Favorieten Tour de France 2015

Nu de traditionele voorbereidingsrondes Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland zijn verreden, kan het echte vooruitblikken op de Tour de France 2015 beginnen. Op deze pagina presenteren wij een voorbeschouwing met een uitgebreide analyse van de kanshebbers en favorieten voor de eindzege in het algemeen klassement van de Tour de France van 2015, waar er meer renners dan ooit een serieuze gooi naar het geel zullen doen.

Favorieten algemeen klassement Tour de France 2015

*** Chris Froome

Chris Froome is de torenhoge favoriet voor de eindzege van de Tour de France 2015. De Britse Keniaan werd eind april in de Ronde van Romandië nog op waarde geklopt door de voor Katusha rijdende winnaar Ilnur Zakarin en runner-up Simon Spilak, maar de Tour de France winnaar van 2013 liet begin juni in het Critérium du Dauphiné zien helemaal klaar voor de Tour te zijn: met twee zeges in de laatste etappe zette hij het eindklassement naar zijn hand, waardoor hij net als in 2013 het eindklassement van de Dauphiné op zijn naam schreef. Vorig jaar eindigde de Tour de France voor Froome in een catastrofe: al in de vijfde etappe, in de beruchte kasseienrit naar Arenberg, moest Froome door meerdere valpartijen afstappen. Dit jaar dient opnieuw te worden gedokkerd over de kasseien, in rit vier van Seraing naar Chambrai, en een ware parcoursverkenning met ploegmaats zal moeten leiden tot minder kopzorgen. Zonder de pech van het vallen en met hulp van meesterknechten als Leopald König, Richie Porte en Wout Poels lijkt een tweede zege in de Tour de France zeer aanstaande.

Chris Froome Tour 2015

*** Alberto Contador

Kort achter Froome is Alberto Contador de grootste kandidaat voor de eindzege in het algemeen klassement van de Tour de France 2015. De Spanjaard, die vorig jaar net als Froome de Tour de France moest verlaten na diverse valpartijen, koos dit jaar een beduidend andere voorbereiding dan zijn grootste concurrenten. Na eerder dit jaar in de Ronde van Andalusië het één-op-één duel met Froome te verliezen, stond het voorjaar voor de coureur van Tinkoff-Saxo in het voorjaar van de Giro d’Italia, waar Contador zeer overtuigend won. Mede door de vermoeidheid en nasleep van een zware Giro d’Italia, liet El Pistolero de Dauphiné en Ronde van Zwitserland links liggen door te kunnen bijkomen en trainen. Het feit dat hij de vierdaagse rittenkoers de Rute du Sud midden juni gemakkelijk op zijn naam schreef, betekent dat Contador er begin juli zal staan. Met Rafal Majka en Roman Kreuziger beschikt Contador eveneens over zeer sterke ploegmaten, die beiden doorgaans tot diep in de finale van de bergetappes mee kunnen. Kan Contador zich revancheren op de afgepakte Tour overwinningen van 2007 en 2009 en voor het eerst sinds Marco Pantini in 1998 de Giro én de Tour in één jaar winnen?

Contador Tour 2015

*** Nairo Quintana

Achter Froome en Contador is Nairo Quintana de grootste favoriet in de strijd om het geel. De Colombiaan werd in zijn debuutjaar in 2013 zeer knap tweede achter Froome en veroverde daarmee het eindklassement van de witte trui. Vorig jaar koos de renner van Movistar voor een ander plan: schitteren in afwezigheid in La Grande Boucle en alle zinnen zetten op de Giro d’Italia en het plan slaagde volkomen. Mede door de prachtige etappezege naar Val Martello én de winst in de klimtijdrit op de één-na-laatste dag schreef Quintana de Ronde van Italië zeer overtuigend op zijn naam. Het roze van vorig jaar smaakt natuurlijk naar meer en Quintana wil zich dit jaar in de Tour écht gaan meten met de favorieten. Hoewel Quintana jaloers kan zijn op de superknechten van Froome en Contador, zal hij met Alejandro Valverde een zeer belangrijke ploegmaat hebben. Met de eindoverwinning in de Tirreno-Adriatico in het voorjaar op zak, zal de eveneens Colombiaan doen blinken van zelfvertrouwen.

Quintana Tour 2015

** Vicenzo Nibali

Titelverdediger Vicenzo Nibali is de vierde grote naam die van de Tour de France van dit jaar een doel heeft gemaakt. Hoewel hij vorig jaar kon profiteren van het uitvallen van zowel Froome als Contador, schreef de Italiaan de Tour op zeer overtuigende wijze op zijn naam. De kopman van Astana won maar liefst vier etappezeges, waarbij de tiende etappe op La Planche des Belles Filles en de achttiende etappe van Pau naar Hautacam symbool stonden voor de Tour de France van 2014: nummer 1 Vicenzo Nibali en daarna een hele tijd niets. Ondanks dat Nibali dit jaar nog geen resultaten heeft behaald en in de voorlaatste etappe in de Dauphiné hard door het ijs zakte, maakt de ervaren renner zich geen zorgen en is hij precies even ver als vorig jaar. Met Jakob Fuglsang als meesterknecht in het hooggebergte, wegkapitein Michele Scarponi en Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra aan zij krijgt Nibali een alleraardigst team om zich heen geformeerd. Kan De Haai van Messina een serieus gevaar vormen voor Froome, Contador en Quintana en het kunststukje van verleden jaar herhalen?

