Voorbeschouwing Gent Wevelgem 2014

Gent Wevelgem is een prominente eendagskoers in Vlaanderen en staat zondag 30 maart voor de 76e maal op het programma. Na Milaan San Remo en E3 Harelbeke is het de derde voorjaarsklassieker uit de WorldTour. De koers, die in het verleden nog “Gent-Wevelgem-Gent” werd genaamd, start in het nabije Deinze – loopt op westerse richting naar de West-Vlaamse kust en draait bij Furnes, via Poperinge naar Wevelgem. Hoewel er een aantal fraaie obstakels in het parcours is opgenomen, is Gent Wevelgem een relatief vlakke koers – waardoor er vaak wordt geëindigd in een sprint. Tot 2010 werd Gent-Wevelgem nog op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix verreden, sindsdien staat de klassieker de zondag voor de Ronde op het programma.

Parcours Gent Wevelgem

De zoals gezegd redelijk vlakke 238 kilometer tellende eendagskoers kent wel degelijk een aantal beproevingen: de Casselberg, die twee keer dient te worden beklommen, waarna via de Catsberg en de Kokereelberg koers wordt gezet richting de Kemmelberg. Voordat het peloton de stad Kemmel nadert, worden de Baneberg, de Kemmelberg en de Monteberg. Vooral de Kemmelberg is een beruchte punt is de koers, daar het een gevaarlijke afdaling kent. Nadat het plaatselijk parcours wordt aangedaan zijn er nog veertig kilometer tot Wevelgem te gaan en aangezien hier vaak een straffe oosterwind waait, zijn dit absoluut geen makkelijke kilometers.

Gent Wevelgem 2014

Het profiel van Gent Wevelgem: 238 kilometers van Deinze naar Wevelgem.

Roemruchte historie Gent Wevelgem

Gent Wevelgem kent een erelijst met grote renners; van Jacques Anquetil in de jaren zestig, Eddy Merckx in de jaren zestig en zeventig, Henk Lubberding en Jan Raas in de jaren tachtig, Mario Cipollini en Frank Vandenbroucke in de jaren negentig tot Tom Boonen in de vorige decennium. Verleden jaar was het Peter Sagan die met een wheelie over meet in Wevelgem kwam.

Gent Wevelgem

Peter Sagan komt op fraaie wijze over de streep tijdens Gent Wevelgem van verleden jaar.

Voorbeschouwing Gent Wevelgem 2014

Hoewel er aanstaande zondag een verraderlijke oosterwind wordt voorspeld en als het peloton door waaiers uiteen wordt gerukt, de koers een vreemde wending kan aandoen – zal er hoogstwaarschijnlijk worden gesprint. Voor de editie van 2014 weer een heel rij met spurters op te noemen, die – mits zij daadwerkelijk aan de start verschijnen – kunnen winnen zondag.

Favorieten Gent Wevelgem 2014

Voor Gent Wevelgem 2014 is er geen topfavoriet aan te wijzen, maar zijn er meerdere grote namen die tot absolute kanshebber kunnen worden genoemd. Allereerst is dat titelverdediger Peter Sagan. Hoewel Sagan in de sprint van Milan San Remo er niet aan te pas kwam, de Slowaak eindigde op een teleurstellende tiende plaats, dient er altijd rekening te worden gehouden met de kopman van Cannondale.

Een tweede grote naam waar nog vraagtekens bij worden geplaatst is Tom Boonen. De kopman van Omega Pharma Quick Step liet Milan San Remo schieten, door een miskraam van zijn vriendin verkoos hij terecht zijn familie boven de koers,  maar liet afgelopen woensdag in Dwars door Vlaanderen zien zijn vormpeil niet te hebben verloren. Daarbij put Boonen vertrouwen uit zijn overwinning in Kuurne Brussel Kuurne.

Derde grote kanshebber is Mark Cavendish. De Brit van Team Sky had zijn zinnen gezet op een overwinning in Milaan San Remo, maar werd op kwaliteit geklopt door Alexander Kristoff. De Rus van Katusha zal zondag eveneens aan de start verschijnen en kan met zijn huidig vormpeil zo maar weer de overwinning naar zijn hand zetten. De vijfde grote sprinter is André Greipel, die wederom de beschikking zal hebben over een sterk blok dat voor hem zal gaan rijden. De vraag is dan ook of de Duitser zijn team Lotto-Belisol eindelijk weer een klassieke overwinning kan schenken.

Achter deze vijf klasbakken vinden we een hele rits renners die, mits zij het geluk van de dag mee hebben, kunnen meesprinten naar eremetaal in Gent Wevelgem. Astana spurter Borut Bozic, afgelopen woensdag nog derde in Dwars door Vlaanderen, eindigde hier vorig jaar knap tweede en heeft de editie van dit jaar opnieuw tot één van zijn doelen gemaakt.

John Degenkolb zal zich zondag willen revancheren op zijn ultieme pech afgelopen zondag in Milaan San Remo; de Duitser van Giant Shimano zat sterk van voren maar kon door een lekke band de vluchters op de Poggio niet meer bijbenen en zag zijn droomzege in rook op gaan. Arnaud Démare, Sacha Modolo en Moreno Hofland rappe mannen en bij het overleven van de zware eerste editie van de koers, mogelijk nog over een rappe eindsprint beschikken. Daniele Bennati, José Rojas Gil, Juan José Lobato, Bryan Coquard en Edvald Boasson Hagen zullen in diens team de aangewezen man zijn om succes te behalen.

Tot slot dienen we de grote man Fabian Cancellara, die echter nog nooit in Gent Wevelgem wist te winnen, man in vorm Sep Vanmarcke en Greg van Avermaet ook niet uitvlakken. De kans is echter groot dat zij bij een spurt de benen stil houden om geen schade op te lopen voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix, waar zij echt willen zegevieren.

Topfavorieten Gent Wevelgem 2014

**** Peter Sagan
*** Alexander Kristoff, Mark Cavendish
** André Greipel, Tom Boonen, John Degenkolb
* Borut Bozic, Arnaud Démare, Juan José Lobato, Edvald Boasson Hagen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *