Tour 2024 voorbeschouwing etappe 7

Vandaag is het weer een belangrijke dag voor de klassementsrenners. Na het geweld in het openingsweekend, de vierde etappe naar de Galibier staat op vrijdag 5 juli 2024 de eerste van twee tijdritten in deze Tour op het programma. Op de zevende dag rijden de renners voor het eerst een 25 kilometer lange tijdrit van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin, inclusief een klim van anderhalve kilometer en een totale hoogtewinst van driehonderd meter. Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Tour 2024 voorbeschouwing etappe 7!

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 7 - de favorieten

De magie van het tijdrijden in de Tour de France

Laurent Fignon versus Greg LeMond. Lance Armstrong versus Jan Ullrich. De hegemonie van Miguel Indurain. De tijdrit heeft een prominente plaats in de historie van de Tour de France – vaak spannend, soms ook saai. Zoals de begin jaren negentig, waar de Spanjaard Miguel Indurain in de individuele chronoraces altijd verschroeiend uithaalde. In zijn eerste van de vijf gewonnen Tour de France – in 1991 – wist hij twee tijdritten te winnen, de tweede eindige in de startplaats van gisteren, in Mãcon. 

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 7 - Tour historie tijdritten Miguel Indurain

De Tour de France 2024 etappe 7 van 5 juli 2024 gaat terug naar 5 juli in…

1987 en 1996. Te beginnen met 5 juli 1987. In het verleden waren dubbele etappes in de Tour de France gebruikelijk, met zowel een ochtend- als een middagetappe. In 1987 begon de Tour in Berlijn en leidde de vierde etappe naar Pforzheim, waar Herman Frison solo het peloton voorbleef. ‘s Middags stak het peloton de grens over naar Straatsburg, waar Marc Sergeant 65 kilometer voor de finish aanviel en 13 seconden voor het spurtende peloton finishte. Dit was de eerste Touretappezege voor de Lotto-ploeg. Vandaag de dag zijn Frison en Sergeant het technische hart van Lotto Soudal…

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 7 - Herman Frison 5 juli 1980

We maken een sprong van 1987 naar 1996. Het jaar van de golden goal van Oliver Bierhoff op Wembley op het EK voetbal. Het jaar van de Tour-winst van Bjarne Riis. Maar ook het jaar van de Tourdebuut van Michael Boogerd. Na de Grand Départ in ‘s-Hertogenbosch arriveerde het peloton in de zesde etappe in Aix-les-Bains, in het oosten van Frankrijk. Boogerd, een derdejaars prof van de Rabobankploeg, bevond zich in de finale van de regenachtige rit samen met de Spanjaard Melchior Mauri aan kop. Hoewel de twee bijna buiten bereik van het peloton leken, gleed Mauri uit in de laatste bocht. Het peloton zat Boogerd op de hielen, maar hij wist voorop te blijven en bezorgde Rabobank de eerste Touretappezege ooit. Chapeau!

Voorbeschouwing etappe 7 Tour de France 2024

Terug naar 5 juli 2024. Naar de tijdrit die de matadoren staat te verwachten. Wat kunnen we zeggen over het parcours?

Parcours etappe 7 Tour de France 2024: een individuele beproeving met listig middendeel 

Individueel starten de renners hun tijdrit in Nuits-Saint-Georges, gelegen in Bourgondië, beroemd om zijn culinaire delicatessen en uitstekende pinot noirs en chardonnay’s. Hier kunnen bezoekers genieten van gerechten zoals coq au vin en boeuf bourguignon.

De finish is in Gevrey-Chambertin, een bekende wijnstreek met een rijke geschiedenis en beroemde Premier Cru en Grand Cru wijngaarden, een perfecte debutant in de Tour.

