We schreven eerder al een special over de historie van het WK wielrennen, een algemene voorbeschouwing over het WK 2024 te Zürich, de voorbeschouwing met favorieten voor de tijdrit van het WK 2024, maar hierbij is het tijd voor de grote, megalomane voorbeschouwing WK 2024 wegwedstrijd. Wie kan Tadej Pogačar afhouden van winst? De wegwedstrijd – met 273,9 kilometer en 4.470 hoogtemeters wel degelijk het parcours met de allure van een Monument – hoeft volgens veel wieleranalisten alleen nog maar schriftelijk te worden afgedaan. Of alleen nog maar hoeven te worden verreden om te achterhalen wie tweede zal worden. Natuurlijk, de Slowaakse kannibaal is de huizenhoge favoriet – maar er zijn wel degelijk gevaarlijke kapers op de kust. In Vlaanderen en Holland hopen we natuurlijk op Remco Evenepoel (of Maxim van Gils) en titelverdediger Mathieu van der Poel, maar de lijst met outsiders is lang. Hoezo, alleen maar schriftelijk afdoen? De redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be gaan er duimen en vingers aflikkend eens goed voor zitten en presenteren met trots deze Voorbeschouwing WK 2024 wegwedstrijd special! Allee, on y va!
Wanneer is de wegwedstrijd van het WK wielrennen in 2024?
Zondag 29 september 2024 mag je met rood omcirkelen. Even geen terrasje in de zon, bezoek aan schoonouders of uitje naar de kinderboerderij. Zondag 29 september zal de wegwedstrijd op het WK worden verreden, exact een week nadat het WK is begonnen met de tijdrit. Het. Is. Koers!
Historie van het WK wielrennen
Zonder historie geen wielrennen. Helemaal gelijk. Wij zijn de laatste die de geschiedenis van het wielrennen vergeten. In deze voorbeschouwing op de wegwedstrijd van het WK 2024 special gaan we je echter wel verwijzen naar onze eerder gepubliceerde Historie WK wielrennen special. We zijn de moeilijkste niet en zullen we voor het parcours van de wegwedstrijd in Zürich in duiken uiteraard eerst nog even met de historische feitjes en cijfers komen!
In de wegwedstrijd van zondag 29 september 2024 zal Mathieu van der Poel starten als titelverdediger. Waar er in het verleden menig wereldkampioenen een jaar later kampten met de vloek van de regenboogtrui – in 2022 Julian Alaphillipe nog, met miserie in de Strade, het mislopen door griep in Sanremo en een zware valpartij in Luik – daar zat de regenboogtrui gegoten om het lijf van Matje. Sterker, het was van 1962 (!) geleden dat de heilige Dubbel (Vlaanderen en Roubaix) werd gewonnen door de wereldkampioen. Nee, MVDP gaf de regenboogtrui het cachet wat het verdiende. Zonder meer!
Tot op heden wisten vijf renners het wereldkampioenschap drie keer te winnen: de Italiaan Alfredo Binda, de Belgen Rik Van Steenbergen en Eddy Merckx, de Spanjaard Óscar Freire en de Slowaak Peter Sagan. België wist tot op heden 27 WK’s te winnen, waarmee het koploper is in het eeuwige medailleklassement. Inderdaad, Julian Alaphilippe kan zich bij een overwinning bij dit illuster rijtje voegen! Genoeg achteruit gekeken, we gaan verder met de voorbeschouwing WK 2024 wegwedstrijd. Te beginnen met het parcours!
