Tour de France

De Ronde van Frankrijk (ofwel in het Frans: de Tour de France) is de meest prominente wielerwedstrijd en geldt samen met de Giro d’Italia en de Vuelta a Espana als de drie Grote Rondes. De Tour de France wordt jaarlijks de eerste drie weken van juli verreden en wordt georganiseer door de ASO.

De Tour de France is in 1903 ontstaan door oprichter Henri Desgrange, hoofdredacteur van het voormalige tijdschriftt L’Auto, dat nu de naam L’Equipe kent.

De Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain zijn recordhouders met elk vijf eindoverwinningen in de Tour de France. De Amerikaan Lance Armstrong won de Tour de France van 1999 tot 2005 zevenmaal achter elkaar, maar moest na het toegeven van het gebruik van doping zijn overwinningen inleveren.

Naast de strijd om de gele trui, die de leider van het algemeen klassement met het kortste totale tijd over alle etappes draagt, staat de Tour de France bekend om de groene trui (het puntenklassement), de bolletjestrui (het bergklassement) en de witte trui (het jongerenklassement).

Tour de France 2022

Het parcours Tour de France 2022 werd donderdag 14 oktober 2021 in Parijs onthuld. De 109e editie van Le Grand Boucle kent een prachtig parcours. Zo heeft het een openingstijdrit van 13 kilometer in het Deense Kopenhagen, een kasseienetappe over verschillende stroken die we kennen uit Parijs-Roubaix, een eerste aankomst in de bergen op La Planche des Belles Filles, L’Alpe d’Huez op quatorze juillet en een afsluitende tijdrit van maar liefst 40 kilometer. Hier lees je meer over het parcours Tour de France 2022!

Eerdere voorbeschouwingen

Tour de France 2021

Zaterdag 26 juni 2021 zal de 108e editie van de Tour de France beginnen! Le Grand Départ vindt plaats in het Franse Brest en Tour de France finisht traditiegetrouw op zondag 18 juli op de Champs-Élysées in Parijs. De Tour de France 2021 biedt meer tijdrijdkilometers – totaal 58 individuele kilometers – en 3 aankomsten bergop. Gefinisht bergop wordt er op de Tignes (etappe 9), Col du Portet (etappe 17 op 14 juli) en Luz Ardiden (etappe 18). In de tweede week wordt de Mont Ventoux twee maal aangedaan.

Etappe 17, op de Franse feestdag quatorze juillet, mag met onderweg Col de Peyresourde, de Col de Val Louron-Azet en de finish op de 16 kilometer lange Col du Portet met recht de Koninginnerit worden genoemd. De etappe naar de Mont Ventoux, die zowel vanuit Sault als vanuit Bédoin wordt aangedaan, wordt verreden op woensdag 7 juli in etappe 11.

Op Voorjaarsklassiekers.be blijf je helemaal op de hoogte van het nieuws rondom de Tour de France 2021. Ook vindt je informatie over het parcours, voorbeschouwingen met favorieten voor de truien en per etappe een overzicht met parcours en kanshebbers. Het is koers!

Etappes Tour de France 2021: 

Etappe 1: Brest – Landerneau, 187 km (zaterdag 26 juni)
Etappe 2: Perros-Guirec – Mûr-de-Bretagne, 182 km (zondag 27 juni)
Etappe 3: Lorient – Pontivy, 182 km (maandag 28 juni)
Etappe 4: Redon – Fougères, 152 km (dinsdag 29 juni)
Etappe 5: Changé – Laval, ITT 27 km (woensdag 30 juni)
Etappe 6: Tours – Châteauroux, 144 km (donderdag 1 juli)
Etappe 7: Vierzon – Le Creusot, 248 km (vrijdag 2 juli)
Etappe 8: Oyonnax – Le Grand-Bornand, 151 km (zaterdag 3 juli)
Etappe 9: Cluses – Tignes, 145 km (zondag 4 juli)

Rustdag in Tignes (maandag 5 juli)

