Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2025 – jouw heroïsche voorbereider op Vlaanderens Mooiste
Nergens komen historie, heroïek en tragiek zo prachtig samen als in de Ronde van Vlaanderen. De kasseien, de steile hellingen, de eindeloze strijd tegen de elementen – het is wielrennen in zijn puurste vorm. We hebben het ooit treffend omschreven en geen woord daarvan is achterhaald. Qua beleving, sfeer en traditie is Vlaanderens Mooiste een evenement dat zich kan meten met de Elfstedentocht, Koningsdag, de FA Cup-finale en de Super Bowl. Het is het absolute hoogtepunt van de Vlaamse Wielerweek, maar ook de start van De Heilige Week – de zeven dagen waarin de koerswereld zich opmaakt voor dat andere legendarische kasseienmonument: Parijs-Roubaix.
De climax van de Vlaamse Wielerweek
De Ronde van Vlaanderen vormt de apotheose van een week vol koersgeweld. Waar Nokere Koerse en Bredene Koksijde nog smaakvolle aperitieven waren, begon het wielerfeest echt met de E3 Saxo Classic – de mini-Ronde. Twee dagen later stond Gent-Wevelgem op het programma, gevolgd door de laatste test: Dwars door Vlaanderen. En dan, na al die voorspelrondes, is het tijd voor het spektakelstuk.
De Ronde. Waar het al voor het ochtendgloren krioelt van de supporters die een felbegeerd plekje bemachtigen op de Oude Kwaremont of Paterberg. Waar cafés als In Den Trap Op uitpuilen en het gesigneerde regenboogtruitje van Marie-Jeanne over de toog waakt. Waar de frietkotten overuren draaien en hectoliters bier worden geconsumeerd. Waar vreugde en teleurstelling, euforie en pijn hand in hand gaan.
Want in de Ronde van Vlaanderen telt er maar één winnaar. Slechts één renner zal zich voegen bij de onsterfelijke kampioenen als Briek Schotte, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara. De rest? Die zal moeten wachten op een nieuwe kans.
Historie Ronde van Vlaanderen
De Ronde van Vlaanderen, liefkozend De Hoogmis genoemd, is het hoogtepunt van het Vlaamse wielervoorjaar. Elk jaar kijken wielerliefhebbers reikhalzend uit naar deze heroïsche strijd over kasseien en steile hellingen. De allereerste editie vond plaats op 23 mei 1913, een initiatief van journalist Karel Van Wijnendaele, die met De Sportwereld zijn krant wilde promoten. Slechts 37 renners waagden zich aan de loodzware tocht van 324 kilometer, waarin de lokale outsider Paul Deman als eerste over de streep kwam.
De koers werd meteen een begrip, al waren de verhalen over de massale toeschouwers volgens sommige historici wat overdreven. Wat wél zeker is: de Ronde was geboren. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de wedstrijd uit tot een internationaal monument en een symbool van Vlaamse wielerheroïek.
Het parcours onderging door de jaren heen flinke veranderingen. Waar de eerste edities nog grotendeels over vlakke wegen gingen, verhuisde het zwaartepunt langzaam naar de Vlaamse Ardennen. De Kluisberg, Kwaremont en Kruisberg werden vaste waarden, en in 1950 werd de iconische Muur van Geraardsbergen geïntroduceerd. Twintig jaar later volgden de verraderlijke Oude Kwaremont en de steile Koppenberg, waardoor de Ronde nóg zwaarder werd.
Met een loodzwaar parcours en vaak gure weersomstandigheden is de Ronde van Vlaanderen een wedstrijd voor echte flandriens. Briek Schotte, tweevoudig winnaar en twintigvoudig deelnemer, noemde het treffend: “Een koers voor dorebijters.” De lijst van winnaars leest als een erelijst van wielerhelden. Van Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy tot Johan Museeuw en Tom Boonen, allemaal vereeuwigden ze hun naam op de erelijst.
Maar de Ronde is meer dan alleen Vlaamse glorie. Ook internationale grootheden als Fabian Cancellara, Fiorenzo Magni en Mathieu van der Poel schreven geschiedenis. Sommigen wisten zelfs drie keer te triomferen, zoals Museeuw, Boonen, Cancellara en Van der Poel. Laatstgenoemde kan in 2025 als eerste renner ooit een vierde overwinning boeken.
