Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2014

Zondag 6 april aanstaande staat heel Vlaanderen op zijn kop voor de belangrijkste wielerkoers van het jaar: de Ronde van Vlaanderen. Vlaanderens Mooiste is het absolute hoogtepunt, na anderhalve week koersplezier dat begon met Dwars door Vlaanderen, twee dagen later de E3 Harelbeke kende, gevolgd door Gent-Wevelgem en de Driedaagse de Panne. Na Milaan San Remo is de Ronde van Vlaanderen het tweede grote monument der wielerklassiekers die dit voorjaar wordt verreden.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen

Historie Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen werd in 1913 voor het eerst verreden en kent dit jaar zijn 97e editie.  Door de jaren heen is de Ronde uitgegroeid tot de meest prestigieuze koers van Vlaanderen en staat met Milaan San Remo, Parijs Roubaix, Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Lombardije te boek als wielermonument. Belgen Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw en Tom Boonen en Italiaan Fiorenzo Magni zijn recordhouders met drie overwinningen.Vorig jaar won Fabian Cancellara op eigenaardige wijze zijn tweede Ronde. Zijn teamgenoot vandaag de dag, Stijn Devolder, wist de Ronde van Vlaanderen in 2008 en 2009 te winnen.

Parcours Ronde van Vlaanderen 2014

Geheel volgens traditie start de Ronde van Vlaanderen op de Grote Markt in Brugge, waar de renners aangaan voor 260 kilometer koers. De finish van de Ronde is in Oudenaarde. Het parcours van de Ronde van Vlaanderen van 2014 kent zeventien hellingen en zes kasseistroeken. De scherprechters van de Ronde van Vlaanderen zijn ook dit jaar weer de Oude Kwaremont en de Paterberg, die beide tweemaal moeten worden aangedaan.

Parcours Ronde van Vlaanderen 2014

 

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2014

Aangezien er ten opzichte van verleden jaar weinig wijzigingen in het parcours zijn doorgevoerd, wordt een soortgelijke koersverloop verwacht. In tegenstelling tot verleden jaar dient Fabian Cancellara echter rekening te houden met Tom Boonen, die vorig jaar forfait liet door een blessure. Daarbij moet de Zwitser absoluut rekening houden met Peter Sagan, die vorig jaar tweede werd en zijn zinnen heeft gezet op de Ronde. Ook kasseienspecialisten – en mannen in vorm – Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar, Niki Terpstra en Greg van Avermaet zullen zondag tot absoute favorieten behoren.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2014

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2014

Fabian Cancellara is titelhouder en de absolute topfavoriet voor Ronde van Vlaanderen 2014. De Zwitser heeft dit seizoen nog geen klassieker op zijn naam geschreven, maar werd al wel tweede in Milaan San Remo. Cancellara heeft de beschikking over een meesterknecht,die de afgelopen weken liet zien in goede doen te zijn: Stijn Devolder.

Runner up van verleden jaar, en winnaar van de E3 Harelbeke (en een etappe in de Driedaagse de Panne) Peter Sagan, is één van de grootste uitdagers van de Zwitser. De Slowaak Sagan heeft met Moreno Moser een talentvolle knecht die zelf ook in staat is om top tien te rijden.

Paterberg Ronde van Vlaanderen

Fabian Cancellara op de Paterberg tijdens de Ronde van Vlaanderen 2013.

De gelouterde en eeuwige rivaal van Cancellara,  Tom Boonen is na Sagan de grootste uitdager van Cancellara. Boonen liet eerder dit voorjaar al van zich horen door Kuurne Brussel Kuurne te winnen, maar ontbrak in de absolute finale van de Omloop Het Nieuwsblad en Gent Wevelgem. Tommeke heeft echter al drie zeges in de Ronde van Vlaanderen op zijn naam staan en zelf gezegd dat hij pas vanaf de Ronde (met daarna Parijs Roubaix als zijn absolute hoofddoel) te willen vlammen. De kopman van Omega Pharma Quick Step heeft met Niki Terpstra en Zdenek Stybar twee superknechten aan zijn zijde, die in eerste instantie in dienst rijden van Boonen – maar zelf ook in staat zijn om te winnen. Terpstra won vorige week woensdag Dwars door Vlaanderen en werd twee dagen later knap tweede in de E3 Harelbeke en is qua vormpeil de beste Nederlandse coureur van het moment.

