Wielerkleding

Wat zijn de beste tips als het gaat om wielerkleding? Of je nou een echte mooi-weerfietser bent, of een echte doorzetter die wel all-season op zijn racer stapt: de aanschaf van een degelijk en goed setje wielerkleding is erg belangrijk! Naast dat wij dolgraag schrijven over de koers – en de koers nog liever op televisie volgen – houden wij er ook van om zelf schitterende fietstochten te maken. Zo schrijven we hier over de mooiste wielertoertochten of de leukste wielerpodcasts en zullen we op deze pagina de belangrijkste tips voorzien van goede wielerkleding. Zodat jij voor elk weertype bent voorbereid!

Wielerkleding: algemene tips

Weer of geen weer, we beginnen met een paar algemene tips. Want of je nu een echte Flandrien bent – en het niet snel koud zal krijgen – of dat je wél zo’n echte koukleum bent, met deze algemene tips blijf je altijd in shape!

Tip 1: Bedek je hoofd

De eerste tip is geen arm- of beunstukken? Of geen handschoenen? Maar je hoofd bedekken? Ja, dat lees je goed. Wist jij namelijk dat je hoofd warm houden het allerbelangrijkste is, vooral als je in de kou fietst? De meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd – dus ook tijdens de cyclo’s of wielertoertochten in de zomer, raden we je aan om bij een vroege vertrek altijd te starten met een bandana of Buff. Later in het seizoen, in het late najaar – of altijd wanneer je wil – kun je met een helmmuts erg aangenaam fietsen en in de winter volstaat een normale muts. De laatste tip: fiets met een pet onder je helm, ook dit houd de warmte vast en voor de kalende mannen: dit bedekt ook de zon!

Tip 2: Werk met lagen

Natuurlijk, de profs hebben de luxe dat zij hun regenjasjes, armstukken, mauwtjes en andere extra ballast aan de voet van een beklimming ofwel kunnen afgeven bij een ploegleider, aan de neutrale wagen of gewoon zomaar het publiek in gooien. Maar jij als amateurrenner doet toch liever wat langer over je fietskleding? Werk met lagen en trek afhankelijk van de temperatuur van jouw lichaam lagen aan of uit. Ook ontstaat er een luchtlaag die zorgt voor isolatie. Een thermoshirt is elk seizoen lekker, behalve natuurlijk bij extreme hittes of als je in Zuid-Frankrijk of Spanje gaat fietsen. Maar ook daar geldt: kijk uit bij vroege ochtenden of in hoogtes. Als jij een berg beklimt en vertrekt vanuit het dal, waar temperaturen zijn vergeet dan niet dat het bovenop de berg akelig koud zijn…

Wielerkleding voorjaar

Het voorjaar is de meest lastige seizoen als het gaat om het bepalen van je fietskleding, omdat dat temperaturen in de lente van dag tot dag kunnen verschillen. Ga maar na, je herinnert je de Omloop het Nieuwsblad van vorig jaar in de snijdende kou nog? Een maand later reden de coureurs in Milaan San Remo in een aangenaam zonnetje… Wij adviseren echter wel om nog lang in het voorjaar te fietsen met arm- been en kniestukken, dit omdat de pezen, ligamenten en spieren rond de knieën beter functioneren bij warmte. Hou de vuist regel aan dat je onder de 15 graden sowieso altijd met arm- en beenstukken de weg op gaat, om spierblessures te voorkomen! Een thermoshirt is je grote vriend en ook een windstopper is nog heerlijk. Als jij geen beenstukken prefereert, maar zweert bij de lange fietsbroek – kan dat natuurlijk ook. Het voordeel van een beenstuk is dat je bij een lange dag in het zadel altijd kan besluiten om hem nog af te doen. Ideaal!

Wielerkleding zomer

De zomer is eigenlijk heel simpel: een fietsshirt met korte mauwen en een fietsbroek met korte mauwen volstaat. Tuurlijk, de bandana of Buff – of pet wat je wil – kan als beschermer tegen de zon fungeren, maar als jij in een extreem warme zomerdag fietst, zal je naast shirt en broek alleen met handschoenen aan helemaal het mannetje of vrouwtje zijn!

Wielerkleding najaar

Fietsen in de herfst. Je moet het maar willen. Wij zijn wél echte all-season fietsers, dus wij koersen gewoon door. Weer of geen weer. In de herst zijn regen- en windjacks jouw beste vrienden, maar ook thermoshirts of een bodywarmer of vest (of allebei) onder je koersshirt is een grote aanrader. Je korte fietsbroek – in combinatie met been stukken – kan nog goed, maar je zou ook kunnen kijken naar een driekwart-fietsbroek. Ten slotte, de overschoenen. Daar kun je in het najaar niet omheen, zodat je je voeten aangenaam blijft houden.

Wielerkleding winter

De winter. Een relatief begrip. De afgelopen jaren hebben we matige winters gehad, wat dus voor de fietsers erg positief is. Met een januari-zonnetje, vrijwel geen wind en een graad of 5 redt jij het wel om met een thermoshirt, vest en shirt en jackie de heuvels te trotseren. Erg belangrijk is om ook weer met lagen te werken. De thermoshirt dient om je zweet af te voeren, de volgende lagen om je lichaam warm te houden. De wintermuts, boydwarmer of vest en overschoenen zijn niet te missen en ook je winterhandschoenen een een goede winterjack is geen overbodige luxe. Kies je bijvoorbeeld voor een goede gabba, een aerodynamische winterjack, dan kun jij zelfs tussen de -5 graden en +5 graden blijven koersen!

Zoals je hebt gelezen kun je dus in principe het hele jaar door fietsen, als je je er maar op kleed. Natuurlijk, tijdens de sneeuwjacht van begin februari 2021 adviseren wij om je rondje op Tacx met Zwift te maken, maar zelfs bij periodes van vorst kun jij gewoon nog doorfietsen. Check altijd het weer en doe een check op eventuele gladheid, maar verder kan jou er niets weer houden van een rondje koers. Ten slotte hebben wij nog wat leuke aanraders: zoals een overzicht met tips voor fietskleding dames, als ook de shop van Live Slow Ride Fast – ja, inderdaad die van de wielerpodcasts!