Etappe 10: Albertville – Valence, 186 km (dinsdag 6 juli)
Etappe 11: Sorgues – Malaucène na de Mont Ventoux, 199 km (woensdag 7 juli)
Etappe 12: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Nîmes, 161 km (donderdag 8 juli)
Etappe 13: Nîmes – Carcassonne, 220 km (vrijdag 9 juli)
Etappe 14: Carcassonne – Quillan, 184 km (zaterdag 10 juli)
Etappe 15: Céret – Andorra-la-Vieille, 192 km (zondag 11 juli)

Rustdag in Andorra (maandag 12 juli)

Etappe 16: Pas de la Case – Saint-Gaudens, 169 km (dinsdag 13 juli)
Etappe 17: Muret – Saint-Lary-Soulan Col du Portet, 178 km (woensdag 14 juli)
Etappe 18: Pau – Luz Ardiden, 130 km (donderdag 15 juli)
Etappe 19: Mourenx – Libourne, 203 km (vrijdag 16 juli)
Etappe 20: Libourne – Saint-Emilion, ITT 31 km (zaterdag 17 juli)
Etappe 21: Chatou – Parijs, 112 km (zondag 18 juli)

Oude voorbeschouwingen:

Tour de France 2020

Op zaterdag 29 augustus 2020 zal de 107e editie van de Tour de France van start gaan. De Ronde van Frankrijk zou aanvankelijk, geheel volgens traditie, de eerste drie weken van juli op het programma staan – echter het coronavirus gooide roet in het eten. Mocht op zaterdag 1 augustus, met de Strade Bianche, de UCI WorldTour weer worden hervat, zal de Tour de France plaatsvinden van zaterdag 29 augustus met een start aan de Côte d’Azur en finishen op zondag 20 september op de beroemde Champs-Élysées in Parijs.

Tour de France 2020: nieuwe datum, zelfde parcours

Het coronavirus gooide behoorlijk wat roet in het eten: na Parijs-Nice, begin maart 2020, werden alle wielerkoersen tot nader order afgelast. Gelukkig kwam er dinsdag 5 mei witte rook uit de kantoren van de UCI: indien de lokale autoriteiten wielerevenementen op dat moment weer toestaan, zal het wielerseizoen van 2020 op zaterdag 1 augustus worden hervat: meteen met de Strade Bianche in Toscane en een week later Milaan San Remo. Dus beste wielerliefhebber, de Tour de France 2020 gaat gewoon van start!

Parcours Tour de France 2020

Hoewel covid-19 roet in het eten gooide van koersdirecteur Christian Prudhomme en co, de Tour is door het coronavirus pakweg twee maanden later van start kunnen gaan, zal het parcours van de 107e editie ongewijzigd blijven. De in 2019 gepresenteerde spectaculaire etappeschema blijft in tact, we maken ons op voor de meest bergachtige editie in de historie van de Tour de France!

De Tour de France 2020 zal met de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Alpen, de Jura en de Vogezen alle vijf de grote bergketens aandoen. Het is koers!

Favorieten gele trui Tour de France 2020

Het had El Clásico op wielen moeten worden. Een titanenstrijd tussen de twee grootmachten, met ieders drie meestertroeven in de handen. Het al jaren dominerende Team Ineos enerzijds en het in vorm blakende uitdager Jumbo-Visma. Het had… Want hoewel nog steeds een strijd tussen het oude team-Sky en de Nederlandse supermarktploeg wordt verwacht, hebben we de eerder geschreven ‘head to head’ van de zes favorieten moeten herschrijven. Aan de kant van Jumbo kan Steven Kruijswijk door een in de Dauphine opgelopen blessure niet starten en zullen Primoz Roglic en Tom Dumoulin de twee overgebleven kopmannen zijn. Waarbij het bij de 30-jarige Sloveen de vraag is hoeveel last hij blijft houden van de valpartij (waardoor hij moest afstappen) in de Dauphine.

Bij regerend titelhouder Ineos zijn zowel Geraint Thomas (winnaar Tour 2018) als Chris Froome (viervoudig Tour winnaar) geslachtofferd. Titelverdediger Egan Bernal is er wel bij, hoe fit hij zal zijn blijft de vraag. De Colombiaan moest eveneens afstappen in de Franse voorbereidingskoers. Waar Froome en Thomas thuisblijven, zal met oud-Giro winnaar Richard Carapaz alsnog een tweede klepper mee worden genomen. Hoe effectief gaat deze last minute wijziging van strategie voor Team Ineos zijn?

Editie 2019

De 106e Tour de France gaat van start op zaterdag 6 juli op de Grote Markt in Brussel, om drie weken later op zondag 28 juli te finishen op Champs-Élysées in Parijs. Enkele hoogtepunten in de Tour de France 2019 zijn La Planche des Belles Filles, de Col du Tourmalet en de nog niet eerder beklommen Prat d’Albis. De Tour kent dit jaar weinig tijdritkilometers en is op maat van klimmers.

Parcours Tour de France

Le Grand Départ start in de Belgische hoofdstad ter ere van de vijftigste verjaardag van Eddy Merckx’ eerste Tourzege in 1969 en kent een eerste rit in lijn van 194,5 kilometer. De Tour de France 2019 zal een Tour voor de klimmer worden en kent al op de zesde etappe een aankomst bergop: in de Vogezen wordt gefinisht op de steile en deels ongeplaveide La Planche des Belles Filles. In de tweede Tourweek worden de Pyreneeën aangedaan, onder andere met een aankomst op de Tourmalet, en de derde slotweek week wachten de Alpen. De laatste etappe, de traditionele sprintetappe op de Champs-Élysées in Parijs is op zondag 28 juli.

Voorbeschouwing Tour de France 2019

Geen Chris Froome, die de Tour de France kan vergeten na een akelig zware blessure tijdens de Dauphine. Een vraagteken rond de naam van Tom Dumoulin. Welke renners staan wel aan de start en wie is de favoriet voor de Tour de France 2019?

Voorgaande edities:

Tour de France 2018

De 105e editie van de Ronde van Frankrijk start op zaterdag 7 juli 2018 op het eiland Île de Noirmoutier, een eiland in het westen van het land ter hoogte van Nantes. De eerste rit in lijn zal een vlakke etappe zijn, waardoor zeer wellicht een sprinter in het gele tricot zal worden gehuld. Ook kasseienvreters, puncheurs en tijdrijders komen aan trekken in het zeer diverse parcours van de Tour de France 2018.

Voorbeschouwing Tour de France 2018

Op Voorjaarsklassiekers.be wordt óók aandacht gegeven aan het grootste wielerwedstrijd ter wereld. We blikken vooruit met Voorbeschouwingen met kanshebbers voor de gele trui, tips voor uw wielerpoule en informatie over parcours- en aankomsten.

Parcours Tour de France 2018

Met een rit in lijn in de eerste etappe en dus een gevecht om het geel in het sprintersgilde, diverse aankomsten heuvelop in de eerste week én bergop in de tweede en derde weken, een ploegentijdrit én individuele heuveltijdrit, een kasseienetappe naar Roubaix en een aankomst op de Alpe d’Huez –spurter, puncheur, kasseienvreter of hardrijder. Het profiel van de Tour de France 2018 heeft voor ieder wat wils.

