Tour 2024 voorbeschouwing etappe 4

Na drie dagen in Italië begint de Tour de France op dag vier echt aan haar Franse avontuur. De rit van Pinerolo naar Valloire, die 139,6 kilometer beslaat, introduceert de eerste Franse kilometers. Na het uitdagende terrein van de Apennijnen wachten nu de Alpen. Het hoogtepunt van deze etappe is de Col du Galibier, waarvan de top slechts negentien kilometer voor de finish ligt. Krijgen we hier een eerste duel tussen De Grote Matadoren? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Tour 2024 voorbeschouwing etappe 4!

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 4 - de favorieten

We zijn nog maar vier dagen onderweg of we gaan het hooggebergte al in!

Dag vier, nog maar en het is al gelijk bal! Omcirkel vandaag in je agenda. Neem een dag vrij – of werk thuis en blok je agenda Teams-meeting-vrij in de middag. De overgang van Italië naar Frankrijk betekent dat de karavaan de Alpen aandoet. Het hooggebergte in! 

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 4 – de klassieke Galibier

Wat de Tourmalet in de Pyreneeën is, is de Galibier in de Alpen. Een ware Tourklassieker. Andy Schleck die in de door Cadel Evans gewonnen Tour van 2011 – de Luxemburger is in die Tour wel de titelverdediger – een coup pleegt en solo aankomt op de Galibier.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 4 - Andy Schleck Galibier

Of de overwinning van wijlen Marco Pantani – de afgelopen dagen uitgebreid geëerd tijdens het Grand Départ in Italië. 

We gaan terug naar 28 juli 1998. De weersomstandigheden zijn bar en boos. Etappe vijftien van de Tour van 1998, waar titelverdediger Jan Ullrich een instorting krijgt en Marco Pantani hem aanvalt – en erop en over gaat. De Piraat viel aan op de Col du Galibier, terwijl de Duitser kampte met kou en een hongerklop. De Italiaan – die eerder dat jaar ook al de Giro wint – wint de etappe, nam de gele trui over van Ullrich en zal de trui nooit meer afstaan. Sinds deze Dubbel – waar deze memorabele dag op de Galibier de basis werd gelegd – wist nooit meer iemand de Giro en de Tour in één jaar te winnen. 

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 4 - Pantani 1998

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 4 – het parcours

Pinerolo keert dit jaar terug in de Tour de France. In 2011 eindigde de 17e etappe in deze stad, bekend in Frankrijk als Pignerol. Toen won Edvald Boasson Hagen, gevolgd door een jonge Bauke Mollema. Dit was tevens de laatste keer dat een Tour-etappe op Italiaanse bodem werd verreden.

De aankomststad Valloire heeft meer ervaring in de Tour dan Pinerolo, met al vier eerdere etappe-eindes. Gelegen aan de voet van de Col du Galibier, is Valloire de perfecte locatie om de renners te testen op deze legendarische klim. In 2019 won Nairo Quintana hier.

Op de vierde dag van de Tour steken de renners de grens over naar Frankrijk, maar niet zonder eerst twee uitdagende Italiaanse beklimmingen te trotseren. Vanaf de start klimmen ze richting Sestrières, met de laatste 7 kilometer stijgend aan 7,2%. Dit betekent een totale klim van 39,9 kilometer aan 3,7%.

Na Sestrières wacht de Col de Montgenèvre (8,3 km à 5,9%). Op de top betreden de renners Frankrijk, halverwege de etappe. Na een korte afdaling begint de echte uitdaging: de Col du Galibier (23 km aan 5,1%). Deze beroemde klim brengt de renners naar 2.642 meter hoogte. Wie als eerste de top bereikt, ontvangt de Souvenir Henri Desgrange en een prijs van 5000 euro.

Na de top van de Col du Galibier volgen nog negentien dalende kilometers naar de finish in Valloire. In deze eerste bergetappe zullen de klassementsrenners zich moeten bewijzen, zowel in de klim als in de afdaling. De winst ligt voor diegene die zowel in klimvermogen als in afdalingstechniek excelleert.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 4 – de favorieten

De Tour de France brengt al snel zware beklimmingen zoals Sestrière, de Col de Montgenèvre en de Col du Galibier. Op dag vier stijgt het peloton tot boven de 2.600 meter. UAE Emirates wil Jonas Vingegaard testen, vooral op de Galibier. Met Tadej Pogačar, Adam Yates, João Almeida en Juan Ayuso heben de emiraten een ijzer sterk blok. Bonificatieseconden op de Galibier en aan de finish kunnen cruciaal zijn. Gaat Pogi hier zijn duivels ontbinden?

Tour 2024 etappe 4 voorbeschouwing favorieten

Vingegaard zal voorzichtig zijn, want hij moet de strijd aan op bijna 2.700 meter hoogte. Evenepoel, Roglič, Carapaz, en de INEOS-kopmannen kunnen ook een rol spelen. Veel renners, zoals Evenepoel en Roglič, hopen op goede prestaties. Carapaz kan verrassen door zijn vorm en ervaring op hoogte.

Met veel renners die tijd verloren in het openingsweekend, biedt deze bergrit kansen. Groupama-FDJ’s Lenny Martinez en David Gaudu, evenals Wout Poels van Bahrain Victorious, zijn potentiële kanshebbers voor ritwinst. Teams zoals dsm-firmenich en Uno-X willen zich ook tonen. Tobias Halland Johannessen en andere klimmers kunnen vanuit de vlucht een gooi doen naar de ritzege.

Scorito tip etappe 4 Tour 2024

Dé Scorito tip voor de vierde etappe van de Tour de France 2024 is natuurlijk om al je klassementsrenners of ras-klimmers op te stellen. Wie kiezen als kopman? Wij adviseren je voor de Sloveense veelvraat te gaan. Pogi kan ‘m zomaar eens pakken vandaag!

Meer Tour de France 2024?

Bekijk hier onze uitgebreide voorbeschouwing Tour de France 2024, voorbeschouwing op de favorieten gele trui Tour de France 2024 en de voorbeschouwing parcours Tour 2024. Alvast warm draaien voor de  Tour? Netflix deelde onlangs de trailer van Tour de France Unchained seizoen 2.   Wil je alvast de beste Tips Tourpool Tour 2024 opdoen? Of alvast puzzelen met Scorito? Lees dan de Scorito Tour de France 2024!

En meer voorbeschouwingen en favorieten per etappe? Lees hier de voorbeschouwing etappe 1 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 2 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 3 Tour de France 2024 en voorbeschouwing etappe 4 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 5 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 6 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 7 Tour de France 2024