Elke editie van de Ronde brengt memorabele momenten voort. Denk aan wereldkampioen Freddy Maertens, die te voet verder moet op de iconische Koppenberg. Of de legendarische solo van Philippe Gilbert in 2017 of de snijdende versnelling van Fabian Cancellara op de Muur van Geraardsbergen in 2010, waar Tom Boonen geen antwoord op had. Wie herinnert zich niet de tranen van Edwig Van Hooydonck in 1989, na zijn beslissende demarrage op de Bosberg?
De heroïek van de Ronde zit in zulke momenten. De ijskoude, slopende editie van 1985 waarin Eric Vanderaerden solo aankwam. De millimetersprint tussen Van der Poel en Van Aert in 2020. En de overwinning van Andrei Tchmil in 2000, die op 37-jarige leeftijd de oudste winnaar ooit werd.
Met 69 Belgische zeges is Vlaanderen de absolute hofleverancier van winnaars, gevolgd door Nederland en Italië. De laatste Belgische triomf dateert van 2017, toen Philippe Gilbert een meesterlijke solo neerzette. Sindsdien schreven onder anderen Bettiol, Asgreen, Pogačar en Van der Poel hun naam in de geschiedenisboeken.
Fabian Cancellara vatte het perfect samen: “De Ronde is anders dan alle andere wedstrijden. Op die dag staat het hele land stil. Het is een andere dimensie.” Op 6 april 2025 barst de strijd opnieuw los, en de vraag is: wie voegt zich bij de legendes van Vlaanderens Mooiste?
Parcours Ronde van Vlaanderen 2025
-
Start: Zondag 6 april om 10:00 uur, Markt Brugge
-
Finish: Rond 16:15 uur, Minderbroedersstraat Oudenaarde
-
Afstand: 268,9 km
Dit jaar vertrekt Vlaanderens Mooiste opnieuw vanuit Brugge, dat afwisselend met Antwerpen de eer krijgt om het peloton op gang te schieten. De route naar de Vlaamse Ardennen onderging enkele subtiele aanpassingen ten opzichte van 2023.
De dorpen Beernem, Aalter en Zulte krijgen de titel ‘Dorp van de Ronde’ en worden in de eerste 100 kilometer doorkruist. De eerste serieuze uitdaging wacht na 109 kilometer met de kasseistrook van de Doorn, gevolgd door de eerste van drie beklimmingen over de Oude Kwaremont. De Eikenberg keert terug in het parcours, net voor de Wolvenberg, waar de koers vaak voor het eerst openbreekt. Verderop vervangt de Karel Martelstraat de kasseien van Kerkgate. Vervolgens wacht een zware opeenvolging van de Molenberg, Berendries, Valkenberg en Berg Ten Houte. Na ruim 200 kilometer begint het echte spektakel.
Ongewijzigde finale: een test van pure kracht
De laatste lus blijft trouw aan het beproefde recept. Na de Hotond volgt de eerste passage over het dodelijke duo Oude Kwaremont-Paterberg. Op zo’n 45 kilometer van de meet wacht de gevreesde Koppenberg. Vorig jaar werd het peloton hier letterlijk stilgelegd door de spekgladde kasseien, en slechts enkelen – waaronder winnaar Mathieu van der Poel – konden al fietsend boven geraken.
Daarna volgt een genadeloze opeenvolging van Mariaborrestraat, Steenbeekdries, Taaienberg en Hotond. Maar de echte beslissing valt traditioneel op de Oude Kwaremont en Paterberg.
Het ultieme tweeluik: Oude Kwaremont & Paterberg
De Oude Kwaremont is slopend vanwege zijn lengte en verraderlijke kasseien. Na een steile sectie van 11% volgt een uitputtende oplopende strook richting het dorp Kwaremont, die zelfs de sterksten tot het uiterste drijft.
Waar de Kwaremont een langgerekte beproeving is, dwingt de Paterberg renners tot een explosieve krachtinspanning. Met een muur van 20% halverwege is het een ware slijtageslag. Voor wielertoeristen is er nog een smal betonnen gootje, maar de profs worden gedwongen over de onverbiddelijke kasseien te rijden.
Na de laatste passage over de Paterberg (onder onder Philippe Gilbert in 2017 en onder meer Greg van Avermaet en Oliver Naesen op de Paterberg in 2019) rest nog een zenuwslopende finale van 13 kilometer naar Oudenaarde, waar één renner eeuwige roem zal vergaren.
Gaan we, net als die heerlijke editie twee jaar geleden, weer vuurwerk krijgen op de Oude Kwaremont en de Grote Drie zien strijden?
Parcours Ronde van Vlaanderen 2025 – de 16 hellingen
1. Oude Kwaremont (2.200 meter lang, 4% gemiddeld en 11,6% maximaal stijgingspercentage)
2. Eikenberg (1.200 meter lang, 5% gemiddeld en 10,6% maximaal)
3. Wolvenberg (645 meter lang, 7,9% gemiddeld en 17,3% maximaal)
4. Molenberg (463 meter lang, 7% gemiddeld en 12% maximaal)
5. Berendries (940 meter lang, 7% gemiddeld en 12,3% maximaal)
6. Valkenberg (550 meter lang, 8,2% gemiddeld en 13% maximaal)
7. Berg Ten Houte (1.100 meter lang, 6% gemiddeld en 21% maximaal)
8. Nieuwe Kruisberg / Hotond (2.500 meter lang, 5% gemiddeld en 9% maximaal)
9. Oude Kwaremont (2.200 meter lang, 4% gemiddeld en 11,6% maximaal)
10. Paterberg (360 meter lang, 12,9% gemiddeld en 20,3% maximaal)
11. Koppenberg (600 meter lang, 11,6% gemiddeld en 22% maximaal)
12. Steenbeekdries (700 meter lang, 5,3% gemiddeld en 6,7% maximaal)
13. Taaienberg (530 meter lang, 6,6% gemiddeld en 15,8% maximaal)
14. Oude Kruisberg / Hotond (2.500 meter lang, 5% gemiddeld en 9% maximaal)
15. Oude Kwaremont (2.200 meter lang, 4% gemiddeld en 11,6% maximaal)
16. Paterberg (360 meter lang, 12,9% gemiddeld en 20,3% maximaal)
Parcours Ronde van Vlaanderen 2025 – de 7 kasseistroken
1. Doorn (500 meter)
2. Holleweg (1.500m)
3. Karel Martelstraat (1.200m)
4. Jagerij (800m)
5. Paddestraat (2.300m)
6. Mariaborrestraat (2.400m)
7. Stationsberg (600m)
Ronde van Vlaanderen 2025 Cyclo
Zelf de Ronde van Vlaanderen rijden met je vrienden? Zaterdag 5 april organiseert We Ride Flanders de Ronde van Vlaanderen cyclo. De 229 km start vanuit Brugge en finisht in Oudenaarde. Alle andere afstanden (80km-128km-158km) starten en finishen in Oudenaarde. Heb je al goesting? Het mooie aan de Cyclo is dat je eerst zaterdag zelf de hellingen en kasseistroken ervaart en de dag later, met een verdiend pinteke, aan het parcours kan staan en de favorieten Ronde van Vlaanderen 2025 met eigen ogen kunt aanmoedigen!
Favorieten Ronde van Vlaanderen 2025
Daags voor Vlaanderens Mooiste de favorieten Ronde van Vlaanderen 2025!
Meer voorjaar?
Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor je portie koersheroïek, maar ook de scherpste voorjaarsklassiekers voorbeschouwingen, met bijvoorbeeld een uitgebreide overzicht van favorieten van de voorjaarsklassiekers 2025. Ook lees je van elke klassieker – van de Omloop tot Luik – een uitgebreide voorbeschouwing met favorieten en dark horses. Scorito Klassiekerspel 2025 tips en inzichten die je kan gebruiken voor andere poules en spellen! of natuurlijk de zelf gemaakte voorjaarsklassiekerpoules met je vriendengroep. Navigeer hier ook naar de voorbeschouwing Milan Sanremo 2025 of navigeer hier naar de favorieten Milan Sanremo 2025, of naar de voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2025, de favorieten E3 Saxo Classic 2025, de voorbeschouwing Gent Wevelgem 2025, de favorieten Gent Wevelgem 2025 en de voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2025 en favorieten Ronde van Vlaanderen 2025!