Etappeschema Tour de France 2018

1 za 7-7 Noirmoutier-en-l’Île – Fontenay-le-Comte (201,0 km) – vlak
2 zo 8-7 Mouilleron-Saint-Germain – La-Roche-sur-Yon (182,5 km) – vlak
3 ma 9-7 Cholet – Cholet (35,5 km) – ploegentijdrit
4 di 10-7 La Baule – Sarzeau (195,0 km) – vlak
5 wo 11-7Lorient – Quimper (204,5 km) – heuvels
6 do 12-7 Brest – Mûr de Bretagne (181,0 km) – heuvels
7 vr 13-7 Fougéres – Chartres (231,0 km) – vlak
8 za 14-7 Dreux – Amiens (181,0 km) – vlak
9 zo 15-7 Arras – Roubaix (156,5 km) – kasseien
ma 16-7 Rustdag
10 di 17-7 Annecy – Le Grand-Bornand (158,5 km) – bergen
11 wo 18-7Albertville – La Rosière (108,5 km) – bergen
12 do 19-7 Bourg-Saint-Maurice – Alpe d’Huez (175,5 km) – bergen
13 vr 20-7 Bourg d’Oisans – Valence (169,5 km) – vlak
14 za 21-7 Saint-Paul-Trois-Chateaux – Mende (188,0 km) heuvels, vlakke aanloop
15 zo 22-7 Millau – Carcassonne (181,5 km) – heuvels
ma 23-7 Rustdag
16 di 24-7 Carcassonne – Bagnères-de-Luchon (218,0 km) – bergen, vlakke aanloop
17 wo 25-7 Bagnères-de-Luchon – Col de Portet (65,0 km) – bergen
18 do 26-7 Trie-sur-Baïse – Pau (171,0 km) – vlak
19 vr 27-7 Lourdes – Laruns (200,5 km) – bergen
20 za 28-7 Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette (31,0 km) – tijdrit (heuvels)
21 zo 29-7 Houilles – Champs-Élysées (Parijs) (116,0 km) – vlak

Vorige edities

Editie

De 103e editie van de Tour de France start op zaterdag 2 juli 2016 op Mont Saint-Michel, een eiland net buiten de Normandische kust. De eerste etappe van de Tour de France 2016 is een 188 kilometer tellende vlakke etappe en finisht op Utah Beach, waar in de nacht van 5 op 6 juli de invasie van de Geallieerden de Franse kust de invasie en D-Day inluidden. Normandië kan na het Grand Départ du Tour 2016 nog een tweede dag genieten van de Tourambiance, als een heuvelachtige etappe van Saint Lô naar Cherbourg-Octeville wordt verreden. In de derde etappe zal de Tourkaravaan in een 222 kilometer lange rit koers zetten naar de binnenlanden, waar de aankomst ligt in Angers, in de provincie Anjou.

Etappe 4, van Saumur naar Limoges, is met 232 kilometer de langste etappe van de Tour de France 2016 en een dag later staat de eerste echte bergrit van de Tour van 2016 op het programma, als een 216 kilometer tellende rit van Limoges naar skioord Le Lioran wordt verreden. Na een overgangsetappe van 187 kilometer van Arpajon-sur-Cère naar Montauban, deze zesde etappe is weggelegd voor de vrijbuiter, moet in etappe 7 de Col d’Aspin worden aangedaan en ligt de finish in het Lac de Payolle in de Pyreneeën.

Etappe 8 van de Tour de France 2016 is een pittige 183 kilometer tellende en met vier beklimmingen voorziene eerste Pyreneeënrit van Pau naar Bagnères-de-Luchon, het fameuze kuuroord dat ook wel de naam ‘Koningin der Pyreneeën’ draagt. Een dag later staat de tweede taaie Pyreneeënrit op het programma, die de coureurs voert van Vielha (Spanje) naar het op 2.240 meter hoogte gelegen Arcalis in Andorra. Deze tiende etappe van de Tour 2016 kent zijn aankomst bergop.

Na een rustdag in Andorra verlaat de Tour de France 2016 in de elfde etappe de Pyreneeën in een 200 kilometer tellende heuvelachtige etappe van Escaldes/Engordany naar Revel. Op woensdag 13 juli 2016 zal het peloton een etappe afwerken van Carcassonne naar Montpellier. Gezien het parcours een vrijwel vlak karakter kent, is de de kans is zeer aanwezig dat de aankomstplaats zijn naam als sprintstad wederom gaat waarmaken.