Tijdens de 25-kilometer tijdrit staat de Côte de Reulle-Vergey (1,5 km à 6,5%) centraal. Na tien kilometer fietsen door de wijngaarden bereiken de renners de klim, gevolgd door vier kilometer vals plat en daarna een drie kilometer lange afdaling naar Chambolle-Musigny. De laatste 6,5 kilometer zijn vlak richting de finish in Gevrey-Chambertin.

Tijdritten kunnen grote impact hebben op het klassement, zoals vorig jaar bleek toen Jonas Vingegaard anderhalve minuut won op Tadej Pogačar tijdens een kortere, maar steilere rit. Een tijdrit kent geen leugens en is cruciaal voor klassementsambities.

Vrijdag 5 juli, Etappe 7: Nuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin (25 km)

Start: eerste renner om 13.05 uur

Finish: laatste renner rond 17.30 uur

Favorieten etappe 7 Tour de France 2024

In het Italiaanse openingsweekend werd er al flink geklommen en in de vierde rit over de Col du Galibier werden de kaarten al geschud, maar vrijdag zijn de klassementsrenners echt op zichzelf aangewezen. De eerste individuele tijdrit van deze Tour de France, van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin, zal de verhoudingen duidelijk maken.

Verschillen in het Klassement

Over een afstand van iets meer dan 25 kilometer kunnen de verschillen flink oplopen. We zijn vooral benieuwd naar de prestaties van de top drie in het klassement: Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard. Dit zijn tevens de drie grote favorieten voor de dagzege.

Evenepoel’s Voorsprong

Remco Evenepoel heeft een kleine voorsprong als regerend wereldkampioen tijdrijden. Hij weet dat hij in deze discipline moet toeslaan, aangezien Pogacar en Vingegaard bergop de dienst uitmaken. Evenepoel is in goede vorm en wil zijn eerste dagzege in de Tour de France behalen.

Pogacar’s Uitdaging

Tadej Pogacar wil zijn concurrent Jonas Vingegaard zoveel mogelijk tijdsverlies bezorgen. Vorig jaar versloeg Vingegaard Pogacar in de tijdrit naar Combloux. Hoewel Vingegaard een moeilijke voorbereiding had, is hij toch in staat om de schade te beperken.

De Andere Kanshebbers

Andere renners zoals Primoz Roglic, Juan Ayuso, João Almeida en Carlos Rodríguez kunnen ook een rol spelen in de tijdrit. Roglic, de regerend olympisch kampioen tijdrijden, moet laten zien dat hij Evenepoel, Vingegaard en Pogacar kan uitdagen.

Tijdritspecialisten

Naast de klassementsrenners zijn er ook tijdritspecialisten zoals Stefan Küng en Stefan Bissegger die voor de snelste tijd gaan. Vanuit Belgisch oogpunt is het interessant om te kijken naar de prestaties van Wout van Aert. Ook de Fransen hopen op een uitschieter van Bruno Armirail en Kévin Vauquelin.

Mogelijke Verassingen

Andere mogelijke verrassingen zijn Yves Lampaert, Geraint Thomas, Fred Wright, Matteo Sobrero, Neilson Powless, Derek Gee, Nelson Oliveira en Oier Lazkano. Mathieu van der Poel zal zich waarschijnlijk sparen voor de ritten van zaterdag en zondag.

Meer  Tour de France 2024?

Bekijk hier onze uitgebreide voorbeschouwing Tour de France 2024, voorbeschouwing op de favorieten gele trui Tour de France 2024 en de voorbeschouwing parcours Tour 2024. Alvast warm draaien voor de  Tour? Netflix deelde onlangs de trailer van Tour de France Unchained seizoen 2.   Wil je alvast de beste Tips Tourpool Tour 2024 opdoen? Of alvast puzzelen met Scorito? Lees dan de Scorito Tour de France 2024!

En meer voorbeschouwingen en favorieten per etappe? Lees hier de voorbeschouwing etappe 1 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 2 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 3 Tour de France 2024 en voorbeschouwing etappe 4 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 5 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 6 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 7 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 8 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 9 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 10 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 11 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 12 Tour de France 2024