Tour 2024 voorbeschouwing etappe 10

Dinsdag 9 juli 2024 vertrekt het peloton voor een 186 kilometer tellende vlakke rit van Orléans naar Saint-Amand-Montrond. Een verlengde rustdag, met een walk in the park en een nieuwe sprint of toch niet? Bij de échte Tour de France kenner – of de wielerliefhebber met een olifantengeheugen – gaat bij het horen van de aankomstplaats van vandaag een belletje rinkelen! Saint-Amand-Montrond was namelijk de finishplaats in de fameuze waaieretappe in de Tour van 2013 – inderdaad, de Tour van Bau en Lau – waar Belkin samen met Quick-Step de boel aan bonken reed en het klassement op de kop zette! Voorjaarsklassiekers.be gaat terug naar die heerlijke, spectaculaire rit (de dertiende etappe van de Tour de France van 2013) maar kijkt bovenal vooruit met deze Tour 2024 voorbeschouwing etappe 10! Op dat het maar flink gaat waaien dinsdag…

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 10 - Waaiers of sprinten_

Voorbeschouwing etappe 10 Tour de France: terug naar de waaierrit van de Tour de France 2013

Mark Cavendish won de spectaculaire dertiende etappe van de Tour de France 2013. In een sprint versloeg de Brit Peter Sagan en Bauke Mollema. Door de wind brak het peloton in stukken, met Alejandro Valverde als grootste verliezer. Ook Chris Froome verloor tijd, maar behield de gele trui.

Vroeg in de etappe ontsnapten zes renners: Premyslaw Niemiec, Cyril Lemoine, Luis Angel Mate, Ruben Perez, Yohan Gene en Kris Boeckmans. Hun voorsprong bleef beperkt door het hoge tempo.

Op 110 kilometer voor de finish veranderde de etappe drastisch. Omega Pharma-Quick Step splitste het peloton in drie waaiers. Marcel Kittel viel terug, terwijl alle klassementsrenners alert bleven. De vluchters werden snel ingelopen.

Alejandro Valverde kreeg materiaalpech, waarop Belkin en Omega Pharma-Quick Step het tempo opvoerden. Valverde verloor uiteindelijk bijna tien minuten, omdat Movistar besloot te wachten op de groep-Kittel.

Op 30 kilometer van de finish trok Saxo-Tinkoff Bank plotseling vol door, waardoor het peloton weer in tweeën brak. Chris Froome kon de kloof niet dichten en had alleen Sivtsov en Stannard bij zich. Mollema, Ten Dam, Cavendish en Sagan gingen mee met Contador.

Het gat tussen de groep-Mollema/Contador en de groep-Froome groeide tot een minuut op vijf kilometer voor de finish. Cavendish won de sprint van de gehavende groep, voor Sagan en Mollema. Dit leverde Mollema, Ten Dam en Contador een tijdwinst van een minuut en negen seconden op Froome.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 10 – het parcours 

De startlocatie van de tiende dag heeft een rijke historie: Orléans, de stad waar Jeanne d’Arc in 1429 een beslissende overwinning behaalde tegen de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog. De “Maagd van Orléans” werd later gevangen en geëxecuteerd, maar in 1920 heilig verklaard. Orléans herdenkt haar met beelden en monumenten.

De Tour de France startte al zeven keer in Orléans. De finishplek, Saint-Amand-Montrond, met 9.500 inwoners, is minder historisch beladen maar bracht in 1992 wielrenner Julian Alaphilippe voort. De meest memorabele rit naar deze stad was dus de zojuist uitgelichte dertiende etappe van de Tour van 2013.

Op 9 juli is wind weer de enige mogelijke spelbreker voor de sprinters in deze vrijwel vlakke rit van 187 kilometer. Dit is ook het keerpunt in de Tour, waarbij men zuidwaarts gaat. De finale bevat een rechte lijn van ongeveer 700 meter, met een serie bochten net voor de finish om het peloton uit te rekken en de veiligheid te verhogen.

Dinsdag 9 juli, Etappe 10: Orléans – Saint-Amand-Montrond (187 km)

Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.50 uur

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 10 - het parcours 

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 10 – gaat het waaien? En wie zijn de favorieten?

Helaas. De wind zal naar alle waarschijnlijkheid matig zijn. De kans op waaiers is minimaal. Toch blijft het oppassen, er hoeft maar een zuchtje wind uit de juiste richting te zijn en de boel kan alsnog op een lint worden getrokken. Grote kans echter dat we gewoon een massasprint krijgen. Mark Cavendish wist hier dus in de etappe in 2013 te winnen en zal vandaag op kunnen gaan voor nummer 36!

 Dylan Groenewegen, al succesvol in deze Tour, is een kanshebber. Jasper Philipsen, nog zonder overwinning, zoekt naar herstel na zijn incident met Wout van Aert. Biniam Girmay heeft al een ritzege op zak en wil meer.

Arnaud De Lie hoopt zijn constante top-5-klasseringen om te zetten in een overwinning. Wout van Aert, minder snel dan de pure sprinters, kan profiteren van een zware koers. Mark Cavendish, die hier in 2013 won, is nog steeds gevaarlijk ondanks zijn leeftijd van 39 jaar. Alexander Kristoff, derde in Saint-Vulbas, zoekt ook naar succes. Fernando Gaviria, na een lange afwezigheid, hoopt op “drie keer scheepsrecht” in Saint-Amand-Montrond.

Andere kanshebbers in de sprint zijn Phil Bauhaus en Fabio Jakobsen, die beiden nog op zoek zijn naar een uitschieter. Gerben Thijssen, Pascal Ackermann, Arnaud Démare, Bryan Coquard, Sam Bennett, Marijn van den Berg en Danny van Poppel kunnen ook meedingen naar een ereplaats.

Meer Tour de France 2024?

Bekijk hier onze uitgebreide voorbeschouwing Tour de France 2024, voorbeschouwing op de favorieten gele trui Tour de France 2024 en de voorbeschouwing parcours Tour 2024. Alvast warm draaien voor de  Tour? Netflix deelde onlangs de trailer van Tour de France Unchained seizoen 2.   Wil je alvast de beste Tips Tourpool Tour 2024 opdoen? Of alvast puzzelen met Scorito? Lees dan de Scorito Tour de France 2024!

En meer voorbeschouwingen en favorieten per etappe? Lees hier de voorbeschouwing etappe 1 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 2 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 3 Tour de France 2024 en voorbeschouwing etappe 4 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 5 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 6 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 7 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 8 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 9 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 10 Tour de France 2024, voorbeschouwing etappe 11 Tour de France 2024voorbeschouwing etappe 12 Tour de France 2024