Nibali Tour 2015

Achter deze matadoren vinden we een heel rij renners die weliswaar niet het predikaat topfavoriet hebben, maar zeker zullen gaan hengelen naar een podiumplaats.

** Thibaut Pinot

Thibaut Pinot kende vorig jaar een fantastische Tour de France, waar hij achter Nibali en Jean-Christophe Peraud als derde in het algemeen klassement eindigde, maar eerste werd in het jongerenklassement en de witte trui veroverde. Pinot kan vertrouwen putten uit zijn aanloop naar de Tour de France, waar hij onder meer in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië etappezeges behaalde en in de Ronde van Zwitserland lang in de leiderstrui reed.

** Tejay van Garderen

De tijdrijder Tejay van Garderen mag zeker niet in het lijstje der outsiders ontbreken. Vorig jaar werd de zesentwintig jarige renner vijfde in het algemeen klassement van de Tour en dit jaar heeft hij het podium als doel gesteld. De Amerikaan kende een sterke generale repetitie; alleen eindwinnaar Chris Froome moest hij voor zich dulden in het eindklassement van de Dauphiné. Wat kan de kopman van BMC dit jaar in de Tour laten zien?

* Romain Bardet

De vierentwintig jarige Romain Bardet is samen met Jean-Christophe Peraud de vooruitgeschoven pilaar bij AG2R La Mondiale. Vorig jaar kende Bardet een goede Tour, door zesde te worden in het algemeen klassement en achter Pinot als tweede te eindigen in het jongerenklassement. Dit jaar heeft de klimmer zijn zinnen gezet een nog betere resultaat en de Fransman mag pochen met een parcours op zijn maat.

* Rui Costa

Bij Lampre-Merida is Rui Costa de man die succes in het klassement moet behalen en de Portugees heeft zijn zinnen gezet op succes in La Grande Boucle. In overleg met zijn team en om in betere vorm te geraken voor de Tour de France verkoos Costa de Dauphiné, waar hij derde werd achter Froome en Van Garderen, boven de Ronde van Zwitserland, waar hij drie jaar op rij de eindoverwinning pakte. De achtentwintig jarige coureur won al drie etappes in de Tour en wil zich revancheren op zijn matige optreden van vorig jaar.

* Simon Yates

De Australiër Simon Yates heeft bij Orica GreenEDGE een beschermde status en mag zich volledig op het klassement richten. De tweeëntwintig jarige klimmer maakt zijn debuut in de Tour de France, maar liet zowel in de Ronde van Romandië – waar hij zesde in het eindklassement werd -als in de Dauphiné – vijfde eindnotering – zich van voren zien én te handhaven.

* Joaquim Rodriquez

De zesendertig jarige Joaquim Rodriquez is ondanks zijn leeftijd de absolute kopman van Team Katusha en werd twee jaar geleden nog derde in de Tour. De vele kilometers bergop en het ontbreken van een individuele tijdrit speelt El Purito in de kaart en Rodriquez kan vertrouwen halen uit zijn eindoverwinning in de Ronde van het Baskenland eerder dit jaar. Is de oude krijger nog een kanshebber voor de Tour de France 2015?

 

Nederlands hoop is gevestigd op Wilco Kelderman, Steven Kruiswijk, Robert Gesink en Laurens Ten Dam van LottoNL-Jumbo en op de kwaliteiten van Bauke Mollema, die bij Trek Racing Factory samen met Haimar Zubeldia voor een top tien klassering moeten gaan en Tom Dumoulin zal voor Giant-Alpecin het geel in Utrecht moeten behalen.

De Belgen zullen met het ontbreken van Jürgen Van den Broeck voor het eerst sinds jaren geen favoriet voor een top tien plaats hebben, maar uitkijken naar de prestaties van Thomas de Gendt en Tim Wellens als het gaat om dagsucces.

Tot slot zijn er nog diverse renners op te sommen, die weliswaar op voorhand geen uitgesproken favoriet zijn, maar die u zeker in uw Tourpoule kunt opnemen; al is het maar om de concurrentie te verslaan op een verrassing.

De Franse klimgeit Pierre Rolland won al diverse Touretappes, maar wil zich dit jaar richten op het klassement. Michal Kwiatkowski is een alleskunner die bij Etixx-Quick Step de vrije hand lijkt te krijgen, terwijl Andrew Talansky bij Team Garmin Cannondale samen met Dan Martin de leidersrol krijgt toebedeeld. Ook Mathias Fränk (IAM Cycling) en Louis Meintjes (MTN Qhubeka) hebben een beschermde status. 

Zondag 26 juli, als de Tour de France 2015 traditiegetrouw op de Champs-Elysees ten einde is, weten we het allemaal pas echt. Met een deelnemersveld en meer kanshebbers voor de maillot jaune dan ooit belooft het echter een uiterst interessante Tour de France te worden!

Top favorieten Tour de France 2015

**** Chris Froome
*** Alberto Contador, Nairo Quintana
** Vicenzo Nibali, Thibaut Pinot, Tejay van Garderen
* Romain Bardet, Rui Costa, Simon Yates, Joaquim Rodriquez

Stand Algemeen Klassement Tour de France 2015

Voorbeschouwing en favorieten overige truien

Vanaf hier navigeert u eenvoudig naar de favorieten voor het sprintersklassement, het bergklassement en het jongerenklassement. Ook de voorlopige deelnemerslijst Tour de France 2014 presenteren wij hier. Direct weten wie in uw Tourpoule absoluut niet mag ontbreken? Lees dan onze prognose van de favorieten gele truifavorieten groene truifavorieten bolletjestrui of de favorieten witte trui.