Donderdag 14 juli 2016. Quatorze Juillet. Heel Frankrijk viert  de bestorming van de Bastille-gevangenis – waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon – en de wielerliefhebber kan deze dag met rood in zijn agenda omcirkelen: de aankomst van de twaalfde etappe ligt op de top van de Mont Ventoux. De “Reus van de Provence” is bij uitstek de nummer één der mythische bergen van de Tour de France en een garantie voor afzien, bloed – zweet en tranen en oorlog tussen de klassementsrenners. Zo zette Chris Froome in de Tour van 2013 een grote stap naar zijn eerste Tourzege door op de Kale Berg zijn concurrenten op gepaste afstand te laten. Het idyllische Bedoin. Het kerkje van Saint Esteve. Chalet Reynard. Tommie Simpson. Het beruchte bos. Het kale maanlandschap. Het eerst beeld van het weerstation op de top van de berg, die elke wielerfan (jong, oud, amateur of prof) nooit meer zal vergeten. De Mont Ventoux is bij uitstek de meest heroïsche beklimming om met de fiets te beklimmen en het zal er de veertiende van juli 2016 krioelen van wielerfans.

Editie 2015

Hoewel de voorjaarsklassiekers ten tijde van de Tour de France er al een tijdje op zitten – en we al 3 weken hebben kunnen smullen van de Giro d’Italia 2015 – besteden we de nodige aandacht aan de meest prestigieuze koers van het jaar – al is alleen al uit liefde voor de stiel!

Daarnaast willen wij onze volgers graag informeren over het parcours, de kanshebbers voor het algemeen klassement, de favorieten voor de groene trui van het puntenklassement, het bergklassement (de bolletjestrui), het jongerenklassement (de witte trui) en alle andere nieuwtjes omtrent de Ronde van Franrijk.

Tour de France 2015: La Grand Départ in Utrecht

De trouwe Belgische en Nederlandse wielerliefhebbers kunnen reikhalzend uitkijken naar de Tour de France 2015, daar de Tourkaravaan in zowel Nederland als België twee dagen neerstrijkt.

De Tour de France van 2015 begint op zaterdag 4 juli in Utrecht en zal op zondag 26 juli traditiegetrouw finishen op de Champs-Élysées in Parijs.

Na Amsterdam (1954), Scheveningen (’73), Leiden (’78), Den Bosch (’96) en Rotterdam (2010) wordt het de zesde keer dat in Nederland de startschot van de Tour de France wordt gegeven. Het Jaarbeurs in Utrecht is het decor waar op zaterdag 4 juli met een 13,7 kilometer tellende individuele tijdrit de aftrap van de honderdtweede Tour de France wordt gegeven.

Route Tour de France 2015

Na het Grand Départ in Utrecht kent de route van de Tour de France van 2015 net als vorig jaar een kasseienrit, aankomsten op de Mûr de Huy en Mûr-de-Bretagne, een aantal loodzware Pyreneeënritten én op de voorlaatste dag de beklimming van de Nederlandse berg Le Alpe d’Huez. Al met al een op voorhand zeer fraai parcours! Hieronder vindt u een uitgebreid parcoursbeschrijving of navigeer naar het parcours Tour de France 2015.

Parcours Tour de France 2015

De tweede etappe en de eerste rit in lijn voert het peloton van Utrecht naar het kunstmatige eiland Neeltje Jans in Zeeland, waar onderweg nabij het centrum van Rotterdam een tussensprint staat gepland. De renners uit de Lage Landen kunnen deze vijfde juli met rood in het cirkel arceren daar de kans op waaiers zeer aannemelijk is.

