Olympische Spelen 2020

Eens in de vier jaar worden de wielrenners en de wielervolgers en -kenners beloond met nóg een extra evenement en bijbehorende wielerwedstrijden: de tijdrit en de wegwedstrijd van de Olympische Spelen!
De Olympische Spelen van 2020 vinden plaats in de Japanse hoofdstad Tokio en vinden plaats tussen 24 juli en 9 augustus 2020. Binnen de wielersport kennen we op de Olympische Zomerspelen van de XXXIIe Olympiade – zoals het evenement officieel heet – vier onderdelen: de baan, BMX, mountainbike en de weg. Binnen het wegwielrennen kennen we de bekende wegwedstrijd en de tijdrit. Twee evenementen waar de redactie van Voorjaarsklassiekers.be de nodige aandacht voor zal hebben.

Historie wielrennen Olympische Spelen

De wegwedstrijd is al een vast onderdeel sinds de allereerste Olympische Spelen van 1896 in de Griekse hoofdstad Athene – de tijdrit werd echter pas in 1996 geïntroduceerd. Hoewel de wegwedstrijd in die eerste editie op het programma stond, bleek het niet echt een succes. Het onderdeel werd in de twee Spelen erna echter geschrapt, maar staat sinds 1912 weer steevast op het programma van de Zomerspelen. De wegwedstrijd is vandaag de dag in het peloton populairder dan ooit, dat wellicht te maken heeft met het feit dat de profs pas sinds 1996 welkom zijn. De welbekende “olympische koorts” kreeg met de edities daaropvolgend steeds meer vat op het profpeloton en is in de laatste decennia uitgegroeid tot een ware klassieker. Tuurlijk, het is nog lang geen monument als de Ronde van Vlaanderen of Parijs Roubaix – maar samen met de wegwedstrijd op het WK is de Olympische wegwedstrijd wel een vette vis!
Één van de nog actieve coureurs die dit kan beamen is Greg van Avermaet. De Belg veroverde tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 het Olympisch goud, door in een 237,5 kilometer tellende zware wedstrijd Jakob Fuglsang in de sprint te kloppen. De Pool Rafal Majka pakte het brons. De tijdrit van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro werd een prooi voor de inmiddels afgezwaaide Zwitse held Fabian Cancellara.

Olympische Spelen wielrennen
Het podium van de wegwedstrijd van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro: winnaar Greg van Avermaet, runner-up Jakob Fuglsang en Rafal Majka.

Voorbeschouwing Olympische Spelen 2020

De wegrace van de Olympische Spelen in Tokio staat op zaterdag 25 juli op het programma, exact zes dagen na de finish van de Tour de France op de Champs-Élysées. De Olympische koers telt 234 kilometers en kent 4.865 hoogtemeters. Tijdens de wegrace zullen vijf hellingen worden bedwongen, waar de Mikuni Pass de zwaarste is. De klim stijgt in 6,5 kilometer met een gemiddelde van 10,6%. De mannenrace start, onze tijd om 4:00 uur in de ochtend, in het Musashinonomori-park in Chofu, een voorstad van Tokio, en finisht op het racecircuit Fuji International Speedway.

Favorieten wegrace Olympische Spelen 2020

Gezien de top van de helling van de Mikuni Pass op 30 kilometer van de meet ligt, betekent dat het parcours is geknipt voor klimgeiten. We zullen echter, geheel volgens traditie, zeer diverse type renners zijn die kunnen worden aangewezen als favoriet. Was het bijvoorbeeld niet Alejandro Valverde die vier jaar geleden de te kloppen man leek – maar juist voorjaarsspecialist Greg van Avermaet met de zege ging lopen. Of wat te denken van de Spelen van 2012 in Londen, toen Alexander Vinokourov de zege “kocht” van Rigoberto Úran. Als we daar nog drie edities terug gaan, zien we echter nog steeds “grote meneren” op het hoogste schavot: Jan Ullrich (Sydney, 2000), Paolo Bettini (Athena, 2004) en Samuel Sanchez (Peking, 2008).

Kan Greg van Avermaet zijn Olympische titel met succes verdedigen? Zal Peter Sagan zijn slag slaan op de Olympische Spelen 2020? Wat kunnen de traditionele ronderenners Chris Froome, Geraint Thomas, Egan Bernal, Tom Dumoulin en Steven Kruiswijk? Of zal een outsider toeslaan? Daags voor de wegrace van de Olympische Spelen 2020 blikken we uitgebreid vooruit!

Olympische Spelen Greg van Avermaet 2016
Greg van Avermaet klopt Jakob Fuglsang en weet voldoende: hij mag zich voor tenminste vier jaar “Olympisch titelhouder” noemen. Wat kan D’n Greg op de Spelen in Tokio?