Tour 2024 voorbeschouwing etappe 5

De zware beklimming van de mythische Col du Galibier zit nog in de benen, maar de sprinters hopen deze goed te hebben doorstaan. In de vijfde etappe van de Tour de France krijgen zij weer de kans om te schitteren. De 177 kilometer lange rit leidt de renners van Saint-Jean-de-Maurienne naar Saint-Vulbas, nabij Lyon, met slechts twee kleine hindernissen onderweg. Eenmassasprint lijkt onvermijdelijk. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met deze Tour 2024 voorbeschouwing etappe 5!

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 5 – vertrekplaats Saint-Jean-de-Maurienne is een bekende in de Tour

Voor aankomstplaats Saint-Vulbas is het de eerste keer dat de Tour de France hier passeert, start of aankomt – de Tour de l’Ain kwam hier al wel vaak aan, waar Nacer Bouhanni alleen al drie maal won en het exact tien jaar geleden is dat Gianni Meersman een mooie etappezege op zijn naam schreef. Startplaats Saint-Jean-de-Maurienne is wel een bekende in de Tour de France. De laatste keer dat hier werd vertrokken was in 2019 – in de legendarisch geworden geneutraliseerde etappe dat een groot aandeel had in de eindzege van Egan Bernal. Romain Bardet won hier in de Tour de France van 2015, maar ook Lars Boom zal glimlachend op de zetel zitten. De Nederlandse klepper won hier in 2011 de proloog in de Dauphiné.

Tour de France etappe 5 van 3 juli 2024 gaat terug naar 3 juli…

3 juli 1980. Op deze dag, tijdens de achtste dag van de Tour de France, wint Raleigh de ploegentijdrit van Compiègne naar Beauvais. Joop Zoetemelk loopt 1 minuut en 35 seconden in op Bernard Hinault, ondanks het uitvallen van Jan Raas en Paul Wellens. In de middagetappe van 92 kilometer verkleint Zoetemelk zijn achterstand verder door bonificatieseconden te pakken. Ploeggenoot Raas wint de etappe, met Leo van Vliet als tweede.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 5 - 3 juli 1980 TI Raleigh

Nog één dan. We gaan terug naar 3 juli 1999. Lance Armstrong keert in februari 1998 terug in de Ruta del Sol na zijn herstel van kanker. Hij presteert goed, wint later de Ronde van Luxemburg, en volgt de Tour dat jaar vanuit de commentaarcabine. In 1999 markeert hij de Tour als hoofddoel en wint de proloog rond Puy du Fou, wat hoop geeft aan de door doping geteisterde Tour. Echter, in 2012 worden al zijn resultaten, inclusief zijn Tourzege, geschrapt wegens dopinggebruik.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 5 - 3 juli 1999 Lance Armstrong

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 5 – het parcours

De start is in Saint-Jean-de-Maurienne, een dorp in de Alpen en thuisbasis van het beroemde messenbedrijf Opinel. Het dorp is al zes keer eerder start- of finishplaats geweest voor Tour-etappes. Deze keer rijden de renners in noordwestelijke richting weg van de Alpen en eindigen ze in Saint-Vulbas, bekend van de Tour de l’Ain en nu debuterend in de Tour de France.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 5

Het parcours verlaat het hooggebergte en begint met een licht dalende lijn in de eerste vijftig kilometer. De Côte de Couz (12,9 km à 2,7%) vormt het eerste obstakel, maar zal de sprinters niet veel angst inboezemen. Na passages door Le Pont-de-Beauvoison en Aoste steken de renners de Rhône over en bereiken het departement Ain. Hier wacht de Côte de Lhuis (4,4 km à 4,2%) op veertig kilometer van de finish. Mochten sprinters hier in de problemen komen, hebben ze voldoende tijd om weer aan te sluiten. Een massasprint in Saint-Vulbas ligt in het verschiet.

Tour de France 2024 etappe 5:

Woensdag 3 juli 2024

Etappe 5: Saint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas (177,4 km)

Start: 13.20 uur

Finish: tussen 17.15 uur en 17.40 uur

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 5 – de favorieten

Er is tot nu toe slechts één massasprint geweest in deze Tour de France, in Turijn. Niet alle sprinters kregen daar de kans om hun vorm te tonen door een valpartij in de laatste drie kilometer. Jasper Philipsen, een van de favorieten, kon hierdoor niet sprinten en ging zelf ook tegen de grond.

Philipsen lijkt weinig schade te hebben en als hij goed gepositioneerd is, maakt hij een grote kans op de zege. Met Mathieu van der Poel als lead-out is hij de snelste van het peloton.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 5 favorieten

Dylan Groenewegen, die niet betrokken was bij de valpartij, eindigde als vijfde door ingesloten te raken. Hij voelt zich echter de snelste en krijgt in Saint-Vulbas een nieuwe kans.

Biniam Girmay won overtuigend in Turijn en was de eerste zwarte Afrikaan die een rit in de Tour de France won. Nu zijn focus bij Intermarché-Wanty mogelijk verschuift naar Girmay na zijn overwinning en de punten voor de groene trui.

Fernando Gaviria en Arnaud De Lie toonden goede vorm in Turijn, waarbij Gaviria zijn inspanning lang volhield en De Lie onlangs het Belgisch kampioenschap won. Wout van Aert werd in de eerste rit gehinderd door een valpartij, maar heeft nu de kans om zich te revancheren met Christophe Laporte als loods.

Mark Cavendish zat ook achter de val in Turijn en heeft nog kansen om het recordaantal etappezeges te breken. Astana Qazaqstan heeft een sterke sprinttrein voor hem.

Fabio Jakobsen werd goed gepositioneerd door dsm-firmenich PostNL, maar eindigde als zevende. Hij hoopt zijn vorm verder te verbeteren na een moeilijk openingsweekend.

Mads Pedersen, die inhoud heeft maar niet de snelste is, hoopt zijn vierde plaats te verbeteren. Phil Bauhaus, die nog nooit een rit in een grote ronde won, mikt op betere resultaten dan zijn zesde plek.

Andere sprinters om in de gaten te houden zijn Sam Bennett, Alexander Kristoff, Arnaud Démare, Danny van Poppel, Bryan Coquard, Pascal Ackermann en Marijn van den Berg, die woensdag zijn eigen kans mag gaan in een massasprint.

Scorito tip etappe 5 Tour 2024

Dé Scorito tip voor etappe 5 van de Tour de France 2024 is om je rappe mannen op te stellen. Heb jij Biniam Girmay of Fernando Gaviria? Stel ze maar op na hun zeer goede prestaties maandag. Als jij Jasper Philipsen in je team hebt – selecteer hem maar als kopman. Die zal uit zijn op revanche. Als de pech Alpecin Deceuninck vandaag bespaard blijft (Mathieu van der Poel reed maandag twee (!) maal in de finale lek) zal hij hier uit zijn op revanche!

Meer Tour de France 2024?

Bekijk hier onze uitgebreide voorbeschouwing Tour de France 2024, voorbeschouwing op de favorieten gele trui Tour de France 2024 en de voorbeschouwing parcours Tour 2024. Alvast warm draaien voor de  Tour? Netflix deelde onlangs de trailer van Tour de France Unchained seizoen 2.   Wil je alvast de beste Tips Tourpool Tour 2024 opdoen? Of alvast puzzelen met Scorito? Lees dan de Scorito Tour de France 2024!

En meer voorbeschouwingen en favorieten per etappe? Lees hier de voorbeschouwing etappe 1 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 2 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 3 Tour de France 2024 en voorbeschouwing etappe 4 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 5 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 6 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 7 Tour de France 2024