Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije is de vijfde, vreemde eend in de bijt der wielermonumenten. Natuurlijk, il Giro di Lombardia is even goed een monument. En net als Milaan San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik een koers met een rijke geschiedenis met roemruchte edities en prachtige grootheden van renners op de erelijsten. Il Lombardia wordt echter niet in het voorjaar, maar in het najaar verreden. De Herfstklassieker is het enige Monument dat in niet in april, maar eind september of begin oktober op het programma staat. Sinds 2012 steevast de week ná het Wereldkampioenschap wielrennen.

Ronde van Lombardije 2021

Historie Ronde van Lombardije

Bijgenaamd Classica delle foglie morte (“de Klassieker van de vallende (dode) bladeren”), is het de belangrijkste herfstklassieker in het wielrennen. De bekendste beklimming van de wedstrijd is de Madonna del Ghisallo in de finale.

Ronde van Lombardije Madonna del Ghisallo

De eerste editie werd gehouden in 1905. Sinds het begin is de Giro di Lombardia de klassieker met de minste onderbrekingen in de wielersport; alleen de edities van 1943 en 1944 werden om oorlogsredenen afgelast. De Italiaan Fausto Coppi won een recordaantal van vijf keer. Vanwege het veeleisende parcours wordt de wedstrijd beschouwd als een klassieker voor klimmers, waarbij klimmers met een sterke sprint-finish de voorkeur krijgen.

Wanneer is de Ronde van Lombardije?

De Ronde van Lombardije 2021 wordt verreden op zaterdag 9 oktober 2021 – en dus in tegenstelling tot wij hierboven schreven dus niet de week na het WK wielrennen in Leuven, dat eind september plaatsvindt. Dat weekend staat namelijk volledig in het teken van Parijs-Roubaix, de voorjaarsklassieker die voor het eerst sinds 2,5 jaar wordt verreden en wel op zondag 4 oktober 2021.

De Ronde van Lombardije is ontstaan uit een idee van journalist Tullo Morgagni. Morgagni wilde de Milanese renner Pierino Albini de kans geven om wraak te nemen voor zijn nederlaag tegen Giovanni Cuniolo in de kortstondige Italiaanse koningsbeker. Zijn krant la Gazzetta dello Sport organiseerde een nieuwe race als ‘rematch’ op 12 november 1905, genaamd Milano-Milano. De race trok grote menigten langs het parcours en eindigde in Milaan met de overwinning van Giovanni Gerbi, in die tijd een van de sterren van de wielersport. Gerbi won de race met 40 minuten voorsprong op Giovanni Rossignoli en Luigi Ganna.

De Fransman Henri Pélissier won in 1911 de Giro di Lombardia in de sprint. De wedstrijd werd al snel een vaste waarde als afsluiter van het Italiaanse en Europese wielerseizoen. Hij werd in 1907 omgedoopt tot Giro di Lombardia. Na de pioniersjaren werd de race afwisselend gedomineerd door de Fransman Henri Pélissier en lokale helden Gaetano Belloni en Costante Girardengo, die allen de race driemaal wonnen.

Zoals de meeste wielerklassiekers heeft het parcours zich in de loop der jaren ontwikkeld, en de Ronde van Lombardije heeft meer veranderingen ondergaan dan enig ander wielermonument. Sinds de jaren zestig is het parcours heuvelachtig en gevarieerd rond het Comomeer, ten noordoosten van Milaan, met een vlakke finish in een van de steden aan de oevers van het meer.

Kenmerkend is de beklimming van de Madonna del Ghisallo, een van de iconische heiligdommen in de wielersport. De klim begint in de buurt van Bellagio aan de oever van het Comomeer, en gaat omhoog tot aan de kerk van Madonna del Ghisallo (754m), de beschermvrouwe van de wielrenners. In de loop der jaren is deze kerk onlosmakelijk verbonden geraakt met de wedstrijd en met de wielersport in het algemeen. Het was de favoriete beklimming van wielergrootheden Fausto Coppi en Gino Bartali, die het vereeuwigd hebben. De kerk doet ook dienst als museum met religieuze en wielergerelateerde voorwerpen.

Parcours Ronde van Lombardije 2021 (1)

Vorige editie Ronde van Lombardije

Wanneer ze bij Deceuninck Quick Step en co in de ploegenwagen op de koersradio „chute numéro 111, Remco Evenepoel” horen – maar ze nog geen beelden hebben gezien zullen ze vloeken en tieren. Uitgerekend hij, de grote man voor deze Ronde van Lombardije. Hij kon ’m bijna niet verliezen – ja, van zichzelf. Maar de ploeg had het parcours tot in het kleinste detail verkend, twee keer zelfs. Zodra eindelijk de Italiaanse regie de beelden paraat heeft zien we in de herhaling een renner in een afdaling, onder aanvoering van meesterdaler Vicenzo Nibali – en het zal niet de eerste keer zijn dat Lo Squalo Dello Stretto in Lombardia zijn dalingskunsten vertoont – een bocht in stuiven, hem niet kan houden, vol in de remmen moet en onfortuinlijk het ravijn in stort en verdwijnt. Een doodse stilte in Como en einde koers voor Remco Evenepoel tot gevolg

Sportief gezien blijven we kort. De ritwinst ging naar Jakob Fuglsang, die de Nieuw-Zeelander George Bennett en de Rus Aleksandr Vlasov naar de tweede en derde stek verwees. De gedachten – en aandacht – in de diepe finale waren, terecht, alleen naar Remco Evenepoel.

Navigeer hier naar een voorbeschouwing op de Ronde van Lombardije 2021, met een overzicht van het parcours en de favorieten Ronde van Lombardije 2021.