Landgenoot van Boonen die nog niet wist te winnen in de Ronde van Vlaanderen, maar mogelijk wel de beste renner in vorm is van dit moment is Belkin Pro Cycling coureur Sep Vanmarcke misschien wel de belangrijkste concurrent. De Belg heeft van Parijs Roubaix zijn absolute hoofddoel gemaakt, maar met zijn huidige vormpeil – en een erg sterk team om zich heen – kan Vanmarcke zondag zomaar zijn allereerste monument winnen.

Fransman Sylvain Chavanel heeft de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix als hoofddoel van het seizoen gestelden heeft in tegenstelling tot zijn knechtenrol bij OPQS voorgaande jaren, dit jaar bij IAM Cycling een heel team die in zijn dienst zullen rijden. Een fitte Chavanel, met status als kopman, dient zeker tot de kanshebbers van een prestigieuze kasseienklassieker te horen.

Ook voor Italianen Filippo Pozzato en Luca Paolini is het moment supreme aangebroken. Pozzato kondigde al aan pas vanaf de Ronde van Vlaanderen te willen vlammen en de baardmans Paolini heeft de Ronde van Vlaanderen zelfs als hoofddoel van het seizoen gemaakt. Naast Paolini heeft Katusha ook nog Alexander Kristoff in de gelederen. De winnaar van Milaan San Remo werd hier vorig jaar vierde en komt dus met veel zelfvertrouwen aan de start.

Voor Lotto-Belisol is Jürgen Roelandts de aangewezen man die voor succes moet zorgen. Redelijk onzichtbaar in de eerste klassiekers, moet er zeker rekening worden gehouden met Roelandts: vorig jaar eindigde hij derde achter Cancellara en Sagan in de Ronde.

John Degenkolb nam afgelopen zondag revanche op zijn lekke band in de finale tijdens Milaan San Remo, door zeer fortuinlijk naar de zege te sprinten in Gent Wevelgem. De Duitser heeft bij Giant-Shimano wederom de status als kopman verkregen en zal erop gebrandt zijn om in deze monument opnieuw zichzelf te revancheren tegen opzichte van La Primavera.

Voor Team Sky, dat kasseienvreter en Omloop Het Nieuwsblad winnaar Ian Stannard vanwege een blessure moet missen, is Geraint Thomas de kopman. Met Edvald Boasson Hagen hebben ze tevens een coureur die weet wat hoog eindigen is in een kasseienkoers.

Garmin-Sharp neemt Sebastian Langeveld als absolute kopman mee naar Vlaanderen. Langeveld werd hier al eens vijfde en moet nu Nick Nuyens door een blessure ontbreekt, voor het succes gaan zorgen.  Bij BMC Racing is Greg van Avermaet de man in vorm. De vraag rijst echter: wanneer kan Van Avermaet eindelijk eens een Vlaamse klassieker winnen? BMC heeft met  Thor Hushovd en Taylor Phinney twee dark horses die eveneens succes kunnen bezorgen.

De top favorieten Ronde van Vlaanderen 2014 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Fabian Cancellara
**** Peter Sagan, Tom Boonen, Sep Vanmarcke
** Sylvain Chavanel, Zdenek Stybar, Niki Terpstra
* Greg van Avermaet, Geraint Thomas, Stijn Devolder

Ronde van Vlaanderen 2014

Hét moment tijdens de Ronde van Vlaanderen in 2013: Fabian Cancellara rijdt weg van Peter Sagan en solleert naar de zege. Kan Peter Sagan dit jaar in de Ronde wel zegevieren?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *