Voorbeschouwing Parijs Roubaix 2014

Voorbeschouwing Parijs Roubaix 2014

Zondag 13 april staat Parijs Roubaix op het programma, de meest heroïsche monument der voorjaarsklassiekers. La reine des classiques zal voor de 112e maal worden verreden en is met de Ronde van Vlaanderen de meest prestigieuze kasseienklassieker.

Historie Parijs Roubaix

De eerste editie van deze kasseienklassieker, die liefkozend ook wel la reine des classiques (ofwel de koningen der klassiekers), werd verreden in 1896 – toen de wedstrijd door een aantal ondernemende sportliefhebbers werd georganiseerd. Vandaag de dag is de organisatie in handen van de Amaury Sport Organisation (ASO), die onder de naam Sociéte du Tour de France ook jaarlijks verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de Tour de France.

Tot 1968 werd er daadwerkelijk gestart in Parijs, maar vanaf toen is vanwege de grote afstand de start 80 kilometer noordelijker gelegd. Sindsdien wordt er gestart vanuit Compiègne, de finish is nog altijd in de inmiddels zeer beroemde Velodrome van Roubaix, alwaar de coureurs nog anderhalve ronde afleggen.

Parcours Parijs Roubaix 2014

Parcours Parijs Roubaix 2014

Vanaf de start in Compiègne staat het peloton een kleine 100 kilometer normaal wegdek te wachten, maar op 159,5 kilometer van de meet in Roubaix volgen 27 sectoren met kasseistroken. Het Bos van Wallers-Arenberg (met een lengte van 2,4 kilometer), Mons-en-Pévèle (3 kilometer lang) en Carrefour de l’Arbre (2,1 kilometer lang) zijn vanwege de lengte en de slechte staat de meest beruchte kasseien en genieten de vijf sterren status. Vooral op de laatstgenoemde kasseistrook is het voor elke volleerde wielrenner niet te doen; de kasseien liggen werkelijk schots en scheef op de weg en zijn onder geen enkele weersomstandigheden te berijden. Bij een regenachtige dag zullen ze superglad aanvoelen, bij een droge, warme dag zullen ze ontegenzeggelijk veel stof doen opwaaien – dat altijd tot benauwde situaties leidt. Mede doordat deze laatste strook op achttien kilometer van de finish ligt, is deze strook de traditionele opmaat voor de finale van de koers.

Parcours Parijs Roubaix 2014

Het profiel van Parijs Roubaix.

Favorieten Parijs Roubaix 2014

Fabian Cancellara is titelhouder en de absolute topfavoriet voor Parijs Roubaix 2014. De Zwitser versloeg afgelopen zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen zijn directe concurrenten in de sprint en met zijn voorgaande prestaties in De Hel van het Noorden staat hij met stip bovenaan de lijst der favorieten.

Topfavoriet Parijs Roubaix 2014

Achter Fabian Cancellara zijn er een heel rij renners die van Parijs Roubaix een doel hebben gemaakt. Allereerst is dat viervoudig winnaar Tom Boonen. De absolute kopman van Omega Pharma Quick Step heeft de hellenklassieker al viermaal gewonnen en zinspeelt zondag op zijn vijfde zege. Naast Boonen heeft Patrick Lefevre met Niki Terpstra, Zdenek Stybar en Stijn Vandenbergh nog drie supersubs die eveneens kanshebber zijn – maar toch in dienst van Boonen zullen rijden en daarom alleen in een veranderde situatie voor zichzelf mogen rijden.

Achter dit sterke blok van Omega Pharma Quick Step vinden we Sep Vanmarcke. Afgelopen zondag zat de kopman van Belkin Pro Cycling eveneens goed van voren, maar liet zich echter kloppen door Cancellara in de sprint. Identiek aan de finale van Parijs Roubaix 2013, toen Cancellara en Vanmarcke met zijn tweeën in de Velodrome aankwamen – maar Vanmarcke zich makkelijk liet verrassen. Zal het zondag driemaal is scheepsrecht zijn voor één van de beste renners in koers?

Mogelijk de allerbeste man in koers, tenminste afgelopen zondag, is Greg van Avermaet. De Belg is opnieuw de absolute kopman bij BMC Racing en zal opnieuw een poging wagen om dan eindelijk eens een topklassieker te winnen. Van Avermaet werd dit jaar al tweede in de Omloop het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen en heeft met ThorHushovd een belangrijke knecht, die in zijn profbestaan in de jeugd al diverse malen won in Roubaix. Naast Van Avermaet en Hushovd heeft BMC daarnaast nog de beschikking over dark horse Taylor Phinney.

Peter Sagan prijkt tegenwoordig bij elke klassieker hoog in het lijstje, Parijs Roubaix is echter de koers waar de Slowaak het minst goed presteerde – de afgelopen twee edities verscheen hij niet eens aan de start. Juist om de hardheid van de koers zich eigen te maken, voegde Cannondale Pro Cyling Parijs Roubaix toe aan het programma koerswedstrijden van hun absolute kopman. Sagan zelf schuift elke favorietenrol van tafel: “ik heb de hele week moeten herstellen van de zware Ronde van Vlaanderen. Mijn ambities voor zondag in Roubaix? Eerst kijken hoe de koers verloopt en hoe ik mijzelf voel”.

De rol als één van de outsiders bij elke klassieker, die Sagan sinds vorig jaar kreeg toebedeeld, heeft Alexander Kristoff sinds zijn zege in Milaan San Remo. Dat hij deze status niet voor niets krijgt, bevestigde de Noor afgelopen zondag in de Ronde met een keurige vijfde plaats. De vraag is hoe Kristoff de vijftig kilometers aan kasseien zal verteren, maar indien het meezit voor de renner van Katusha kan hij zomaar opnieuw toeslaan in de sprint. Kristoff kent met Luca Paolini een beer van een knecht die zelf amibities voor een overwinning niet onder stoelen of banken stopt.

Waar Team Sky de winnaar van de Omloop het Nieuwsblad ook in Parijs Roubaix zal moeten missen, Ian Stannard mist het hele voorjaar door zijn val in Gent Wevelgem, heeft het met de winnaar van de Tour de France van 2012 Bradley Wiggins, Geraint Thomas en Edvald Boasson Hagen drie outsiders. Vooral Thomas en Hagen lieten de afgelopen weken zien goed in vorm te zijn, van Wiggins is het nog maar de vraag of hij wel de geschikte persoon is voor het kasseienwerk.

Fransman Sylvain Chavanel kondigde aan te willen vlammen in de kasseienklassiekers die er toe doen, maar de kopman van IAM Cycling was afgelopen zondag in de Ronde onzichtbaar. Wat kan de oude vos op aanstaande zondag laten zien?

Garmin-Sharp komt met Sebastian Langeveld als kopman naar Noord-Frankrijk, Team Giant-Shimano hoopt de succesvolle week door te trekken en te stunten met John Degenkolb en Tinkoff-Saxo heeft met Nicki Sörensen een renner in de gelederen die gemaakt is voor het straffe werk van de hellenklassieker.

Tot slot moet er altijd rekening worden gehouden met Filippo Pozzato, hoopt Stijn Devolder in het kielzog van zijn kopman Cancellara hoog te eindigen en probeert Björn Leukemans het voor de procontinentale Wanty – Groupe Gobert.

De top favorieten Parijs Roubaix 2014 volgens Voorjaarsklassiekers.be

**** Fabian Cancellara
*** Sep Vanmarcke, Greg van Avermaet, Tom Boonen
** Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Peter Sagan
*Stijn Vandenbergh, Stijn Devolder, Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen

Parijs Roubaix op televisie

Voor de Vlaamse als de Hollandse wielerfans is er goed nieuws: zowel Sporza als de NOS besteed erg veel aandacht aan de Hel van het Noorden en zullen vanaf het begin van de middag de eerste live beelden vertonen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *