Tour 2024 voorbeschouwing etappe 1 

Het moment is daar! De Tour de France 2024 begint op zaterdag 29 juni in het Italiaanse Florence met een heerlijk pittige etappe van 206 kilometer, van de hoofdstad van Toscane naar de kustplaats Rimini. Voor het derde opeenvolgende jaar vindt Le Grand Départ niet in Frankrijk plaats. Na Kopenhagen en Bilbao vangt Le Grande Boucle dit jaar aan in de stad van de Renaissance. De redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be blikken vooruit met deze Tour 2024 voorbeschouwing etappe 1! 

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 1 – parcours

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 1 Le Grand Départ in schilderachtig Florence

Voor het eerst in de historie van de Tour de France begint de race in Italië. Florence – of Firenze, zoals de lokale bevolking het noemt – was in 2013 gastheer van de wereldkampioenschappen wielrennen. Rui Costa won bij de mannen, terwijl Marianne Vos en Ellen van Dijk (tijdrit) bij de vrouwen zegevierden. Onder de junioren won destijds een zekere Mathieu van der Poel.

Van het prachtige Florence vol kunst en cultuur naar badplaats Rimini waar wijlen Marco Pantani wordt geëerd 

Florence, de startplaats, is wereldwijd beroemd om haar kunst, cultuur en architectuur. Toeristen bezoeken de stad om te wandelen over de Ponte Vecchio en te genieten van de Toscaanse zon. Beroemde werken van kunstenaars als Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti en Leonardo da Vinci vervolledigen het plaatje. Leonardo da Vinci heeft misschien meer met wielrennen te maken dan je zou denken; in zijn aantekeningen is namelijk een schets van een fiets gevonden. Al wordt beweerd dat Italiaanse monniken deze schets mogelijk hebben toegevoegd, blijft het een intrigerende gedachte dat Da Vinci de vader van de wielersport zou kunnen zijn.

In 2024 eindigt de eerste etappe in Rimini, een populaire badplaats aan de Adriatische kust die in de Romeinse tijd Ariminum heette – maar waar wielerfans meteen denken aan de betreurde Marco Pantani. 

parcours Tour de France 2024 - Plateau de Beille Marco Pantani

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 1 – het parcours

De strijd om de eerste gele trui speelt zich af in de Apennijnen, met zeven beklimmingen tussen Florence en Rimini. Na de start op het Piazzale Michelangelo in Florence passeert het peloton de geboorteplaats van viervoudig wereldkampioen en tweevoudig Tourwinnaar Gino Bartali. Na een vlakke dertig kilometer volgt de eerste klim: Col de Valico Tre Faggi (12,5 km à 5,1%), waarvan de top na vijftig kilometer wordt bereikt.

Een afdaling van 25 kilometer leidt naar de Côte des Forche (2,5 km à 6,2%), gevolgd door de Sella di Raggio, ook bekend als Côte de Spinello (7,1 km à 6%). Halverwege de route volgt een lange afdaling naar het zwaarste deel met vier beklimmingen binnen vijftig kilometer: Côte de Barbotto (5,8 km à 7,6%), Côte de San Leo (4,6 km à 7,7%) en Côte de Montemaggio (4,2 km à 6,6%). De laatste klim, de Côte de Saint-Marin (7,1 km à 4,8%), leidt naar de hoofdstad van San Marino. Vanaf de top is het nog 25 kilometer naar de finish, waarvan de eerste tien kilometer afdalen naar Italië en de laatste vijftien kilometer vlak zijn.

Deze etappe 1 Tour de France 2024 kent maar liefst 3800 hoogtemeters – hetgeen tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik ligt. Al met al dus een heerlijke maar pittige eerste etappe in een toch al loodzware parcours Tour de France 2024

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 1 – de favorieten

Je hebt natuurlijk al onze Scorito tips Tour 2024 of tips Tourpool 2024 gelezen, maar hierbij proberen we ook zo goed mogelijk antwoord te geven op die ene vraag: wie wint deze eerste etappe en pakt dus de eerste gele trui van de Tour de France 2024?

De winnaar moet klimmersbenen hebben, maar na de laatste klim volgt nog een vlakke finale van 25 kilometer. Misschien krijgen sommige ploegen een kans op een sprint met een uitgedunde groep, als ze nog genoeg renners over hebben na de beklimmingen.

Tadej Pogacar wil na zijn winst in de Giro ook de Tour winnen en zal een hoofdrol spelen. Hij kan en wil meteen zijn concurrenten uitdagen. Jonas Vingegaard, zijn grootste rivaal, heeft een moeilijke aanloop gehad en staat met vraagtekens aan de start. Deze eerste etappe zal veel duidelijk maken over zijn vorm.

Pogacar zal proberen Vingegaard meteen tijd te verliezen, en hij heeft een sterke ploeg achter zich met renners als Adam Yates, João Almeida en Juan Ayuso. Aan de andere kant heeft Vingegaard steun van sterke renners als Wout van Aert en Matteo Jorgenson.

Tour 2024 voorbeschouwing etappe 1 – de favorieten

Ook rond Mathieu van der Poel zijn er vraagtekens. Hij heeft gekozen voor een alternatieve aanloop zonder koersen, maar de vele hoogtemeters kunnen een obstakel zijn. Toch heeft hij al vaker zware wedstrijden gewonnen.

Houd ook rekening met renners als Alberto Bettiol, Alex Aranburu, Stephen Williams en Derek Gee. Lotto Dstny hoopt op een uitschieter van Maxim Van Gils. Michael Matthews en Simon Yates van Jayco AlUla zijn ook kanshebbers, net als Tom Pidcock, Primoz Roglic, Remco Evenepoel en Santiago Buitrago.

Meer Tour 2024?

Bekijk hier onze uitgebreide voorbeschouwing Tour de France 2024, voorbeschouwing op de favorieten gele trui Tour de France 2024 en de voorbeschouwing parcours Tour 2024. Alvast warm draaien voor de  Tour? Netflix deelde onlangs de trailer van Tour de France Unchained seizoen 2.   Wil je alvast de beste Tips Tourpool Tour 2024 opdoen? Of alvast puzzelen met Scorito? Lees dan de Scorito Tour de France 2024!

En meer voorbeschouwingen en favorieten per etappe? Lees hier de voorbeschouwing etappe 2 Tour de France 2024!