Klassieke elementen in België
Maandag 6 juli start de derde etappe in Antwerpen en finisht op de befaamde Moer van Hoei. De van de Waalse Pijl befaamde steile beklimming kent maxima van bijna 20% en zal wellicht tot de eerste verschuivingen in het algemeen klassement leiden. De etappe op dinsdag 7 juli is eveneens gedoemd tot verschuivingen in de strijd om de gele trui, aangezien in deze vierde etappe van Seraing naar Cambrai in Noord-Frankrijk zeven kasseistroken (in totaal goed voor 13,3 kilometer) moeten worden bedwongen. Net als in de Tour de France van vorig jaar, toen Chris Froome na diverse valpartijen in de kasseienetappe afstapte, wordt hier veel spektakel verwacht.
De karavaan blijft nog wat in Noord-Frankrijk hangen, om vervolgens meer koers naar de kust te zetten. In etappe 5 van Arras naar Amiens, in etappe 6 van Abbeville naar Le Havre en in rit 7 van Livarot naar Fougères zullen de sprinters zich melden, om in etappe 8 te eindigen op de tweede Muur van de route, die van de Mûr-de-Bretagne. Hier ging in 2011 de latere Tour-winnaar Cadel Evans er met de etappeoverwinning vandoor. Voor de eerste rustdag wordt op zondag 12 juli een ploegentijdrit over 28 kilometer van Vannes naar Plumelec verreden.

Pyreneeën
In de rustdag verplaatst de Tourkaravaan zich naar de uitlopers van de Pyreneeën, waar een dag later de eerste bergrit in Tarbes van start gaat. Rit 11 voert naar skioord Arette La Pierre Saint-Martin, waarna het de twee dagen erop écht feest wordt voor de klimmers. Eerst met etappe 11, een bergrit van Pau naar Cauterets, en dan voert etappe 12 van Lannemezan naar Plateau de Beille.

Na een verplaatsing zakt het peloton tot onder de Pyreneeën. Etappe 13 voert over heuvelachtig terrein van Muret naar Rodez, waarna de dag erop met etappe 14 een heuvelrit volgt van Rodez-Mende naar Montée Jalabert, ofwel Côte de la Croix-Neuve, een Muur in het Centraal Massief. Etappe 15 kent een sprintaankomst in Valence in de Ardeche en rit 16 voert naar een oude bekende van de Tour: Gap.

Alpen en een slotstuk op de Nederlandse berg
Na een rustdag in Gap staan de Alpen op het menu. In etappe 17 is Pra-Loup het eerste Alpendorp waar in 2015 wordt gefinisht en dag erop zijn de renners weer terug in Gap, nu om te vertrekken, want etappe 18 gaat van het stadje in de Hautes-Alpes naar Saint-Jean-de-Maurienne, o.a. via de Col du Glandon. De renners kunnen in de omgeving een hotelletje opzoeken want Saint-Jean-de-Maurienne is tevens vertrekplaats voor de gevreesde rit 19 naar La Toussuire, een bergdorp in het skigebied Les Sybelles. Ook nu wordt de Glandon beklommen, alleen van de andere kant.

Het lekkerste heeft de Tourorganisatie tot het laatste bewaard, want op de een na laatste dag gaat etappe 20 van Modane naar L’Alpe d’Huez. De rit is met 110 kilometer kort, maar de ervaring van recente jaargangen leert dat de kortste bergritten vaak de meest explosieve zijn met aanvallen van begin tot eind. Onderweg wordt de Galibier bedwongen.

De slotetappe is de vermaarde uitzwaairit naar de Champs-Elysées. In 2015 wordt er gestart in Sèvres, een voorstadje ten zuidwesten van Parijs.

Parcours Tour de France 2015

Favorieten 2015

Daags voor de start van de Tour de France 2015 in Utrecht presteren wij de favorieten Algemeen Klassement Tour de France 2015, favorieten voor het Sprintersklassement, de favorieten voor het Bergklassement, de favorieten voor het Jongerenklassement en de benodigde aandacht voor de favorieten per etappe.

Navigeer vanaf hier naar de pagina’s met uitgebreide voorbeschouwingen van de Tour de France 2014: favorieten Tour de France, de favorieten voor het sprintersklassement, de favorieten voor het bergklassement en de favorieten voor de witte trui en een informatie over het parcours Tour de France. Tot slot komen we met een prognose en een aantal gouden tips voor uw Tourpoule!