersen. Sagan reed een sterke Tirreno-Adriatico, maar kwam in zijn eerste doel van het jaar - Milaan Sanremo - niet verder dan de vierde plaats. Ondanks dat Sagan in de E3 Harelbeke niet verder kwam dan een dertigste plaats, liet hij zien dat hij de Vlaamse kasseien soepeler dan ooit verteerde. Kan de Slowaak - na overwinningen in de E3 Harelbeke van 2014 en Gent-Wevelgem van 2013 zondag eindelijk een monument winnen?

Hoewel John Degenkolb na zijn overwinning in Milaan Sanremo jongstleden maart aangaf dat Parijs-Roubaix zijn volgende hoofddoel is, zal hij aankomende zondag voor Giant-Alpecin de absolute kopman zijn. Degenkolb schreef vorig jaar Gent-Wevelgem op zijn naam, dus weet wat winnen in Vlaanderen is.

Achter bovenstaande favorieten zijn er diverse dark horses te selecteren. De ervaren Sylvain Chavanel en Heinrich Haussler rijdeb altijd sterk in de Ronde van Vlaanderen en zullen ook dit jaar gemotiveerd aan de start verschijnen. Stijn Devolder won de Ronde van Vlaanderen al tweemaal en is bij afwezigheid van Fabian Cancellara de kopman van Trek Racing Factory, Björn Leukemans is voor Topsport Vlaanderen de aangewezen persoon die het succes moet behalen. Leukemans reed al maar liefst zevenmaal top twintig in Vlaanderens Mooiste. Met Leukemans heeft Topsport Vlaanderen met Edward Theuns de nummer twee van Dwars door Vlaanderen en een ongekend talent in huis. Wat kan Theuns laten zien in de Ronde van Vlaanderen? En wat kunnen de Belgen Guillame van Keirsbulck, Tom van Asbroeck,  Yves Lampaert, Jens Debusschere in eigen huis laten zien?

De top favorieten Ronde van Vlaanderen 2015 volgens Voorjaarsklassiekers.be

**** Sep Vanmarcke
*** Zdenek Stybar, Geraint Thomas
** Niki Terpstra, Greg van Avermaet, Alexander Kristoff
* Peter Sagan, John Degenkolb, Jurgen Roelandts, Stijn Vandenbergh

Historie Ronde van Vlaanderen

Ronde van Vlaanderen 2014

De Ronde van Vlaanderen van 2014 kende een erg chaotische koersverloop met veel valpartijen, maar een alles behalve saaie finale. Onder leiding van Terpstra en zijn kopman Tom Boonen werd het groepje vluchters op de Koppenberg opgeraapt, waarna op de Taaienberg een nieuwe kopgroep met 13 renners - en alle favoriet - ontstond. Voor de Kruisberg gaven Greg van Avermaet en Vandenbergh er een patat op en reden op volle vaart uit diezelfde groep weg. Nadat Fabian Cancellara op fenomenale wijze een aanval op de kasseien van de Oude Kwaremont plaatste en de sterk rijdende Sep Vanmarcke met zich meekreeg reed de nieuwe kopgroep van vier gezamenlijk naar de finish. De Zwitser ging op minder dan tweehonderd meter van de aankomst als eerste aan en liet zijn concurrenten achter zich. Spartacus boekte daarmee zijn derde zege ooit in Vlaanderens Mooiste, waarmee hij op gelijke hoogte komt met onder meer Tom Boonen.

wieleroverzicht 2014

Ronde van Vlaanderen 2013

De Ronde van Vlaanderen van 2013 werd verreden op zondag 31 maart, Eerste Paasdag. Één van de favorieten moest de strijd al heel erg vroeg verlaten; Tom Boonen viel na 19 kilometer en daardoor was het voor hem einde koers. Nadat de koers lang gesloten bleef, waren het Jürgen Roelandts, Yoann Offredo, Sébastien Turgot, Maarten Tjallingi, Michal Kwiatkowski en Sebastien Hinault die op 30 kilometer van de meet wegvluchtten uit het peloton. Op de legendarische Kwaremont liet Roelandts zijn vormpeil zien en reed genadeloos weg van het zestal.

Tegelijkertijd liet Fabian Cancellara het peloton zijn krachtkuiten zien; alleen Peter Sagan kon hem volgen. Het duo pikten snel de zes vluchters op, reden in één lijn naar Roelandts en leken met zijn drieën de strijden om de dagzege. Roelandts en Sagan hebben de zege echter nooit mogen ruiken; Cancellara demarreerde op de Paterberg opnieuw, Sagan en Roelandts moesten passen, en solleerde naar de zege in Oudenaarde. Anderhalf minuut later finishte Peter Sagan als tweede, twee tellen voor Jürgen Roelandts. Alexander Kristoff won de sprint om plek vier, Matthieu Ladagnous, Heinrich Haussler, Greg van Avermaet, Sébastien Turgot, John Degenkolb en Sebastiaan Langeveld complementeerden de top tien.

Ronde van Vlaanderen