Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2014

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2014

Dwars door Vlaanderen 2014

Dwars door Vlaanderen is de traditionele opening van de Vlaamse Wielerweek. Geheel volgens traditie is Dwars door Vlaanderen, de woensdag na Milaan San Remo, de eerste afspraak van anderhalf week koers in Vlaanderen.

Dwars door Vlaanderen zal woensdag 26 maart aanstaande voor de 69e maal worden verreden en heeft een historie met veelal Belgen als winnaar. Ondanks dat het een doordeweekse semi-klassieker (1.1 status) heeft Dwars door Vlaanderen het afgelopen decennium meer aanzien verkregen, mede daar het anderhalve week voor de Ronde van Vlaanderen op het programma staat. Dwars door Vlaanderen geldt voor veel renners dan ook als één van de generale repetities op Vlaanderens Mooiste (dit jaar zondag 6 april op het programma.

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2014

Hoewel Tom Boonen de afgelopen weken ontbrak aan het front – de coureur liet Milaan San Remo links liggen omwille zijn vriendin te steunen, die afgelopen week een miskraam beging – en hij enkele wedstrijdkilometers misliep, zal hij tot één van de topfavorieten behoren.

Naast Boonen heeft Omega Pharma Quick Step meer favorieten in de gelederen. Dwars door Vlaanderen 2012 winnaar Niki Terpstra mag bijvoorbeeld voor eigen succes gaan rijden, ook Stijn Vandenbergh en Gert Steegmans zijn renners die het parcours door en door kennen.

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2014

Niki Terpstra won Dwars door Vlaanderen twee jaar geleden met verve. Kan hij dit jaar voor een vervolg zorgen?

Vorig jaar won Oscar Gatto verrassend en de Italiaan zal zijn titel met verve willen verdedigen, maar wat kan hij dit voorjaar laten zien? Peter Sagan zal in elk geval niet meereizen met Gatto meereizen, wel heeft Cannondale met Marco Marcato een man in vorm in hun gelederen.

Een verrassende naam op de startlijst is Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar heeft deze wedstrijd op zijn programma opgenomen, ter voorbereiding op de vijfde etappe van de Tour de France, waar er over een aantal stroken kasseien wordt gekoerst. Movistar neemt met Milaan San Remo nummer vijf Juan Jose Lobato daarnaast nog een spurter mee naar het Vlaamse front.

Kersverse Omloop het Nieuwsblad winnaar Ian Stannard zal bij menig bookmaker hoog op de lijst staan, maar gezien zijn puike vorm is dit niet zonder reden. Naast Stannard heeft Team Sky puncher Geraint Thomas en Bernhard Eisel en Chris Sutton voor de sprint.

Garmin Sharp zal een blok formeren rondom kopman Nick Nuyens, terwijl BMC Racing Team meerdere ijzers in het vuur hebben: zowel Taylor Phinney als Thor Hushovd zijn gemaakt voor het kasseienwerk.

De Vlaming Bjorn Leukemans is voor Wanty Groupe Gobert de man die voor eigen succes mag rijden.

Trek Factory Racing laat Fabian Cancellara thuis, maar komt met kopman Stijn Devolder en heeft met de gebroeders Boy en Danny van Poppel twee rappe mannen – die het moeten doen mits er wordt gesprint.

Ploegen die eveneens hopen op de sprint zijn Orica GreenEDGE, waar Mathew Hayman zijn derde plaats van vorig jaar probeert te verbeteren, en Astana die de nummer 2 van vorig jaar Borut Bozic heeft gebombardeerd tot kopman.

Een andere renner waar rekening mee moet worden gehouden is de kersverse Milaan San Remo winnaar Alexander Kristoff. Ook Gerald Ciolek liet in San Remo zien een zware koers goed te verteren en vooraan te kunnen zitten. Kuurne Brussel Kuurne runner up Moreno Hofland is bij het Nederlandse Belkin Pro Cycling de man in vorm, terwijl Lotto Belisol een blok bouwt rondom rappe man Kris Boeckmans.

IAM Cycling kopman Sylvain Chavanel liet in Parijs Nice zien in topvorm te verkeren, ook hij zal Dwars door Vlaanderen rijden op voorbereiding van de Ronde van Vlaanderen – maar de Fransman heeft in 2008 al eens de zege naar zijn hand te zetten.

Favorieten Dwars door Vlaanderen volgens Voorjaarsklassiekers.be

**** Tom Boonen
*** Alexander Kristoff, Niki Terpstra
** Sylvain Chavanel, Gerald Ciolek, Moreno Hofland,
* Geraint Thomas, Stijn Devolder, Ian Stannard, Juan Jose Lobato

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *