Voorbeschouwing E3 Harelbeke 2014

Voorbeschouwing E3 Harelbeke 2014

E3 Harelbeke is na Milaan San Remo de tweede voorjaarsklassieker uit de WorldTour en de eerste echte klassieker op Vlaamse bodem. In het verleden vond de koers plaats op de zaterdag, de week voor Ronde van Vlaanderen – waardoor het de aftrap van de Vlaamse Wielerweek betrof. Sinds 2012 is de E3 Harelbeke (tot 2011 E3 Prijs Harelbeke genaamd) opgenomen in het WorldTour en is de koers verhuisd van zaterdag naar de vrijdag (twee weken voor Gent Wevelgem) en eveneens een week voor de Ronde. Vrijdag 28 maart 2014 wordt de 57e editie van de E3 Harelbeke verreden.

Historie E3 Harelbeke

De koers werd in 1958 voor het eerst verreden, ten tijde van de aanleg van de E3 – de autosnelweg tussen Harelbeke en Antwerpen. Daar de eerste 17 edities werden gewonnen door een Belg, kende de wedstrijd later uiteenlopende winnaars. Zo won Nederlander Jan Raas tussen 1979 en 1981 drie maal op rij. Recordhouder van de E3 Harelbeke is Tom Boonen met vijf zeges. Tommeke wist tussen 2004 en 2007 viermaal op rij de E3 Harelbeke te winnen en ook in 2012 was Boonen de oppermachtigste. Vorig jaar veroverde zijn rivaal Fabian Cancellara voor de derde maal een zege in de E3 Harelbeke, door op de Oude Kwaremont op magistrale wijze weg te rijden van de concurrentie en te soleren naar de eindzege.

Parcours E3 Harelbeke

Het parcours van de E3 Harelbeke van 2014 kent zeventien hellingen, maar zal hoogstwaarschijnlijk pas op de veertiende helling, de Oude Kwaremont, of één later, op de Paterberg losbarsten. Naast deze venijnige kasseihellingen worden de Karnemelkbeekstraat en de Tiegemberg nog aangedaan, waarna nog vijftien vlakke kilometers dienen te worden gekoerst. In die kilometers moet er nog wel over de Haaghoek en de Paddestraat worden verreden.

Parcours E3 Harelbeke 2014

Profiel van het parcours van de E3 Harelbeke 2014.

 

Voorbeschouwing E3 Harelbeke 2014

Aangezien er ten opzichte van verleden jaar weinig wijzigingen in het parcours zijn doorgevoerd, wordt een soortgelijke koersverloop verwacht. In tegenstelling tot verleden jaar dient Fabian Cancellara echter rekening te houden met Tom Boonen, die vorig jaar forfait liet door een blessure. Ook kasseienspecialisten Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar, Niki Terpstra en Greg van Avermaet zullen zondag tot absoute kanshebbers behoren.

Favorieten E3 Harelbeke 2014

De twee rivalen werden in de alinea hiervoor al genoemd, maar dit zijn simpelweg de grootste favorieten voor de eindzege in de E3 Harelbeke 2014. Fabian Cancellara is titelhouder en met zijn tweede stek in Milaan San Remo liet hij zien dat zijn vormpeil in orde is. Omega Pharma Quick Step kopman Tom Boonen ontbrak in Milaan San Remo, maar komt door zijn zege in Kuurne Brussel Kuurne met vertrouwen naar de start vrijdag. Daarnaast beschikt Tommeke met zijn vijf zeges in de E3 Harelbeke over de nodige koerservaring.

E3 Harelbeke 2014

In Milaan San Remo reed Fabian Cancellara naar een tweede plaats. Vrijdag in de E3 Harelbeke is hij één van de topfavorieten.

