Tour 2024 voorbeschouwing etappe 2


Na een openingsrit van Toscane naar Emilia-Romagna blijven de renners in de tweede etappe van de Tour de France in dezelfde regio. Deze rit van 200 kilometer voert het peloton van de kustplaats Cesenatico naar Bologna. Na de zware klimkilometers van de eerste dag wacht een grotendeels vlak parcours, met de uitdagende beklimming naar het heiligdom van San Luca in de slotronde, die tweemaal wordt gereden.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 2 Pantani

Ode aan Italiaanse wielerhelden bij Tourstart in Italië

Voor het eerst in de 121-jarige geschiedenis van de Tour de France start de koers in Italië. Zondag begint het Grand Départ in Florence, met eerbetonen aan Italiaanse wielerlegenden zoals Fausto Coppi en Gino Bartali (foto onder). 

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 2 - Coppi en Bartali

Deze tweede etappe eert Marco Pantani, de populairste Italiaanse renner van de afgelopen decennia. De rit start in Cesenatico, zijn geboorteplaats, en passeert het Spazio Pantani, een museum over zijn leven.

De start in Italië is ter ere van de honderdste verjaardag van Ottavio Bottecchia’s Tour-overwinning in 1924. Ottavio Bottecchia leerde fietsen in het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en won de Tour in 1924. Hij overleed drie jaar later onder mysterieuze omstandigheden, vermoedelijk neergeschoten door fascisten vanwege zijn anti-Mussolini standpunten.

Tour-winnaars Gino Bartali (1938, 1948) en Gastone Nencini (1960) kwamen uit de regio Florence. Bartali, die bij zijn Tour-zege in 1948 zeven etappes won, wordt gezien als een groot sportheld. 

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 2 – het parcours

Cesenatico, een pittoreske kustplaats met een rijke wielerhistorie, was in 2020 nog start- en finishplaats van een Giro-etappe, gewonnen door Jhonatan Narváez. Vier jaar later is het de startlocatie voor een etappe van de Tour.

Bologna, de grootste stad van Emilia-Romagna met bijna 400.000 inwoners, staat bekend om haar culinaire tradities en oude universiteit. De stad is ook beroemd vanwege de finale van de Giro dell’Emilia, met de klim van San Luca als scherprechter. Primož Roglič won hier driemaal in de afgelopen vijf jaar, dus voor hem zal de finish vertrouwd aanvoelen.

Het begin van de etappe is volledig vlak. Na 74 kilometer komen de eerste beklimmingen: de Passo di Calbane (Côte de Monticino, 2 km à 7,5%) en de Côte de Gallisterna (1,2 km à 12,8%), bekend van het door Julian Alaphilippe en Anna van der Breggen gewonnen WK 2020 in Imola. Via Imola, bekend van het Formule 1-circuit, koersen de renners 60 kilometer over vlakke wegen richting Bologna. Voor de eerste passage van de finishlijn beklimmen ze nog de Côte de San Luca (1,9 km à 10,6%) en de klim naar Montalbano (1 km à 5,4%).

De San Luca klim is bijzonder steil met stijgingspercentages tot 14% in de eerste honderden meters. Daarna vlakt hij iets af, maar de laatste 400 meter stijgen weer met ruim 12%, met uitschieters tot 16%. De laatste 500 meter stijgen met 6%. Na deze steile sectie volgen negen kilometer die deels afdalen en deels vlak zijn, waardoor geloste renners nog wat tijd kunnen goedmaken.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 2 – de favorieten

Schrijf hier Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock maar op! Deze klassieke klasbakken zullen stuk voor stuk deze etappe hebben omcirkeld! Maar ook Bini Girmay, Michael Matthews, Alberto Bettiol en Mads Pedersen zullen een grote kans hebben om hier er met de zege vandoor te gaan. 

De klassementsrenners Tadej Pogačar en Primož Roglič zijn eveneens kanshebbers. Pogi zal zowel tot de favorieten etappe 1 Tour de France als ook favoriet zijn voor deze tweede etappe en zijn landgenoot van Red Bull-BORA-hansgrohe heeft hier natuurlijk al goede ervaringen aan de San Luca. Krijgen we een mooie strijd tussen de Slovenen?

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 2

In mindere mate – en onze dark horse voor vandaag – is Maxim van Gils. De grote vraag is: heeft de Lotto Soudal renner zijn snor nog staan en brengt het hem vandaag ook geluk?`

Meer Tour 2024?

Bekijk hier onze uitgebreide voorbeschouwing Tour de France 2024, voorbeschouwing op de favorieten gele trui Tour de France 2024 en de voorbeschouwing parcours Tour 2024. Alvast warm draaien voor de  Tour? Netflix deelde onlangs de trailer van Tour de France Unchained seizoen 2.   Wil je alvast de beste Tips Tourpool Tour 2024 opdoen? Of alvast puzzelen met Scorito? Lees dan de Scorito Tour de France 2024!

En meer voorbeschouwingen en favorieten per etappe? Lees hier de voorbeschouwing etappe 1 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 2 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 3 Tour de France 2024 en voorbeschouwing etappe 4 Tour de France 2024!