Voorbeschouwing WK 2024 wegwedstrijd – het parcours
De wegrace van de mannen zal beginnen met een lusje om de startlocatie Winterthur, waarna de route zuidwaarts gaat over de korte maar steile Kyburg-klim en via de Griefensee naar Maur. Via een klim bereiken ze Binz, alwaar het lokale rondje zal starten. Nadat de finish voor de eerste keer wordt aangedaan mogen de coureurs het rondje nog zevenmaal afleggen. Dat betekent ook zevenmaal de Zürichbergstrasse en zevenmaal de Witikon. Hoewel er aan het eind van de dag 273,9 kilometer en maar liefst 4.470 hoogtemeters op de teller staan – en dit dus bij uitstek een WK voor klimmers lijkt – lijkt het parcours na een goede analyse toch meer op het lijf geschreven van de klimmende puncheurs dan van de rasklimmers.
Wanneer je de beklimmingen in de lokale ronde gedetailleerder bekijkt, krijg je toch een ander perspectief. Het parcours is 26 kilometer lang met drie heuvels; alleen de eerste bevat enkele honderden meters met een stijgingspercentage van meer dan 10 procent. Het merendeel van de hoogtemeters komt echter uit hellingen van rond de 5 procent. Dit is aanzienlijk minder steil dan de scherpe beklimmingen in Luik-Bastenaken-Luik. Inderdaad, daar komt hij weer, schrijf Tadej Pogačar maar op.
Maar ook Mathieu van der Poel kan hier bij een zeer goede dag kansrijk zijn. Wat dat betreft is en blijft het eeuwig zonde dat Wout van Aert niet kan starten. Voor hem was dit ook op het lijf geschreven…
Parcours out-take voor Jonne van de Rode Lantaarn (*nieuw)
Vanaf heden – want Voorjaarsklassiekers.be is Vriend van de Show van De Rode Lantaarn, Neerlands beste en leukste wielerpodcast – besluiten we het kopje ‘parcours’ in alle voorbeschouwingen met een out-take voor Jonne van de Rode Lantaarn. Of stiekem voor de luie wielerfan die in één zin wil weten waar hij aan toe is. De out-take voor Jonne voor het parcours van de wegwedstrijd is: “de wegwedstrijd is weliswaar bijna 275 kilometer met 4.470 hoogtemeters, de hellingen zijn lang niet zo steil en zwaar als in La Doyenne. Het wordt ruim zes uur draaien, met een finale van 7 lokale ronden en aan het einde van de dag heeft Pogi zijn regenboogtrui”.
Voorbeschouwing WK 2024 wegwedstrijd – de favorieten
Over de topfavoriet kunnen we kort, maar krachtig zijn. Natuurlijk wijzen wij Tadej Pogačar ook aan als de favoriet. We hopen dat ze mayonaise uitdelen op de Zürichbergstrasse, Pogi zal hier iedereen aan fritten rijden! Op Milan Sanremo en de GP de Québec na wist de Sloveen overal waar hij startte te winnen. Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik in het voorjaar, maar de Giro d’Italia én de Tour de France als absolute hoogtepunten. Daags na Québec werd in Montréal opnieuw zijn klasse geëtaleerd. Het is duidelijk, hij is de te kloppen man. Wie zijn achter Pogiboy de grootste favorieten?
Smijt er een brood naar toe en het komt gesneden terug, zouden de Vlamingen zeggen over Mathieu van der Poel. De wereldkampioen heeft zijn zinnen gezet op titelprolongatie en dat betekende dat de wekelijkse frietjes op zondag even in de ban werden gedaan. Het resultaat was te zien op het EK, waar een magere man met spitse kaaklijn aan de start stond. Dat zijn sprint capaciteiten er niet de dupe van werden liet hij zien in de eerste etappe Ronde van Luxemburg. Misschien is Matje zelf nog wel zijn eigen vijand. Kan hij de rust bewaren en zijn spaarstand aan houden en pas écht gaan koersen als het er toe doet? Dan kan de Nederlander ver komen. Echter, als de Slovenen (of Belgen) de boel al vroeg in de koers aan bonken gaan rijden kan het een ander verhaal worden…
De Belgen komen met de olympisch kampioen Remco Evenepoel als kopman en de Kannibaal van Schepdaal weet eveneens hoe je een wereldkampioen op de weg wordt. In Wollongong werd een magistrale solo geperst – hetgeen hij tijdens de wegwedstrijd op de Spelen in Parijs nogmaals dunnetjes overdeed. Wat gaat het tactiek van de mannen van Sven Vanthourenhout zijn? In welk scenario wordt Maxim van Gils uitgespeeld? En wat mogen Tiesj Benoot en Jasper Stuyven?
Onder de deelnemers aan het WK springen grote namen als Pogacar, Evenepoel, Van der Poel en Roglic eruit, maar de meeste aandacht zondag zal uitgaan naar Marc Hirschi. De 26-jarige Zwitser staat onder grote druk om voor eigen publiek te presteren. Als kopman van Zwitserland hoopt hij in eigen land te strijden voor de wereldtitel. Hirschi, die in topvorm verkeert, heeft in de weken voorafgaand aan het WK vijf eendagskoersen op rij gewonnen, waardoor de verwachtingen hooggespannen zijn.
De vraag blijft of hij de verwachtingen kan waarmaken. Hoewel hij uitblinkt in koersen van iets meer dan 200 kilometer, blijkt het laatste wedstrijduur soms een zwakte. Toch werd Hirschi dit voorjaar nog tweede in de zware Amstel Gold Race van ruim 250 kilometer. Ook zondag wordt hij vooraan verwacht, samen met zijn landgenoten Mauro Schmid en Stefan Küng.
Bij de Franse ploeg is Julian Alaphilippe een grote naam om in de gaten te houden. De tweevoudig wereldkampioen (Imola ’20 en Leuven ’21) is na enkele mindere seizoenen weer in vorm, met recente podiumplekken in de Clásica San Sebastián en GP de Montréal. Daarnaast hebben de Fransen sterke renners als David Gaudu, Romain Bardet en Valentin Madouas in de gelederen.
De Britse ploeg is ook sterk vertegenwoordigd, met vier speerpunten: Tom Pidcock, Stephen Williams en de broers Adam en Simon Yates. Hoewel Pidcock als de beste kanshebber geldt, was zijn voorbereiding niet optimaal.
Bij Denemarken heerst onzekerheid door de val van kopman Mattias Skjelmose in de Ronde van Luxemburg. Mogelijk wordt Mads Pedersen naar voren geschoven, maar het parcours lijkt te zwaar voor de oud-wereldkampioen. Voor Spanje biedt de zware omloop juist kansen, al ontbreekt een uitgesproken afmaker in hun selectie met Landa, Mas, Rodríguez en Ayuso.
Ook Italië mist een kopman, maar kan aanvallend rijden met Giulio Ciccone, Andrea Bagioli, Diego Ulissi en Antonio Tiberi. Bij de afwezige Bettiol laten ze een belangrijke kracht thuis. Verder zijn de Amerikanen sterk vertegenwoordigd met Matteo Jorgenson, Neilson Powless, Brandon McNulty en Kevin Vermaerke, terwijl Australië met O’Connor en Matthews op outsiders rekent. Duitsland hoopt op Florian Lipowitz of Maximilian Schachmann, en Colombia op Daniel Felipe Martínez en Santiago Buitrago.
Tot slot noteren we nog sterke outsiders zoals Eddie Dunbar (Ierland), Michael Woods (Canada), João Almeida (Portugal) en Aleksandr Vlasov, die als individuele renner deelneemt.
Favorieten WK 2024 wegwedstrijd volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Tadej Pogačar
**** Remco Evenepoel
*** Mathieu van der Poel
** Marc Hirschi
* Mads Pedersen
Dark horses: Matteo Jorgensen, Maxim van Gils, Julian Alaphilippe en Tom Pidcock
Meer WK wielrennen 2024?
Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor alles over het WK 2024, zo lees je in onze het WK wielrennen 2024 specials onder meer een uitgebreide voorbeschouwing WK 2024 tijdrit en natuurlijk de voorbeschouwing WK 2024 wegwedstrijd!!