Achter deze gedoodverfde favorieten is Sep Vanmarcke misschien wel de belangrijkste concurrent. De coureur van Belkin Pro Cycling liet zowel in de Omloop Het Nieuwsblad als Kuurne Brussel Kuurne zien in ijzersterke vorm te verkeren en de renner liet Milaan San Remo schieten om te trainen op de kasseien. De Belg heeft van Parijs Roubaix zijn absolute hoofddoel gemaakt, vorig jaar werd hij hier al knap tweede, maar zal vrijdag wederom voor het hoogst haalbare gaan.

E3 Harelbeke

In de Omloop liet Sep Vanmarcke zijn ijzersterke benen zien. Wat kan Vanmarkce in de E3 Harelbeke vrijdag?

Mochten de kasseispecialisten met een gezelschap richting Harelbeke rijden, is Peter Sagan de man die het klusje kan klaren in de sprint. Vorig jaar werd de Slowaak tweede achter Cancellara, maar afgelopen zondag kon hij zijn favorietenrol in de finale van La Primavera niet waarmaken. Hoewel Sagan de Ronde van Vlaanderen als één van zijn doelen heeft gesteld, zal Sagan vrijdag zijn criticasters maar wat te graag de mond willen snoeren.

Voor Lotto-Belisol is Jürgen Roelandts de kopman van vrijdag, al is de vraag in hoeverre de Belg meekan met bovenstaande renners. In de Omloop was de coureur net als vorig jara nog vrijwel onzichtbaar, maar zijn derde plaats in de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar geeft maar weer aan dat zijn piek een kleine maand later dan de Omloop ligt.

Bij Omega Pharma Quick Step kunnen er naast Stybar en Boonen nog enkele renners worden aangewezen die weten wat winnen in Vlaanderen is: Niki Terpstra soleerde woensdag zeer straf naar de zege in Dwars door Vlaanderen en Stijn Vandenbergh staat ook altijd zijn mannetje op het kasseienwerk.

Een andere Belg die afgelopen woensdag goed van voren zat is Stijn Devolder. Hoewel in dienst rijdend van Fabian Cancellara, lijkt de coureur weer terug in vorm te zijn. Vraag is echter in hoeverre hij zich zal moeten opofferen voor zijn kopman.

De in Milaan San Remo nog onfortuinlijke John Degenkolb zal vrijdag gebrandt zijn op revanche en de coureur van Giant-Shimano kan altijd rekenen op sterke ploegmaats.

Mannen die dit vaak ook kunnen zeggen, maar veelal op persoonlijke kwaliteiten ver komen in de koers zijn Sylvain Chavanel, Filippo Pozzato en Luca Paolini. De Fransman van IAM Cycling allereerst spurtte woensdag nog knap naar de vijfde plaats in Dwars door Vlaanderen. Italiaan Pozzato kondigde al aan pas vanaf de Ronde van Vlaanderen te willen vlammen en de Rus van Katusha gaf een soortgelijk signaal af. Toch dient er altijd rekening te worden gehouden met deze klasbakken.

Orica-GreenEDGE komt naar Harelbeke met twee mannen in vorm: Mathew Hayman en Jens Keukeleire en ook de Angelsaksische teams komen met een sterk blok naar het front. Team Sky heeft met Omloop winnaar Ian Stannard een man in vorm als kopman en heeft naast de Brit ook Geraint Thomas en Edvald Boasson Hagen in de gelederen. Garmin-Sharp heeft met Sebastian Langeveld, Johan Vansummeren en Nick Nuyens renners die weten wat winnen in een kasseienklassieker is en ook BMC Racing Team heeft op papier altijd een sterke formatie; Greg van Avermaet, Thor Hushovd en Daniel Oss zijn de renners die het team eindelijk weer eens succes moeten bezorgen.

Topfavorieten E3 Harelbeke

**** Fabian Cancellara, Tom Boonen
*** Sep Vanmarcke, Peter Sagan
** Zdenek Stybar, Ian Stannard, Sylvain Chavanel,
* Greg van Avermaet, John Degenkolb, Stijn Devolder, Niki Terpstra

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *